Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва регистрацията за Съвета за развитие на гражданското общество

Снимка: БНР

„Организацията трябва да е в обществена полза, това е критерият. Оставена е достатъчно гъвкавост на комисията, която трябва да преценява дали е налице този критерий“, каза пред БНР Красимир Божанов, директор на дирекция “Модернизация на администрацията“ към Министерския съвет за критерия за избор на участници (граждански организации – б.р.) в сформирането на Съвета за развитие на гражданското общество, чиято регистрация започва от днес.

Това е първият такъв орган. Той ще е консултативен съвет към Министерски съвет. Ще включва 14-граждански организации с минимум 5-годишен опит в осъществяване на дейност в обществена полза, в подкрепа на развитието на гражданското общество, плюс председателя -  към момента става въпрос за вицепремиера Томислав Дончев.

“Да уточня, изразът в закона е 5 години опит в дейности в подкрепа на развитието на гражданското общество и гражданското участие – това е всичко, което казва законът. Трябва да е в обществена полза, това е критерият. Оставена е достатъчно гъвкавост на комисията, която трябва да преценява дали е на лице този критерий. Колегите, които ще се занимават вече имат доста опит по подобни формати, в които са с консултативни съвети, с граждански организации, в които отново е трябвало да бъде доказан опит, учили са се от грешките, имат и травматичен опит с обжалвания от последните 10 г., така че наясно са какво трябва да проверяват“, посочи Божанов.

„Твърде много време отне (даването на старт на тази процедура – б.р. ), две години след законовия срок, но както се казва - по-добре не да се гони срок, а да се гони качество на продукта“, каза още Божанов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Защото противоречията при приемането на правилник на Съвета и стартирането на процедурата бяха толкова големи, че за да имаме един легитимен състав в бъдеще, предпочетохме да забавим колкото се може повече и да изчистим всички спорни моменти, които протичат и от самия Закон за юридически лица с нестопанска цел“, обясни той.

Какво трябва да докажат организациите, за да се включат в електронното гласуване

„Пререгистрираните в Търговския регистър и Регистъра за юридически лица с нестопанска цел към Агенция по вписванията, освен при процеса на пререгистрация да изпишат своя ЕИК и самите данни да се генерират автоматично във формуляра за електронна регистрация и да си подадат заявката, друго не трябва да правят. Но тези, които не са пререгистрирани, трябва да представят удостоверение за актуално състояние. Защото съдебната регистрация е спряла и промените в нея са спрели преди около 2 години, т.е. ние не знаем в момента кой представлява самата организация“.

Колко са НПО-тата в България

„По последна информация до преди две години (неправителствените организации в България – б.р.) бяха над 30 хил. Като в момента сме още в преходен период на пререгистриране. Предполага се, че всички фантомни, недействащи организации ще отпаднат. Засега това, което чух устно обаче, нямам достоверна информация – около 10 хил. са пререгистрирани в Агенция по вписванията. До края на тази година е периодът за завършване на този процес, след което по силата на закона се заличават всички непререгистрирани организации, което означава, че може би в най-добрия случай ще стигнат до около 15 хил. действащи организации“, каза Красимир Божанов. 

Интервюто с Красимир Божанов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Заловиха 40 кг кокаин в София

40 килограма кокаин са открити в автомобил на мъж от София при проверка на полицията. Мъжът е бил спрян за проверка, като е признал пред униформените, че носи близо 40 килограма от наркотика в автомобила. Десет килограма от кокаина са с чистота 75 процента, научи „Хоризонт“ от свои източници в МВР. Останалото количество е с чистота 65..

обновено на 26.05.20 в 14:00
Електронно микроскопско изображение на частиците (вириони) на коронавируса, причинител на Covid-19 на фона на инфектирана клетка.

Експерти съветват да се внимава при лечение на Covid-19 с хидроксихорохин

Трябва много точно да се прецени дали и кога да започне прилагането на лечението на пациенти с Covid-19 с хидроксихорохин, като се има предвид тежестта на заболяването. Това каза пред „Хоризонт“ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация по повод информацията, че Световната здравна организация временно спира..

публикувано на 26.05.20 в 13:56

Проф. Даниела Бобева: Данъчни промени в условията на криза не се правят

„ Данъчни промени в условията на криза не се правят . Има много други странични фактори, които редуцират ефекта от такива промени“. Това коментира пред БНР проф. Даниела Бобева, икономист, финансист, бивш икономически вицепремиер, преподавател, по повод намаляването на ДДС за барове, дискотеки и ресторанти. Според нея намаляването на..

публикувано на 26.05.20 в 13:36
И тютюнопроизводителите могат да заявяват по електронен път трудови договори за наемане трайно безработни за сезонна работа.

И договорите до 120 дни за прибиране на реколтата вече се предоставят онлайн

От днес земеделските стопани и тютюнопроизводителите могат да заявяват по електронен път и трудови договори за наемане до 120 дни на трайно безработни за сезонна селскостопанска работа. Това е третият вид трудов договор, създаден специално за осигуряване на работна ръка за прибиране на реколтата в селското стопанство. Новата възможност се..

публикувано на 26.05.20 в 13:15
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Мангъров: Отварянето на детските градини е правилна стъпка

„Трябва малко по малко да минаваме към нормален ритъм на живот и това с отварянето на детските градини е една съвсем правилна стъпка“, каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. „Децата са тези, които са най-малко застрашени от тази инфекция“, каза той в предаването „12+3“ на..

публикувано на 26.05.20 в 13:11

БСП ще спасява Северозапада чрез специален държавен фонд

„Това е наша последователна политика във времето. Говорим за нещо реално, което до края на парламентарната сесия ще бъде внесено в Народното събрание. Това е специален закон, който създава инструментариума за финансиране на тези региони“. Това обясни пред БНР Филип Попов, депутат от левицата от област Видин. БСП предлага законопроект за..

публикувано на 26.05.20 в 13:08
На 24 май по лозунга „Да отворим залите за изкуство“ собственици на танцови зали излязоха на протест пред Министерския съвет.

Танцови зали, театри и опери вече могат да работят и на закрито

Танцовите зали и театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. Това стана ясно след среща на представители на танцовите съюзи и на Съюза на артистите с министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов. В танцовите зали могат да се събират не повече от 20 души на разстояние 4 м един от друг, а театралните салони..

обновено на 26.05.20 в 13:00