Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аптеките - между социалната функция и бизнес модела

Национална аптечна карта няма да реши проблема с аптеките в селата

Предлагат като алтернатива мобилно снабдяване с лекарства

Снимка: Ани Петрова

Министерството на здравеопазването предвижда създаването на национална аптечна карта, която ще отчете потребностите на различните населени места и достъпа им до лекарства. Предвижда се търговците на дребно да бъдат стимулирани да откриват аптеки в по-малките населени места. 

През парламентарната здравна комисия мина проект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, а като една от спорните теми се очертава създаването на национална аптечна карта.

В десетки села в страната от години няма аптеки, а жителите им, предимно възрастни пенсионери, са принудени да пътуват до градовете, за да си купуват лекарства. В габровското село Жълтеш няма аптека. В тетевенското село Български извор пък се оборудва нова аптека. Собствениците са млади местни хора.
Още не се знае кога ще отворят, не знаят и дали ще оцелеят на пазара. Казват, че проблемите на фармацевтичния пазар са много и дълбоки.

Според Асоциацията на собствениците на аптеки не е необходимо да се създава национална аптечна карта. 

"Тази аптечна карта беше предложена като решение за проблема с липсата на аптеки в малките населени места. Този проблем беше артикулиран за пръв път от съсловната организация. Тази тема е свръхекспонирана и е тема без изход. Не предлага решение" - така смята Николай Костов, председател на УС на Асоциацията на собственици на аптеки. 

Липсата на аптеки е следствие от демографския проблем, допълни Николай Костов. "Не е задължително да има аптека, за да има лекарствоснабдяване. Повече от 100 години в Англия лекарства по лекарско предписание се изпращат по пощата", посочва той.  

Според Пациентски организации "Заедно с теб" административно разположение на аптеките с помощта на национална аптечна карта ще затрудни пациентите и свободния им избор на аптека.

"В момента има недостиг в неблагоприятните райони, в малките населени места, планински, полупланински и с тази национална аптечна карта проблемът няма да се реши. Това искане, промяна на закона предполага интереси, които нас не ни касаят, те са бизнес интереси", коментира Пенка Георгиева, председател на "Заедно с теб".  

"Ние очакваме от държавата, от общините заедно да вземат решение и да подпомогнат там, където не може да се открие по финансови причини аптека, да помогнат на хората да могат да се лекуват", изтъкна Георгиева.

В община Смядово има само една аптека в общинския център. "В селата ние се обслужваме от един личен лекар. Той ни обслужва абсолютно всички села", разказа кметът на Смядово Иванка Николова.

Преди 5 години в общината със средства на местната управа е създаден мобилен екип с транспортно средство, със социален работник и медицинска сестра.

"Този мобилен екип го използваме абсолютно за всичко, най-вече транспорт до окръжния град, транспорт до Варна, до болници, до лаборатории и за купуване на лекарства", допълни Иванка Николова.

В над 80 общини в страната има проблеми със снабдяването с лекарства, уточни за БНР проф. Асена Стоименова, новият председател на Българския фармацевтичен съюз. Според нея има достатъчно подготвени кадри със специалност фармация. Един от начините за регулация при създаването на аптека е броят на пациентите, посочва тя.

"Гарантира се една пациентела, ако мога така да се изразя за аптеката, и личният лекар в дадената аптека да може да обгрижва тези хора, не само с отпускането на лекарствени продукти, но също така с даването на съответните консултации."

В България има огромен брой аптеки, но те са предимно в големите градове, посочи още проф. Стоименова.

"В много държави здравно-осигурителните фондове заплащат такси, за да може фармацевти да предоставят тези консултации, защото парадоксът е, че аптеките са натоварени с една социална функция, а по законодателство са изключително и само търговски обекти, т.е. обществото и с право има очаквания към тези фармацевти и към аптеките, но в същото време законодателството ги е принизило до търговски обекти. Естествено, че всеки един пациент ще реагира чувствително, когато се заговори за такса за рецепта, когато се заговори това, че няма аптеки в определени общини", изтъкна проф. Асена Стоименова. 

Репортажите и интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11