Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Аптеките - между социалната функция и бизнес модела

Национална аптечна карта няма да реши проблема с аптеките в селата

Предлагат като алтернатива мобилно снабдяване с лекарства

Снимка: Ани Петрова

Министерството на здравеопазването предвижда създаването на национална аптечна карта, която ще отчете потребностите на различните населени места и достъпа им до лекарства. Предвижда се търговците на дребно да бъдат стимулирани да откриват аптеки в по-малките населени места. 

През парламентарната здравна комисия мина проект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, а като една от спорните теми се очертава създаването на национална аптечна карта.

В десетки села в страната от години няма аптеки, а жителите им, предимно възрастни пенсионери, са принудени да пътуват до градовете, за да си купуват лекарства. В габровското село Жълтеш няма аптека. В тетевенското село Български извор пък се оборудва нова аптека. Собствениците са млади местни хора.
Още не се знае кога ще отворят, не знаят и дали ще оцелеят на пазара. Казват, че проблемите на фармацевтичния пазар са много и дълбоки.

Според Асоциацията на собствениците на аптеки не е необходимо да се създава национална аптечна карта. 

"Тази аптечна карта беше предложена като решение за проблема с липсата на аптеки в малките населени места. Този проблем беше артикулиран за пръв път от съсловната организация. Тази тема е свръхекспонирана и е тема без изход. Не предлага решение" - така смята Николай Костов, председател на УС на Асоциацията на собственици на аптеки. 

Липсата на аптеки е следствие от демографския проблем, допълни Николай Костов. "Не е задължително да има аптека, за да има лекарствоснабдяване. Повече от 100 години в Англия лекарства по лекарско предписание се изпращат по пощата", посочва той.  

Според Пациентски организации "Заедно с теб" административно разположение на аптеките с помощта на национална аптечна карта ще затрудни пациентите и свободния им избор на аптека.

"В момента има недостиг в неблагоприятните райони, в малките населени места, планински, полупланински и с тази национална аптечна карта проблемът няма да се реши. Това искане, промяна на закона предполага интереси, които нас не ни касаят, те са бизнес интереси", коментира Пенка Георгиева, председател на "Заедно с теб".  

"Ние очакваме от държавата, от общините заедно да вземат решение и да подпомогнат там, където не може да се открие по финансови причини аптека, да помогнат на хората да могат да се лекуват", изтъкна Георгиева.

В община Смядово има само една аптека в общинския център. "В селата ние се обслужваме от един личен лекар. Той ни обслужва абсолютно всички села", разказа кметът на Смядово Иванка Николова.

Преди 5 години в общината със средства на местната управа е създаден мобилен екип с транспортно средство, със социален работник и медицинска сестра.

"Този мобилен екип го използваме абсолютно за всичко, най-вече транспорт до окръжния град, транспорт до Варна, до болници, до лаборатории и за купуване на лекарства", допълни Иванка Николова.

В над 80 общини в страната има проблеми със снабдяването с лекарства, уточни за БНР проф. Асена Стоименова, новият председател на Българския фармацевтичен съюз. Според нея има достатъчно подготвени кадри със специалност фармация. Един от начините за регулация при създаването на аптека е броят на пациентите, посочва тя.

"Гарантира се една пациентела, ако мога така да се изразя за аптеката, и личният лекар в дадената аптека да може да обгрижва тези хора, не само с отпускането на лекарствени продукти, но също така с даването на съответните консултации."

В България има огромен брой аптеки, но те са предимно в големите градове, посочи още проф. Стоименова.

"В много държави здравно-осигурителните фондове заплащат такси, за да може фармацевти да предоставят тези консултации, защото парадоксът е, че аптеките са натоварени с една социална функция, а по законодателство са изключително и само търговски обекти, т.е. обществото и с право има очаквания към тези фармацевти и към аптеките, но в същото време законодателството ги е принизило до търговски обекти. Естествено, че всеки един пациент ще реагира чувствително, когато се заговори за такса за рецепта, когато се заговори това, че няма аптеки в определени общини", изтъкна проф. Асена Стоименова. 

Репортажите и интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.