Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Ако инфлацията продължава с това темпо, ще изпревари ръста на БВП

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

„Увеличението на цените се е задвижило по-бързо. Възможно е темпът на нарастване на цените за цялата 2020 година да изпревари темпа на нарастване на икономиката… Ако инфлацията продължава с това темпо, ще изпревари ръста на БВП за годината“. Това коментира пред БНР икономистът Румен Гълъбинов.

По думите му има основание да се смята, че има предпоставки за навлизане на рецесия в потреблението.

Ако още отсега усещаме увеличаваща се инфлация, твърде вероятно е да имаме налице всички предпоставки за навлизане на рецесия в потреблението“, допълни икономистът в предаването „12+3“.

Според него „бързата помощ“ в такива ситуации е добро управление на икономиката и предвиждане на темповете за нарастване на доходите.

„Адекватна данъчна политика, основно в ДДС… Т.нар. „свободно фискално пространство“, за което се говори в еврозоната, може да се постига с ново задлъжняване, за да се увеличават механично доходите, и може да се постигне с разумна данъчна политика - с намаляване на данъците. ДДС може да бъде намален и ще окаже влияние за увеличаване на търговския оборот, както и за туширане на очакванията за по-малко потребление“.

Интервюто с Румен Гълъбинов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.