Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пробуждане с хоро“ за Трети март

| обновено на 03.03.20 в 08:04
Инициативата "Пробуждане с хоро"
Снимка: Сдружение

Инициативата „Пробуждане с хоро“ ще се проведе за пета година на Националния празник - 3 март. Всеки може да се присъедини към каузата за повдигане на национални дух, като се включи в хората, които ще бъдат изпълнени в 12 часа в парк „Заимов“ в София.

Организатори на инициативата са Сдружение „Азбукари“ и Единение „Българи за България“. Намеренията са да подтикнат българите да пазят традициите и обичаите.

"Все повече общински администрации от страната се присъединяват към тази инициатива. Също и училища, читалища, танцови групи", обясни пред БНР Цветомир Николов - заместник-председател на единение "Българи за България". По думите му една от основните привилегии на българина е, че може да играе хоро, където пожелае.

„Трети март е празник, който невинаги обединява хората, нашето общество е доста полярно, разединено и поради тази причина ние се опитахме да намерим общ баланс и обща точка, която да събере хората в една обща кауза, в една обща идея, която да ги накара да се усмихват и да преживяват положителни емоции“, каза пред БНР председателят на „Азбукари“ Цвета Кирилова.

В „Пробуждане с хоро“ на 3 март в столичния парк "Заимов" ще участва и Радослав Тодоров от ансамбъл „Български ритми“.

„При положение, че събитието е безплатно за всички гости - не само на столицата, а и навсякъде, където се организира, това за мен е най-добрият начин празникът да бъде отбелязан“, каза Радослав Тодоров в предаването „Хоризонт до обед“. 

Сдружение „Азбукари“ събира средства за издигане на паметник на дядо Добри, който почина през 2018-та на 103 години. Дядо Добри е известен като дарител за реставриране на християнски храмове в цяла България. До момента са събрани 21 хиляди лева за каузата за построяване на паметник.

„Хората вярват в каузата. Все още има такива, които се надяват дядо Добри да се превърне в обединител, в символ на единството. Преговаряме с Българската православна църква, както и със Столичната община къде ще бъде най-добре да бъде поставен паметникът. Има определени изисквания, които трябва да изпълним - те са административни. Засега имаме позитивни сигнали, че паметникът може да бъде поставен в близост до храм „Св. Седмочисленици“, тъй като нашето желание е паметникът да бъде поставен до храм-паметника „Александър Невски“, допълни Цвета Кирилова.

Репортаж на Радостина Билярска можете да чуете от звуковия файл.

Интервю на Ирина Недева с Цветомир Николов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски това е..

публикувано на 26.04.24 в 13:59
Димитър Главчев

Кабинетът "Главчев" изгасил "два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието "Мини Марица -изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит.  В т ова увери в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев и за дочно разкритикува несвършеното от..

публикувано на 26.04.24 в 13:50
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17