Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харалан Александров: „Барселонската афера“ няма потенциал да урони престижа на премиера

Снимка: БГНЕС

Така наречената Барселонска афера – т.е. твърденията, че Бойко Борисов има къща в Барселона и заради това е разследван за пране на пари, по-скоро нямат потенциал да уронят престижа на премиера и управляващите, заяви пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

„Темата се появява в изследванията, които правим с моите сътрудници за нагласите и настроенията. Проблемът е, че тя не е предмет на разумен дебат и анализ. Хората, които подкрепят правителството и премиера автоматично я дисквалифицират като хибридна атака, злонамерен компромат, а хората, които не харесват премиера и критикуват правителството, се хващат за нея и я възвеличават и се опитват да я представят като характеристика на цялото управление“, каза той в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Според него има много предубедена, отвъд фактите и обстоятелствата, нагласа, което е индикация за доста разделено и политизирано обществено мнение.

Той смята, че този тип „вести“, като това твърдение, представено като сериозно разследване, постигат влошаване на общото психично здраве на нацията и дават повод на вече разделената общност да препотвърди своите позиции

„Това, което ще стане, е че ще имаме една допълнителна поляризация, която така или иначе върви. И в зависимост от това коя страна е по-голяма и убедителна, по-консолидирана, вероятно тя ще надделее. Като че л за момента по-консолидирана е тази част от обществото, който подкрепя правителството и иска до да продължи да управлява до следващите парламентарни избори“, каза Харалан Александров.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов при инспекция на АМ „Европа“: Омаскариха ме с тази къща в Барселона (видео)

При инспекция на строителството на автомагистрала „Европа“ министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че България трябва да влезе в чакалнята на еврозоната ERM 2, което ще повиши и кредитните рейтинги. „Ако поради някаква..

обновено на 23.02.20 в 15:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК решава за имунитета на Ибрямов

В Централната избирателна комисия е постъпило искане за сваляне на имунитета на задържания снощи със 100 000 предварително белязани лева кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов. Комисията ще го обсъди на заседанието..

публикувано на 03.10.24 в 13:00

"Евробарометър": Мнозинството българи виждат ползата от членството в ЕС

Поскъпването и разходите за живот са основната причина, мотивирала българите да гласуват на европейските избори. Това показват резултатите от проучване на "Евробарометър", оповестени днес. Анкетирани са над 26 000 души на възраст 15 и повече години..

публикувано на 03.10.24 в 12:56

Отлага се доставката на двата нови медицински хеликоптера у нас

Доставката на новите два медицински хеликоптера у нас се отлага за началото на следващата година. Това става ясно от съобщение на здравното министерство, в което се цитира писмо от производителя на машините - италианската фирма "Леонардо". От..

публикувано на 03.10.24 в 12:24
Джейхан Ибрямов

Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"?

Независимият депутат Джейхан Ибрямов, който е и кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи", е задържан снощи в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева.  За ареста, който е по закона за МВР, са уведомени..

публикувано на 03.10.24 в 12:13
Иван Таков, председател на Комисията по транспорт в СОС

Три комисии в СОС решиха: Отпускат над 18 млн. лв. за столичния градски транспорт

След общо заседание комисиите по транспорт, финанси и икономика в Столичния общински съвет решиха да отпуснат над 18 милиона лева на столичния авто- и електротранспорт. Председателят на комисията по транспорт Иван Таков информира как ще бъдат..

публикувано на 03.10.24 в 12:03

ЕК отпуска допълнителни 30 млн. евро хуманитарна помощ за Ливан

Европейската комисия отпуска допълнително 30 млн. евро хуманитарна помощ на най-нуждаещите се в Ливан на фона на сблъсъците между радикалната групировка "Хизбула" и Израел.  Помощта има за цел да осигури спешно храна, подслон и здравни грижи,..

публикувано на 03.10.24 в 11:56

Къде има акции на МВР срещу купуването на гласове?

Продължават акциите на МВР срещу купуване на гласове. Днес такива текат на няколко места в страната. 15 задържани при акцията срещу купуването на гласове във Варна и областта Във Варна има задържани. Акцията е започнала през изминалата нощ в..

публикувано на 03.10.24 в 11:54