Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музей на илюзиите отваря врати във Велико Търново

Снимка: БНР

Науката среща забавлението на площ от 500 квадратни метра в новия Музей на илюзиите във Велико Търново. Музеят ще посрещне първите си посетители на 29 февруари.

Музеят ще показва 50 физични и оптични илюзии, създадени по законите на математиката, физиката и психологията. Някои от светлинните находки могат да бъдат видени само във Велико Търново, защото са разработка на собствениците на музея.

Музеят на илюзиите е място, където е задължително всичко да бъде пипнато и снимано, казват Ангела Гюрова и Петър Бояджиев, създателите на най-новата туристическа атракция в старопрестолния град.

В стара 5-етажна къща паметник на културата, която преди това е била банкова сграда, седем бизнесмени и юристи решили да инвестират в магично място, където с достиженията на науката да се забавляват деца и възрастни.

„Нямахме особен избор на къща, защото се оказа, че е една от малкото къщи в старата част, която е с един собственик. Не сме посмели да пипнем нищичко, защото е паметник на културата. Максимално сме запазили всичко“, уверява Петър Бояджиев. 

Подземните етажи на бившия банков трезор са посветени на илюзиите на светлините, а едно от забележителните неща на партерния етаж е огромен пясъчен макет на емблемата на Велико Търново – крепостта „Царевец“.

От последния етаж се открива красива панорамна гледка към Стария град и историческите забележителности. Там посетителите със специални очила ще могат да разгледат града, но състарен, както и да се потопят в атмосферата отпреди повече от век. По витата стълба към етажите над главите на посетителите е разположена висящата плантация от червени макове. Ръчно са изработени над 700 цветя, разказва Ангела Гюрова и открехва завесата за някои от илюзиите.

Такава огледална стая има единствено в Токио, Япония. Виждат една стая, цялата облепена с огледала. Лампите реално са шест, а като се включат и като влезеш в стаята, просто не могат да се преборят“.

Ще има много класически илюзии като тази за кадифените ръце. Посетителите обхващат с дланите си дървена ракета за тенис, на която кордата е от метални нишки. Когато започнете да разтривате ръцете си, вие губите усещането за метала и чувствате само допира на меките си длани. Атрактивна е и стаята на джуджето и великана, т.нар. стая на Еймс, изтъква Гюрова. Илюзията е измислена от офталмолог и е използвана в заснемането на „Властелинът на пръстените“.

„Това е една стая с нестандартна форма, по-скоро трапецовидна форма и с помощта на перспективата можеш да изглеждаш, ако застанеш в единия край, като великан, можеш да изглеждаш и като джудже“.

Много от илюзиите са изградени на основата на перспективата, а за да се усети илюзията, е задължителна снимката с фотоапарат или мобилен телефон, съветва Ангела Гюрова.

„Човешкото око в някои от случаите различава измамата, докато дигиталните устройства не могат. Затова сме направили кътчета в тези стаи за снимане с телефон. Едно, че е много интересно да имаш снимка от подобна стая, второ че ефектът се постига благодарение на този недостатък на камерите“.

50 са илюзиите, с които могат да се забавляват между час и половина и два посетителите във великотърновския музей. Амбицията е постепенно те да се обновяват и да станат поне 90. Интересни са левитиращите кълба, които са илюзия, създадена от науката, обяснява Петър Бояджиев:

„Те са две всъщност. Това е глобусът, който седи във въздуха. Благодарение на магнитното поле е ограничен от два магнита. Нищо сложно – физика и малко математика да се сметне“.

Ангела Гюрова и Петър Бояджиев

В музея учениците ще могат да наблюдават и експеримент, който отдавна не се прави в часовете по физика – ток в газове. Забавна е и оптичната илюзия, която се нарича „въртящи се змии“, твърди Ангела Гюрова.

„Тя е създадена от японски психолог. Чрез нея може да се определи психическото и физическото състояние на даден човек. Изображението представлява цветни кръгове, прилични на змия, навита на кълбо. Ако посетителят наблюдава изображението и то започне да се движи, означава че е изложен на стрес, преумора. Ако не се движи, тогава той е спокоен, отпочинал“.

В музея има и много логически пъзели, както е в световните музеи на илюзиите, които започнаха да се създават през последните шест години. В музея във Велико Търново ще гостуват и илюзионисти, сподели Петър Бояджиев.

„Да има илюзионист, който да показва нагледно фокуси на децата. Защо всяка събота ходят на гостуващи театри, защо децата да не могат да гледат фокуси? Къде могат да го гледат в града? Никъде, а това е супер приятно забавление“.

Всяка от илюзиите във великотърновския музей е предварително консултирана, изпитана и оценена от четири деца от 3 до 14-годишна възраст - децата на Ангела и Петър.

Още за магичните възприятия слушайте в звуковия файл.

Снимки: Здравка Маслянкова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване на БАН: Употребата на кой - кого се бърка повече от пълния и кратък член

Широкомащабно проучване на Института по български език на БАН откроява най-често допусканите граматически грешки при употребата на книжовния език. Анкетата е съдържала 38 въпроса и изследва отношението на днешните българи към книжовния език. Поставен е акцент върху правила от граматиката, при които е налице т.нар. масова грешка. Данните са..

публикувано на 29.10.20 в 11:55

Учителка от Русе: Геноцид е 14 дни вкъщи, без жива медицина

Геноцид е 14 дни човек да няма достъп до жива медицина , твърди учителка от Русе, която преболедува Covid-19 в режим на домашно лечение. Преподавателката има придружаващо заболяване астма. Разказва, че през целия цикъл на лечение единствено личната й лекарка е била постоянно на линия, за да я консултира . В началото симптомите били..

публикувано на 29.10.20 в 08:08

Маските в историята

Приятен флирт с непознат или добра идеа за Хелоуин - това са само част от доскоро симпатичните приложения на маската. Днес носенето на маски на открито среща сериозни критики и се превръща в повод за спорове, петиции и обсъждания. Известно е, че историята се повтаря - това не е първият възникнал казус, в който има съпротива срещу..

публикувано на 28.10.20 в 14:55

„Купи подарък от майка на дете с увреждане" - предмети с кауза

Доброто е заразно - за кратко време Фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ събра десетки хиляди членове. Не само не си представяхме, че има толкова талантливи майки, но и че групата ще се разрасне толкова бързо с потенциални купувачи на произведенията на майките, поясни пред БНР Гергана Маврова, администратор на групата...

публикувано на 28.10.20 в 11:25

Онлайн академия за жени предприемачи в Нов български университет

Нов български университет (НБУ) предлага обучение за жени предприемачи по американска програма. В онлайн академията могат да участват жени с идея за собствен бизнес, която по някаква причина все още не е реализирана, обясни пред БНР Цилия Стоянова, директор на Училище за професионално и продължаващо обучение в НБУ. „Ние наричаме това..

публикувано на 28.10.20 в 10:47

Директорът на МБАЛ в Пловдив доброволец в Covid отделението

„Влязох като доброволец в отделението с болни с коронавирус не само заради кадровия дефицит, но и заради не дотам добрата координация между работещите в самото отделение“. Това разказа в „Преди всички“ проф. Петър Петров, директор на МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив. Професорът е гинеколог по специалност, но посочи, че преди специалността всички са..

публикувано на 28.10.20 в 10:10
Никола Рахнев

Инициативата „Гората.бг“ с кампания за опазване на здравето

От инициативата „Гората.бг“ вече могат да се похвалят с 900 хиляди засадени дръвчета. Помагали са над 200 хиляди участници, половината от тях - деца, залесени са над два милиона квадратни метра площ. "Здравето е в нашите ръце" е кампания на "Гората.бг", която дари десетки хиляди литри течен сапун и дезинфектанти, както и стотици хиляди ръкавици..

публикувано на 27.10.20 в 15:04