Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 000 българи живеят в засегнатите от коронавируса населени места в Италия

„България Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари

| обновено на 24.02.20 в 19:02
Сградата на Ла Скала в Милано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

15 000 българи живеят в засегнатите от коронавируса населени места в Италия, съобщи за "Хоризонт" генералният консул в Милано Таня Димитрова. Тя посъветва българските граждани да избягват пътувания до област Ломбардия, а ако в момента се намират там - да носят предпазни маски и ръкавици. 

Отменени са голяма част от масовите събития, затворени са музеите и останалите забележителности в Милано, допълни Димитрова:

"Всички супермаркети се поизпразниха. Няма стоки по магазините заради масовата реакция на гражданите, които са на територията на Милано и област Ломбардия, което със сигурност ще бъде преодоляно за 2-3 дни, защото това е първичната реакция и е съвсем нормално".

"Властите дават най-доброто от себе си, така че жертвите са само възрастни граждани със съпътстващи заболявания. Имаме позитивни новини от болницата в Рим – трима души ще бъдат изписани, тъй като болестта е овладяна“, каза още тя и допълни: 

"Към момента няма забрана да се напуска област Ломбардия, полетите не са спрени. Препоръчваме на всички да бъдат внимателни, както знаете на летище София има термокамери, така че всички пристигащи ще бъдат проверявани за евентуална треска".

Българските дипломати в Италия са в контакт с българите в най-тежко засегнатите области в Италия - Ломбардия и Венето, съобщи външният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че не е необходима намеса на българската държава за извеждането от страната, тъй като границите не са затворени:

"Звънят, притесняват се хората. Още вчера МВнР оповести препоръки към българските граждани живеещи там, но и пътуващи или планиращи пътуване. Силно препоръчваме да се пътува в тези две области само в краен случай. Границите на Италия с другите държави не са затворени, така че могат да напуснат във всеки един момент, в който решат".

„България Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари, съобщиха за БНР от пресслужбатга на компанията. Причината е ситуацията с разпространението на новия коронавирус в област Ломбардия.

Милано е най-големия град в Северна Италия. Подробности потребителите могат да прочетат на интернет страницата на превозвача.

„България Ер“ извършва полети до Милано три пъти седмично. Пътниците ще имат възможността или да променят датата на пътуването си или да им бъде възстановена сумата за закупените билети.

Днес до обяд на летище София са изпълнени планираните три полета до Милано. Още три самолета са кацнали оттам. Полетите се изпълняват от двата терминала на столичната аерогара. С последния полет от Милано се прибраха и няколко българи - студенти в Италия, тъй като част от университетите в града и област Ломбардия са затворени.

Репортер на "Хоризонт" разговаря на летище София с няколко пътници за обстановката в Италия:

"Хората са притеснени, няма паника. На отиване ни проверяваха един по един с термометър… Там се затварят пътища, ограничават се влакове... Изкупени са магазините… Хората са повече стресирани, създава се изкуствено напрежение. На летището има контрол. Но се създава излишно напрежение, което не е нужно".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Заболелите в Италия са вече 152 души.

Седем са жертвите на коронавируса в Италия

Седми смъртен случай от новия коронавирус бе регистриран в Италия, предаде АФП. Заразените са 229, съобщи тази вечер началникът на „Гражданска защита“ Анджело Борели. Това означава само 10 нови случая от началото на деня,..

обновено на 24.02.20 в 22:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

На извънредно заседание, свикано следобед, парламентът обсъди доклада на Временната комисия, разследваща споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". Депутатите гласуваха и приеха предложения проект на решение. Само от..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов –..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции за 4 лица и две организации заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък 4 лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци. Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия...

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри 22 програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява..

публикувано на 19.04.24 в 16:54