Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Павлова, БСК: Сгрешен е моделът на управление на отпадъците

Снимка: БГНЕС

Да се увеличи превантивният контрол върху изгарянето на отпадъци – за такива поправки в Закона за опазване околната среда настояват от ГЕРБ. Ще подкрепи би бизнесът предложенията?

„Това въвеждане на задължителен ОВОС на предприятията, които използват по-малко гориво от 100 тона дневно, всъщност ще доведе до нова процедура за задължителни комплексни разрешителни, което е по-тежкият формат“, заяви пред „Хоризонт“ Илиана Павлова, директор „Индустрия и околна среда“ в Българската стопанска камара (БСК). Тя нарече мотивите „неубедителни“.

ОВОС е първата стъпка преди създаването на едно предприятие или неговото разрешение, ОВОС е част от строителните книжа, допълни Павлова.

Не трябва да се изгарят отпадъци безконтролно, трябва да се наблегне на контрола, който е разписан в законодателството, смята Илиана Павлова.

Управлението на отпадъците трябва да следва йерархията на отпадъците, посочи тя. „Да започнем от повторна употреба, съкращаване при източника, разделното събиране и едва накрая да отидем на депониране и изгаряне. В момента ние наблягаме на депонирането. Другите неща малко ги неглижираме. Да отидем да изгаряме отпадъци не е подход. Цялата система трябва да бъде построена по различен начин“, коментира Павлова.

Сред предложените законови промени са още видеонаблюдение и създаването на регистър на търговците, които се занимават с горене на отпадъци. Да има лицензионна такса е предложение на рециклиращия бизнес.

От опозицията декларираха готовност да подкрепят предложенията на управляващите за по-строг контрол при горенето на отпадъци. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От утре Общинските служби "Земеделие" приемат заявления от пострадалите от пожарите фермери

От утре Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат заявления от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието.  Документите са необходими заради кандидатстването за подпомагане и трябва да се подадат в срок до 15 дни след потушаване на пожарите в района.  От министерството уточняват, че..

публикувано на 25.07.24 в 19:15
Николай Патрушев

Николай Патрушев: САЩ възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. Това заяви Николай Патрушев, бивш председател на Съвета за сигурност на Русия, а сега съветник на президента. По думите на Патрушев Русия е осуетила плановете на "водения..

публикувано на 25.07.24 в 19:02

Пожар в склад за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара

В склад за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара е избухнал пожар.  От Спешната помощ потвърдиха за БНР, че сигнал за взрив и за четирима пострадали е подаден 20 минути преди 19:00 часа. Пожарната обезопасява района и двете линейки все още не могат да стигнат до мястото.  Към мястото пътува и наш екип. Потребители в..

публикувано на 25.07.24 в 18:51
Само от кмета на община Стара Загора е получена заявка за обучение за работа със системата BG-ALERT, посочи гл. комисар Александър Джартов (вдясно).

Защо не е била използвана системата BG-ALERT при тежката обстановка с пожарите

Директорът на националната пожарна главен комисар Александър Джартов заяви пред народните представители, че системата  BG-ALERT  не е била включена, за да предупреди жителите на изгорялото при горския пожар село Воден. В заповедта за бедственото положение не било предвидено да се задейства системата. Джартов даде обяснения пред..

публикувано на 25.07.24 в 18:46

СОС одобри нови мерки за разделно събиране на отпадъците в София

Столичният общински съвет (СОС) одобри нови мерки за разделно събиране на отпадъците в София. Предложението на ПП-ДБ - "Спаси София" беше подложено на критики в продължение на два часа, но накрая получи нужната подкрепа.  Новите мерки предвиждат по-голям брой контейнери за разделно събиране на отпадъци, които ще бъдат разположени на повече..

публикувано на 25.07.24 в 18:34
На заседанието на временната парламентарна комисия за влиянието на Мартин Божанов Нотариуса и Петьо Петров - Еврото в съдебната система -  25 юли 2024 г.

Комисията за влиянието на Нотариуса и Еврото ще изслуша Делян Пеевски, Христо Иванов и Лозан Панов

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се появи на заседанието на временната парламентарна комисия, която проверява данни за влияние в съдебната система на кръговете около Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото. Той заяви, че иска  да опровергае - чрез справка, подписана от градския прокурор на София Илияна Кирилова, твърденията за негова..

публикувано на 25.07.24 в 18:15

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян. На гръцка територия са установени тлеещи огнища, но властите в южната ни съседка уверяват, че ситуацията е под контрол.  Днес в района на пожара беше и вътрешният министър Калин Стоянов, който увери, че се предприемат всички мерки за недопускане на горския пожар към наша територия. Рано..

публикувано на 25.07.24 в 18:10