Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Славия Бърлиева: Кирилометодиевската традиция е обрасла с митове и легенди

Проф. Славия Бърлиева
Снимка: БГНЕС

„Кирилометодиевската традиция е обрасла с много митове, много легенди. В нея има идеология. Кирилометодиевистиката е гранична област, която стои между науката и политиката.“ Това каза в интервю за „Хоризонт“ проф. д-р Славия Бърлиева от Кирило-Методиевския научен център към БАН. Тя е автор на монографията „Паметници на кирилометодиевската традиция“, в която анализира проучвания на исторически извори за живота на Светите братя Кирил и Методий, някои от които новооткрити.

Проф. Славия Бърлиева разглежда в книгата си и някои митове и неистини около братята просветители. В предаването "Хоризонт до обед" тя подчертава, че кирилометодиевският култ в историята се превръща в инструмент за създаване на идентичност. И допълва, че задача на учените е да поставят ясната граница между мита и истината.

Митовете започват много рано. Има един български паметник, наречен „Успение Кирилово“, вероятно създаден през 13 век, който показва едни мисианистични идеи по отношение на българите – че това е Божий народ, който е най-важен в посока на християнизирането. Тази легенда говори за Константин Кирил като грък от Александрия, който сънувал сън, че трябва да дойде в България и да научи българите на четмо, как стигнал до Солун и там, на стъпалата на солунския храм седнал и свише паднали някакви пръчици, клечици – той забравил гръцкия език и научил български, така от нищото“, дава пример проф. Бърлиева.

В цяла Европа има следи от тази традиция и почитта към нашите апостоли – като се започне от Моравия, Рим, където са следите живи все още – не само „Сан Клементе“, но и всички онези манастири, които са били свързани с първото представяне на славянските книги пред олтара на християнската църква, после се мине през чешките земи, където култът се разпространява по идея на император Карл IV, който през 14 век я използва, за да въздигне националното самосъзнание. Карл IV кани монаси от Далмация, които отново връщат глаголизма, създава се един славянски манастир, в който започва да се използва глаголицата. Има чешка Библия на глаголица от времето на Карл. Този манастир е католически“.

Наистина ли майката на Кирил и Методий е била славянка, къде се почита тяхното дело, как то се използва в чешката политика през Средновековието и какво за Кирил и Методий се пази в архивите на Ватикана – това са само някои от въпросите, на които проф. Славия Бърлиева търси отговори в монографията си.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще насърчават по-малките компании да прилагат практики на многообразие

България е приета в Европейската платформа за насърчаване на многообразието. 10 компании са учредители на Хартата на многообразието у нас. Има ли разнообразие в българската трудова среда? „Преди да стартира тази инициатива, ние направихме проучване сред българските компании относно нагласите към многообразието, практики в многообразието,..

публикувано на 23.09.20 в 11:24
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Съвременното лечение на инсулт намалява инвалидите

Невролозите отчитат по-малък брой инсулти у нас през последните месеци, но по - тежки като протичане. Оказва се, че това е един от краткосрочните ефекти от Covid-епидемията. Специалистите го отдават на страха от заразяване с коронавирус, който кара хората да пренебрегват симптомите и да търсят лекарска помощ чак когато състоянието им сериозно се..

публикувано на 21.09.20 в 13:05

Туроператори и агенти предлагат фонд за гарантиране на пътуванията

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е изготвила проект на закон, с който се създава фонд за гарантиране на пътуванията. Проектът предвижда да отпаднат сегашните застраховки на туроператорите и туристическите агенти, които не работят по време на криза. С настъпването на Covid-ограниченията голяма част от застрахователите..

публикувано на 21.09.20 в 09:46

Маските и децата - знаем ли какво купуваме

Никой не контролира вида на маските и материята, от която са изработени. Това става ясно от репортерска проверка на БНР в Ловеч. Маски от синтетични материали могат да се намерят както в магазини от типа на „Всичко за 1 лев“, така и в книжарници. През някои от тези маски не може да се диша , разказват родители.  Децата ги харесват, защото са..

публикувано на 21.09.20 в 08:41
Доц. Костадин Кисьов

Археолози настояват Могилата Малтепе от I-II век след Христа да се превърне в музей

Завърши археологическото проучване на Могилата Малтепе от I-II век след Христа край село Маноле. Припомням, че разкритата през 2019 година внушителна кула от римско време, висока повече от 20 метра, се превърна в истинска сензация, като очакванията бяха при последващи разкопки да бъде намерено и гробно съоръжение. Това, което в крайна..

публикувано на 18.09.20 в 17:37
Даниел Стефанов

Даниел Стефанов: Нито машините правят изборите честни, нито липсата им ги прави фалшиви

„ Има огромна нужда в това или следващото Народно събрание да бъде събран екип от експерти, който да направи Изборен кодекс . Този кодекс в момента не създава добър изборен процес.“ Този коментар направи в предаването „Нещо повече“ политологът Даниел Стефанов,  експерт по изборен процес.  Той смята, че „в България има хора със световен опит“,..

публикувано на 17.09.20 в 16:36
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ако бъде приет Законът за вътрешния пазар, ще се върви към Брекзит без договор

На първо чете в британският парламент бе приет Законът за вътрешния пазар, за който се смята, че нарушава част от договора за напускане на Обединеното кралство на Европейския съюз. Премиерът Борис Джонсън заяви, че законодателството е необходимо, за да се предотврати "Екстремно и неразумно" интерпретиране на разпоредбите в сделката с Брюксел. " Този..

публикувано на 17.09.20 в 16:12