Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Красимир Минкин: Диагностиката на епилепсията у нас е на световно ниво

Референтен център по мозъчно-съдови заболявания в Университетска болница "Св. Иван Рилски"
Снимка: УМБАЛ

Епилепсията може да възникне както в детска възраст, така и след това. Болестта е както генетична, така и свързана с туморна формация, травма, инфекция, дори исхемичен инсулт.

Евелина Бобекова е с резистентна форма на епилепсия вече 23 години. Заболяването се отключва, когато е била 10 годишна. Досега е оперирана 3 пъти, като два пъти от доц. Красимир Минкин от Университетска болница "Св. Иван Рилски".

"Моите пристъпи са- не падам, втренчвам се в една точка, чувам, обаче не мога да говоря. Имам и слюнкоотделяне". 

Близо 70 хиляди са пациентите с епилепсия у нас или един процент от населението. Това е едно от най - честите неврологични заболявания.

"Причините за епилепсията могат да бъдат различни. Може да бъдат както генетични, така и в резултат на някаква малка туморна формация. В резултат на травма, инфекция, дори исхемичен инсулт", каза за "Хоризонт" доц. Красимир Минкин, началник на Центъра по епилептична хирургия в Университетска болница "Св. Иван Рилски".

Диагностиката на епилепсията у нас е на световно ниво.

"Всички достъпни по света методи за диагностициране на пациентите с епилепсия вече ги има и в България, така че могат да се прилагат не само магнитен резонанс и видео ЕГ, които са основните изследвания за диагностициране на пациенти с епилепсия, но и по-скъпо струващи изследвания, които се правят при пациенти с тежка фармакорезистентна епилепсия", изтъкна доц. Красимир Минкин.

След операцията медикаментозното лечение продължава, а при тези без пристъпи поне една година, може да се намалят или спрат лекарствата. Най-сложното при пациентите епилептици е след лечението да се социализират.

"Ако бъде излекуван на 40-годишна възраст, това означава, че пациентът не е успял да има нормално образование, да създаде семейство, да има приятели, да има работа и дори да бъдат спрени пристъпите, може да продължи да има значителни последствия от епилепсия, продължила години. Един от големите проблеми на лечението на епилепсия е интеграцията на пациентите след това в обществото", допълни доц. Красимир Минкин. 

Около 70 на сто от оперираните нямат никакви пристъпи след интервенцията.

Репортажа можете да чуете от звуковия файл
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческа обиколка по стъпките на велики българки в София

Сдружение "Българска история" организира тази вечер историческа обиколка по стъпките на велики българки в София. Обиколката ще започне от 18 часа от площад "Света Неделя" и ще приключи в района на Софийския университет "Свети Климент Охридски". "Днешната обиколка се организира един ден след рождението на Екатерина Каравелова, така че ще се..

публикувано на 22.10.20 в 11:16
Петър Ганев

Петър Ганев: Бюджет 2021 - големи харчове, никаква реформа

В някои от големите харчове в бюджета за 2021 година не се вижда никаква реформа, а социален елемент, но изкривен през политически възгледи и програми .  Това заяви пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. „Вдигаме минималната пенсия с 50 лева, а срещу това не стои абсолютно никаква реформа. Нито сме ограничили..

публикувано на 22.10.20 в 08:46
Андон Балтаков

Андон Балтаков иска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление

Генералният директор на Българското национално радио е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че иска договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно , считано от 1 ноември.        "Изключително съм възмутен от липсата на управленска..

публикувано на 21.10.20 в 18:00

Хелене Кортлендер: Интеграцията на ромската общност в България е възможна

„Интеграцията на ромите представлява дългосрочно предизвикателство пред българското общество, което изисква мобилизацията на различни ресурси. Постигането на значителен напредък по този въпрос не е фикция, а реална възможност “, каза в „12+3" директорът на Фондация "Фридрих Еберт" в България д-р Хелене Кортлендер. Ромската общност..

публикувано на 21.10.20 в 16:28
Снимката е илюстративна

Св. Александров: На повърхността на Бену има останки от раждането на Слънчевата система

Космически апарат на НАСА взе проба от повърхността на астероида Бену. Сондата „Озирис-Рекс“направи това в автоматичен режим.  „Това е една от малкото възвращаеми мисии – мисии, които не просто отиват да изследват космическия обект, отиват, взимат проби и ги доставят на Земята, за да могат да бъдат изучени подробно с по-мощни инструменти в..

публикувано на 21.10.20 в 15:59

Милен Михов: Претърпелите инциденти при доброволна военна служба да имат права на военноинвалиди

„ Защо не се върне наборната армия? Новото поколение задължително трябва да мине през казармата. Може за една година да е, но първото, което е, че ще се научат на дисциплина и физическа подготовка. Това важи и за доброволния резерв“, каза в „12+3“ Иванка Стоянова, работила в системата на отбраната в последните 15 години, майка на загиналия..

публикувано на 21.10.20 в 15:38

Маските на открито ще задълбочат разделението между паникьори и привърженици на конспирацията

Часове след анонсираното от здравния министър Костадин Ангелов, че ще издаде заповед за носенето на маски на открито, тръгна онлайн петиция против носенето на открито . Авторът на петицията Мимо Гарсия се обръща към министър Ангелов с предупреждението, че тази заповед "ще разгневи голям брой хора, които тотално ще се противопоставят на спазването..

публикувано на 21.10.20 в 13:23