Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Православните летни лагери са традиция за Кремиковския манастир

Въвеждането на религията като задължителен предмет в училище е процес, който вече три десетилетия след началото на прехода продължава да бъде отлаган. На този фон Българската православна църква създава свои инициативи, с които приобщава младите хора към православните ценности и начин на живот. Такива са зимните и летни православни лагери за деца, които съдействат за цялостното личностно израстване на младежите. Лагерните форми на обучение стават все по-разпространени и се организират из цялата страна. 

След повече от 7 години непрекъсната работа с млади хора, православните летни лагери се превръщат в традиция за Кремиковския манастир. Повече от 600 деца на различна възраст са прекарали част от лятната си ваканция в Светата обител миналата година. Престоят им е едноседмичен, а целта на заниманията е младежите да се докоснат до християнските ценности и добродетели, разказа пред БНР протойерей Серафим Янев, игумен на Кремиковския манастир „Свети Георги Победоносец“.

Педагозите успяват да привлекат вниманието на децата посредством беседи, църковно пеене, иконопис и други творчески дейности. На този фон младежите създават и трайни приятелства, а това ги кара да се връщат в църквата и да не забравят наученото.

Летните лагери се посещават и от деца, лишени от родителски грижи. От две години се провежда и лагерна смяна за млади хора със специални образователни потребности, допълни отец Серафим.

Престоят в манастира не само учи децата на основните християнски добродетели, но и ги възпитава, разказва Вера Еринина възпитател и преподавател по вероучение в Хаджидимовския манастир „Свети Георги Победоносец“.

Детските лагери в Неврокопската епархия се провеждат от 27 години, разказва преподавателят Светослав Костарев.

Всъщност първите детски православни лагери са били организирани още през Възраждането, разказва богословът доц. Костадин Нушев. Тази социално-просветна дейност на църквата става особено активна в периода след първата световна война.

По времето на комунизма тази дейност е определена като религиозна пропаганда и десетилетия наред нашата църква е била лишена от възможността да извършва духовно просветна и възпитателна работа с деца.

Днес православните лагери компенсират отсъствието на религиозното образование в българското училище, допълва доц. Нушев.

За необходимостта от духовна ограмотяване при децата, говори пред БНР и Белоградчишкият епископ Поликарп.

Подробности можете да чуете от репортажа на Еленица Маринова в предаването "12+3".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борислав Борисов: 20-30 метра след плажната ивица да не се застрояват

Пространството от 20-30 метра след плажната ивица да бъде изключено от застрояване - това предлага екологът Борислав Борисов, който е и администратор на Фейсбук групата „Да не допуснем село Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“. По думите му е необходима промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в частта за зона А, за която..

публикувано на 03.07.20 в 13:22

Тревожна жътва, ниски добиви и провал на реколтата тази година

Заради коронавируса е отменено насроченото за днес официално откриване на тазгодишната жътвената кампания и зажънването на ръжта по международния проект "Хляб на мира". След сухите есен и зима и поройната пролет зърнопроизводителите посрещат жътвата с тревога.  Много ни е тревожна жътвата тази година, посочи в предаването "Преди всички" Мариела..

публикувано на 03.07.20 в 08:02

Туроператор: Очаква се бум на септемврийски резервации за Гърция

Значително по-малко резервации за летния период отчита един от големите ни туроператори, който работи с Гърция. Спадът е от порядъка на 80 на сто. Интересът на туристите към Беломорието остава традиционно голям , но се резервира в последния момент, посочва управителят на фирмата Анелия Терзиева. Туристите се насочват най-вече към Северна Гърция -..

публикувано на 02.07.20 в 14:04

Спор за продължението на метрото към Симеоновския лифт

Бъдещето разширение на метрото към Околовръстното шосе и Симеоновския лифт бе блокирано за трети път в Комисията по архитектура и градоустройство в Столичния общински съвет. Този път причината бе консултантски договор на Борис Милчев от “Демократична България”, който хем получавал консултантски хонорар от мола, покрай който ще минава подземната..

публикувано на 01.07.20 в 14:22
Илхан Кючюк

Евродепутатът Илхан Кючюк: Пътуването това лято ще е сложно

На 30 юни Съветът на Европейския съюз утвърди незадължителен списък на "сигурните" чужди държави, чиито граждани ще могат да бъдат допускани от 1 юли през външните европейски граници. Пътниците от държавите извън списъка ще бъдат допускани в ЕС, ако са граждани на страна от Общността или семейството на такъв гражданин, ако имат право на..

публикувано на 01.07.20 в 11:58

Намалиха таксите за Лятната академия на НХА

За втора поредна година в Бургас и за 11-и път в София Националната художествена академия организира Лятна академия за деца и ученици. Таксите за участие в Лятната академия ще бъдат намалени. Обучението за 9 астрономически часа ще струва 20 лева. За полудневните занимания ще се плащат 10 лева. В Бургас инициативата ще започне на 12 юли, а..

публикувано на 30.06.20 в 14:53
Руслан Трад и Кирил Аврамов са автори на книгата

Руските частни наемни армии - невидими в сивата зона между войната и мира

Книгата „Руските невидими армии“ с автори Руслан Трад и Кирил Аврамов е продукт на близо две години изследвания, разговори с информатори и проследяване на развитието на онези структури, предизвиквали страх, възхищение и любопитство сред широката общественост. Руската военна мощ е  безспорна, коментира за БНР проф. Кирил Аврамов,..

публикувано на 30.06.20 в 12:59