Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Траянов: Впечатляващи са младежките проекти, номинирани за наградите на БАИТ

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) ще връчи своите ежегодни награди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На официална церемония тази вечер Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) ще връчи своите ежегодни награди за принос в развитието и популяризирането на информационните технологии у нас. Партньор на събитието е и Българското национално радио.

Огнян Траянов, председател на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии, каза пред БНР ,че за наградите в 8 категории се конкурират 108 проекта:

„Една от тях е наградата за специален принос -  там вече без да се кандидатства. Номинациите се издигат от самото жури. Нея именно ще връчи и президентът -  традиционно, както вече е от девет години“, отбеляза Траянов.

Той посочи, че и тази година категориите са фокусирани в няколко направления. Целта е българският бранш в информационните и комуникационните технологии (ИКТ) да бъде представен по най-добрия начин, да бъдат отличени успешни български продукти, които го позиционират на световния пазар или завоюват пазарни позиции с конкурентни предимства.

Важен акцент е представянето на ИКТ бранша като партньор за повишаване на  конкурентоспособността на българската икономика  -  чрез наградата за фирми пионери, които са оценили предимствата и са внедрили, заедно с някоя българска IT фирма, нов за българския пазар продукт.

Друга група награди са свързани с подготовката на бъдещите IT специалисти и тяхната успешна реализация -  това са младежката, образователната и наградата за стартъп фирми.

Има също отличие за журналистически принос, както и награда, свързана с работата на публичната администрация.

Впечатляващи са кандидатите във всички категории, но за младежката награда конкуренцията е най-силна и има 5 номинации, повече от обичайното, коментира Огнян Траянов.  

„Много интересни проекти, които отразяват едно много смело посягане към тематики, които са далеч над учебните програми – защото младежката награда е за ученици или студенти, които още са в образователната система. Но тук ние виждаме проекти за лицево разпознаване, проекти за анализ на данни от биопсии на пациенти с онкологични заболявания, четирикраки роботи….“

„Това, което прави впечатление при тях е, че амбициите, и за още по-голяма радост -  тяхното реализиране, са в области, които далеч надхвърлят представата ни за младежка разработка. Второто нещо, което направи впечатление през тази година е, че много от тези младежи работят върху това да създават свои школи. Това са младежи,  които са примерно на 16-20 години“, каза Огнян Траянов.

Още за разработките на българския ИКТ сектор, които ще бъдат отличени от БАИТ, ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, открито е тялото на трета жертва

За съжаление вече трето денонощие сме свидетели на продължаващите гърмежи в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов: "Най-хубавото е това, което вчера колегите от Специализирания отряд за борба..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Какво включва годишният профилактичен преглед при личния лекар?

Освен измерване на кръвно налягане и назначаване на изследвания за кръв и урина, годишният профилактичен преглед при личния лекар включва и оценка на психичното състояние, на теглото и на зрението при пълнолетните. Това припомнят от Здравната каса, която финансира профилактиката на здравноосигурените. За пълноценно проследяване е добре..

публикувано на 28.07.24 в 08:23

"Паризиен": Палежите по жп мрежата на Франция може да са свързани с радикални групи

Палежите по френската високоскоростна железопътна мрежа часове преди вчерашното откриване на Олимпиадата може да са свързани с радикални левичари и групи, критични към Олимпиадата, съобщи всекидневникът "Паризиен", цитиран от ДПА. Френският вътрешен министър Жералд Дарманен не изключва вероятността за чуждестранна намеса в саботажа в жп..

публикувано на 28.07.24 в 08:16
Мястото на атаката с 12 жертви, 27 юли 2024 г.

Ракетна атака взе жертви на Голанските възвишения, Израел удари обекти на "Хизбула"

12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения. Израел заяви, че ракетата е изстреляна от "Хизбула" от територията на Ливан, докато шиитската групировка отрече да има нещо общо с инцидента. Ракетното попадение е било в село на друзите в северната част на анексираната от Израел територия. Жертвите са..

публикувано на 28.07.24 в 08:08
Николас Мадуро

Венецуела гласува на президентски избори

Над 21 милиона венецуелци имат право на глас в днешните президентски избори в страната.  Настоящият държавен глава Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат на фона на икономическа криза и масова емиграция от една от най-богатите на петрол страни в света. Редица проучвания отреждат победа на опозицията. Гласуването е в ход след..

публикувано на 28.07.24 в 07:58
Камала Харис

Камала Харис призна, че изостава от Тръмп в надпреварата за Белия дом

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призна, че все още изостава от Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом, месеци преди изборите през ноември. По време на събитие в Масачузетс за набиране на средства за кампанията Харис заяви: "Нека не се заблуждаваме, предстои ни битка. И ние сме догонващите в това състезание. Но това е кампания, която е..

публикувано на 28.07.24 в 07:51

Опустошителен пожар бушува в Калифорния

Обхваната от опустошителен пожар е северната част на американския щат Калифорния. Огънят бушува в планинска област и се е разраснал на почти 350 хиляди акра. Наредена е евакуацията на повече от 4 хиляди души. Пожарът гори близо до град Чико и на около 145 километра от щатската столица Сакраменто. Пожарникарите са затруднени от екстремните условия..

публикувано на 28.07.24 в 07:44