Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 16-22 февруари 2020 г.

Дизела в "Малък Сечко Рън"
Снимка: KrisoK Photography

БЪЛГАРИ В ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ

Кирил Николов-Дизела откри сезона с победа и рекорд по трасето в състезанието “Малък Сечко Рън” в Стара планина. Надпреварата по 19-километровото трасе със старт/финал в софийското село Локорско и денивелация 728 метра е част от българските трейл серии. Дизела го избяга за 1 часа 21 минути и 40 секунди. Втори - на около 3 минути след него, финишира Тони Петков, а трети бе Иван Гочев. При жените в тази дистанция победи Тоня Тонева (1:38:06), следвана от Атанаска Атанасова и Вяра Петева. Общо 180 души участваха по трите дистанции - 6, 13 и 19 км.


На старта в Картала

Миналата неделя в района на Картала, Рила се проведе държавното първенство по ски-алпинизъм, на което бяха излъчени шампионите на България в индивидуалната дисциплина. За поредна година това са Ивона Михайлова и Никола Калистрин, втори станаха Мария Николова и Иван Геров, а трети - Боряна Щиркова и Димитър Георгиев. В клубното класиране начело са СК „АлПиринСки“, Банско с 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал, следвани от АК „Планинец“, София с 1 сребърен медал и КСКЕС „Алтиус спорт“, София с 1 бронзов медал.


Обучение на IFMGA в Банско

В Банско тази седмица се проведе модул от обучение на Международната федерация на асоциациите на алпийските гидове (IFMGA). Това е най-високото ниво на правоспособност за водене на клиенти във висока планина и при екстремни условия. Преди 2 години се дипломира първото поколение гидове - трима от общо 13 завършили бяха българи, Георги Георгиев-Черния, Виктор Варошкин и Георги Пенев. Сега се обучава второто поколение гидове и сред тях са петима българи. Обучението в Пирин беше по фрирайд ски техника.


Дойчин Боянов по тур

Мартин Маровски и Дойчин Боянов направиха първо преминаване на новия маршрут “Франкенщайн” на Враца. Линията е накована от тях през декември. Двамата дават следните категории: първо въже - 6b, второ - 6c+, трето - 7a+.

ЗИМНИТЕ ЕКСПЕДИЦИИ

Алпийските среди бяха разтърсени от новината, че Денис Урубко - един от най-опитините алпинисти в света, слага края на участието си в експедиции по високите върхове.

По-рано инцидент с лавина прекрати опита му на Броуд Пик. Урубко остана сам, след като партньорът му Дон Бауи се разболя от пневмония и с приятелката си Лота Хинца прекратиха учатсието си в експедицията. После, на 16 февруари алпинистът претърпя инцидент над Лагер 3 - лавина го повлече в продължение на 100 метра. Въпреки това, на следващия ден Урубко тръгна да атакува върха, когато падна от 15 метра заради скъсан парапет и се озова до цепнатина. След това продължи да се изкачва до 7400 метра височина, където, обаче, реши да прекрати атаката заради силни ветрове.


Денис Урубко

Като бивш военен Урубко, който е с двойно - руско и полско гражданство, не пропусна да похвали пакистанските военни пилоти, които му помогнаха, извеждайки го “като войник от бойното поле”.

Той обяви намерения да се откаже от височинния алпинизъм още преди експедицията си на Броуд Пик, но никой в алпийските среди не вземаше това насериозно. Дори сега продължават коментарите, че това е емоционално решение след трудна експедиция, което търпи промяна след нужната почивка.

46-годишният Урубко е осмият човек, изкачил 14-те осемхилядника без допълнителен кислород. Има общо 22 изкачвания на осемхилядници. Участвал е в много спасителни акции, сред които една от най-драматичните в истприята на алпинизма - спасяването на французойката Елизабет Револ по време на полската експедиция на К2, в която Урубко участва през 2018 г. (Револ е спасена от намиращия се в близост връх Нанга Парбат, а партньорът й Томаш Мацкиевич остава завинаги там).

Миналото лято Урубко прокара нов маршрут на Гашербрум 2 - “HoneyMoon”, а засега намеренията му са в следващите 5-6 години да се отдаде на скалното катерене, като целта му е да постигне категория на трудност 8а.


Йост Кобуш

Така по високите планини остават Йост Кобуш и Алекс Чикон и екипът му на Еверест, както и поляците на седемхилядника Батура Сар в Пакистан.

За Кобуш е ясно вече, че само ще проучи маршрута, той няма изграден Лагер 2 и соловите му опити стигнаха до района на Лагер 1.

Не така стоят нещата при Чикон. Очаква се той и екипът му да започнат атака на върха утре или вдругиден (23-24 февруари). Те планират да останат 4-5 дни на голяма височина, което означава, че ще опитат да стигнат върха преди първи март. В момента групата е в Базов лагер, където обсъжда възможностите и прогнозата.


Чикон в Баозв лагер

Чикон и екипът му пристигнаха в Базовия лагер на Еверест на 1 февруари и в продължение на 20 дни търсеха алтернативни маршрути през ледопада Кхумбу. Изградили са Лагер 2, където са пренесли 3000 метра въжета. “Работим нечовешки, а сме само четирима”, пише испанецът. По-рано двама от 6-членния му екип прекратиха участието си в експедицията - Джонатан Гарсия оцеля след падане в цепнатина, а Оскар Кардо разви височинна болест. Най-голямата височина, достигната в тази експедиция до момента, е 6900 метра за Чикон и 7100 метра за Нурбу Шерпа.


Батура Сар, Лагер 1

Обилни снеговалежи унищожиха частично Лагер 1 (5100 м) и пътя към Лагер 2 (6000 м) на седемхиляндика Батура Сар (7795 м), където работи полска експедиция. След седмица прекъсване трима от екипа на Пьотр Томала достигнаха Лагер 1, прекараха нощта там и потгелиха към Лагер 2, но дълбок сняг, висок риск от лавини и лоша видимост ги принудиха да се върнат в Базовия лагер. Експедицията продължава. Тя има за цел да подготви екип от полски алпинисти, които да опитат догодина да осъществят първо в историята зимно изкачване на К2.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове". Можете да я слушате като подкаст тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14