Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прояви за 147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

| обновено на 19.02.20 в 17:59

147 години от обесването на Васил Левски отбелязва цялата страна днес. През целия ден са предвидени възпоменателни прояви.

Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов, придружен от трима министри, поднесе венец пред паметника на Апостола в София.

Бойко Борисов и членове на правителството пред паметника на Левски в София. Снимки: БГНЕС

Народното събрание почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Председателят на парламента Цвета Караянчева се обърна към депутатите:

„Той ни  научи да живеем достойно, да вярваме в своите сили, да бъдем единни в името на България. Днес сме длъжни да си припомним думите му "За отечеството работим, байо. Кажи ти мойте и аз твойте кривици, па да се поправим. И все заедно да вървим, ако ще бъдем хора". Поклон пред паметта на Апостола на българската свобода - Васил Левски“.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова оглавиха гражданското шествие "По пътя на безсмъртието“ - от килията до паметника на Васил Левски. 

Програма "Хоризонт" на БНР ще излъчи пряко митинга, който ще се проведе в 18.00 часа пред паметника на Апостола в София. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. Есето си, посветено на героя на България, ще прочете ученичката Михаела Дакова от 11 клас в Националния учебен комплекс по култура в Горна Баня. 

Пред паметника на Васил Левски в София се поклони и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му, ако политиците четяха повече Левски, България би била друга държава:

“Ако го четем повече, ще се лишим от дилемите, които ни ги задават в последните 20 г. – имало ли е турско робство, нямало ли е? Казва: всички ще бъдем равни - и българи, и турци, и евреи. И дотук добре, само че той продължава, но под един закон български“, каза военният министър Красимир Каракачанов.


В родния град на Левски - Карлово, на митинг-поклонение стотици жители и гости на града сведоха глава пред паметта на Апостола.

На отбелязването на годишнината в Пловдив, за да изрази уважението си към сина на България, беше и американският посланик Херо Мустафа

С гражданско поклонение в двора на Къкринското ханче, където Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. беше отбелязана 147-годишнина от гибелта на Апостола.

Пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче венци и цветя в знак на признателност поднесоха политици, представители на институции, десетки граждани и ученици:

Ето какво участници в поклонението: „Левски е икона, човекът, обединил нацията; Най-великият българин, служил за пример на поколения българи; Светиня е за нас; Той остана символът на България; Не трябва да забравяме патриотизма, който е имал Апостола;  Неговите завети за чиста и свята република“.

Ученици от Ловешкото основно училище „Васил Левски“ изнесоха рецитал за живота и делото на Апостола.

Кулминацията на отбелязването на годишнината от гибелта на Левски е националното възпоменателно факелно шествие, което се организира за седма поредна година от патриотичната организация „Ловчанци“. То ще тръгне в 19.00 ч. от централната част на града и ще завърши пред най-величествения паметник на Апостола, поясни един от организаторите Тодор Иванов:

„Все повече хора от страната се свързват с нас и изявяват желание да присъстват на това събитие. И то се създаде като една нова национална традиция, точно от тук – революционната столица на Левски, да почитаме паметта му и делото му по този внушителен начин. В шествието няма място за политически партии и политици. Всеки ще бъде гражданин в това събитие. Няма по големи от Апостола.“

Заради шествието от 18.30 ч. се спира движението по част от бул. „България“ и ул. „Търговска“ в Ловеч, както и по останалите улици по маршрута на шествието в кв. „Вароша“.

Премиера на фолклорния танцов спектакъл „През погледа на Левски“ ще бъде представена довечера по повод годишнината. Спектакълът е симбиоза между танц и театър, поясни режисьорът и хореограф Кристиян Костов. "Една обиколка, разходка, разходка из фолклорните области на България", обясни той.

В ролята на Левски е македонският актьор Георги Трайков. "Много е трудно да се влезе в неговата роля. Ние сме много далеч от нещата, идеите, които Апостола ги е правил. Надявам се да го оправдая", сподели актьорът.

В храм „Свети Иван Рилски“ в Търговище бе отслужена панихида по повод 147 години от гибелта на Васил Левски. След църковната служба към миряните се обърна Ставрофорен иконом Славчо Проданов:

„Васил Левски-Апостола на нашата свобода си остава за вечни времена Апостол на чистата и свята република".

Събитията посветени на годишнината от гибелта на Левски завършиха с поднасяне на венци и цветя пред барелефа в центъра на града, където ученици от II Средно училище „Професор Никола Маринов“ изнесоха музикално-поетичната композиция „Поклон пред теб, Апостоле!“.

В петте общини на Ямболска област ще бъде почетена паметта на Васил Левски. В Ямбол поклонението ще е пред барелефа в гимназия "Васил Левски". За поредна година жители и гости на град Стралджа ще почетат трагичната гибел на Апостола чрез факелно шествие, което ще премине по главната улица на града, а пред мемориалната плоча на героя ще се поднесат цветя и венци. Тематични кътове за Дякона, „уроци по родолюбие“ с малките читатели организират в библиотеките и читалищата в община Болярово, а в училище „Д-р Петър Берон“ Ученическият съвет ще представи презентация за живота и делото на Левски.

В Сливен възпоменателната церемония ще се състои на площада, носещ името на Апостола на свободата. Тя ще започне в 11 ч. със заупокойна молитва и поднасяне на цветя пред паметника на Дякона. Възпоменателните прояви ще започнат от 9.30 ч. с „Урок по родолюбие“ пред ПМГ „Добри Чинтулов“,  на който ще бъдат разказани спомени за учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Левски. В 10.00 ч. в квартал „Клуцохор” ще бъдат поднесени цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Дякона -  Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов - Брадата и паметника на Таньо войвода, пред барелефа на Васил Левски пред храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител” и на паметника на Панайот Хитов в квартал „Ново село”.

Над 100 ученици от училищата в Смолянска област, носещи името на Васил Левски, почетоха 147-годишнината от гибелта на Апостола на свободата със състезание "Лъвски скок".

В оригиналната надпревара участваха възпитаниците на Профилираната природоматематическа гимназия "Васил Левски" в Смолян и училищата в Доспатските села Чавдар и Змеица, Златоградските училища в село Ерма река и основното училище в Златоград, училищата в Маданското село Боровина и основното училище в Неделинското село Средец, както и ученическото общежитие "Васил Левски" в Девин.

Надпреварите се провеждат в четири възрастови групи, като учениците мерят сили в дисциплини "Щафета с преодоляване на препятствия" и "Совалково бягане". Класирането е индивидуално и отборно. Училището, събрало най-много точки от двете дисциплини, печели купата "Лъвски скок".

При основните училища победител е основното училище в Златоград, следвано от Боровина и Ерма река, а при големите първи станаха възпитаниците на Райковската гимназия. След тях се наредиха от ученическото общежитие в Девин.

За първи път ученици от Кърджали почетоха годишнината от обесването на Васил Левски извън официалната програма. Инициативата е на учители от началния курс. Часове преди общоградското поклонение те заведоха децата пред паметника на Апостола, за да поставят своите цветя и да научат повече за дейността на Дякона.

И в Кипър днес българи и кипърци свеждат глава пред Апостола на свободата.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Жега в Испания, 12 август 2021 г.

Първият за лятото продължителен период на горещо време започва в Испания

В България от началото на годината е отчетено четирикратно увеличение на изгорелите горски площи в сравнение със средния показател за периода, сочат данни на Европейската агенция за горски пожари. Те са цитирани на сайта на Испанското радио и телевизия в информация за повишената опасност от пожари във връзка с покачването на температурите. Има..

публикувано на 13.07.24 в 13:46
Ашли Джъд

Ашли Джъд се присъедини към призивите Байдън да се откаже от президентската надпревара

Американската актриса Ашли Джъд се присъедини към призивите към президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара. В статия, публикувана от "Ю Ес Ей Тудей", Джъд призовава 81-годишния президент, който се бори за преизбиране на президентските избори през ноември, "доброволно и елегантно да се оттегли" в полза на "талантлив,..

публикувано на 13.07.24 в 13:14
Масуд Пезешкиан

Избраният за президент на Иран: Отбранителната доктрина на Иран не включва ядрени оръжия

САЩ трябва да осъзнаят, че Техеран няма да се огъне под натиск, заяви избраният президент на Иран Масуд Пезешкиан, цитиран от Ройтерс и БТА. Иранският всекидневник "Техеран таймс" публикува днес изявление на Пезешкиан, озаглавено "Моето послание към новия свят". В изявлението си избраният президент обръща внимание на приятелските отношения на Иран с..

публикувано на 13.07.24 в 13:11
Сградата на Община Пазарджик

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 млн. лв. неустойка към фирмите, които рециклират отпадъците ѝ

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината. Договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025 година, задължава общината да плаща по 115 000 лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по същия този договор,..

публикувано на 13.07.24 в 12:48

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма как да има отбори”. Думи на Хамид Хамид, които животът опроверга, защото вече имаме отбор на..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза, че с Демократична България имат план и: "ще се опитаме да направим максималното". Денков..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера...

публикувано на 13.07.24 в 12:14