Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Презентационен курс за млади музиканти и артисти


Журналистката от БНТ Миглена Стойчева започна да води курс в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, озаглавен „Как младият музикант да изгради своя публичен образ в медийното пространство“. Той е предназначен за студенти от вокалния, инструменталния и теоретичния факултет на Академията и се провежда всяка събота от 11 до 14 ч. в зала 3 А.

„Идеята за курса се роди спонтанно като резултат от дългогодишната ми работа с артисти. Виждах колко е трудно на някои от тях да бъдат спокойни и уверени на интервюта и да презентират по най-добрия възможен начин изкуството и таланта си. Знам колко работа коства на журналиста да поправя неубедителните интервюта на артистите, за да ги покаже в най-добрата им светлина и реших, че подобен курс би могъл да е от полза и на младите артисти, и на журналистите, които ще правят интервюта с тях в бъдеще. С желанието да съм полезна предложих идеята си на декана на Вокалния факултет в НМА проф. Нико Исаков. Той веднага прояви интерес и пое инициативата да намери формата, под която да я реализираме. Всъщност курсът разглежда различни аспекти на публичния образ на артистите – създаването на портфолио, писане на биография, подходяща да бъде ползвана в различни рекламни материали, подходящите снимки, които младите артисти трябва да имат, поддържането на личния им артистичен архив и още много други полезни и важни за артистичната кариера съвети” споделя Миглена Стойчева.

Чуйте в звуковия файл цялото интервю на Росица Кавалджиева с Миглена Стойчева в предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива”.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

15-то издание на литературния фестивал в Русе ще се проведе от 3-ти до 9-ти октомври

15-то издание на литературния фестивал в Русе ще се проведе от 3-ти до 9-ти октомври. В продължение на една седмица в дунавския град ще гостуват автори от различни европейски страни, които ще представят пред публиката своите произведения. Всички събития ще се провеждат в Дом "Канети" и са безплатни. БНР е медиен партньор на събитието...

публикувано на 01.10.22 в 09:25

"Богът на касапницата" - премиерно заглавие в афиша на плевенския театър

Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен отново кани зрителите на премиера - на 3 октомври е първото представление на "Богът на касапницата" от Ясмина Реза. Режисьор е Филип Лос, който работи в Естония.  Лицемерието и фалшивите морални нагласи пораждат само цинизъм, насилие и жестокост. Авторката сваля маските на своите герои..

публикувано на 30.09.22 в 16:32

Фестивалът “Минало не минало” - път към съпреживяване, подреждане и осъзнаване на историята

Фестивалът “Минало не минало” събира различни поколения творци в сферата на литературата, киното, визуалните изкуства и музиката, както и историци. Това с случва от вчера в Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Той ще продължи до 2 октомври. Всички осъзнаваме колко от отминалите исторически събития са останали в нас и са задръстили..

публикувано на 30.09.22 в 13:58
Дуото Лора Маркова и Сион Найман

Лора Маркова и Сион Найман - между София и Берлин

Тя е 19-годишна, той - на 20. Българската публика вече ги познава и обича - талантът им отрано е открит и оценен. Наградите им се множат, много са и концертните им изяви още докато са ученици в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София - Лора в класа по цигулка на Благородна Танева, а Сион - във виолончеловия на Даниела Черпокова. Лора..

публикувано на 30.09.22 в 13:00

Пиано Екстраваганца 2022 започна с тържествен концерт

12-ото издание на фестивала "Пиано Екстраваганца" беше открито по особено тържествен начин - концертът на 28 септември в зала "България" беше посветен на 15-годишнината от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз. Участие в него взеха пианистът Людмил Ангелов - основател и артистичен директор на фестивала, цигуларят Минчо Минчев и..

публикувано на 29.09.22 в 18:59
Гиорги Гигашвили

Грузинската сензация Гиорги Гигашвили ще солира на Радиооркестъра

Под мотото „Артисти и власт“ Радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин са избрали произведения от по-ранните творчески години на Сергей Прокофиев, Дмитрий Шостакович и Лазар Николов, чиято 100-годишнина отбелязваме през 2022 г.  За втори път гост на оркестъра ще бъде 22-годишният грузинец Гиорги Гигашвили - през ноември миналата година..

публикувано на 29.09.22 в 15:02

Най-големият музей за улично изкуство в света неслучайно е в Амстердам

„DELTA , който е смятан за може би най-великия графити артист в Амстердам, все още рисува доста товарни влакове с емблематичния си триизмерен стил. SHOE също излиза от време на време. Някои от участниците във филма вече са покойници, такъв пример е HIGH . Други като RHYME (Райм) са активни, макар и не толкова, колкото преди. AGAIN не е..

публикувано на 29.09.22 в 13:59