Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без коронавирус в България, но пред опасност от мигрантска вълна премина седмицата

Снимка: БГНЕС

Седмица, в която на фона на Европа и света, България остана без регистриран случай на корона вирус, но се изправи пред опасността от нова мигрантска вълна, седмица на трусове в коалицията и показни полицейски акции.

Настъпващият в Европа коронавирус форсира родните институции за спешни мерки в превенция на заразата. Извънредно заседава Съвета по сигурността, заработи Национален кризисен щаб, здравните власти следяха ситуацията и приемаха стотици обаждания на горещия телефон. Учения за реакция при случаи на корона вирус на Летище София и Военната болница, проверки по границите и указания за гражданите

Въпреки това паниката в страната не закъсня. Маските и спиртът изчезнаха от складове и аптеките, а щандове с основни продукти в някои магазини останаха празни. На граничните пунктове текат проверки на идващите от най-засегнатите от корона вируса страни.

Властта се бореше както срещу сценарий на епидемия, така и срещу трусове в осигурителната система. Отпуск или болничен след посещение на рискова държава - този въпрос стоеше пред властта.


Страната ни се изправи и пред извънредна ситуация на границата ни с Турция. Армията и полицията се мобилизира след като Анкара обяви, че отворя границите и хиляди мигранти се насочиха към България и Гърция.

След два неуспешни опита от днес 1-ви март Тол системата официално стартира, но не и без поредни отстъпки, намален обхват за винетките и гратисен период за въвеждане на бордовите устройства за камионите.

Тол системата предизвика политически сблъсък между управляващи и опозиция. По настояване на левицата Борисов беше изслушан в парламента и обвинен от лидера на БСП Корнелия Нинова в създаване на пореден хаос в държавата.


Две акции на полицията и прокуратурата в Басейнова дирекция в Пловдив. Директорът й Цветелина Кънева, предложена за поста от ВМРО,  беше арестувана с обвинения в безстопанственост. Дни по-късно още петима от Басейнова дирекция бяха отведени за разпит след акция на прокуратурата срещу корупционни практики. Сред тях е и общинския съветник и областен лидер на ВМРО Стефан Послийски.Острите политически реакции от страна на патриоти срещу показните акции не закъсняха.

Последните дни на февруари Ямбол се оглася от стотици звънци, хлопки и чанове в традиционния маскараден фестивал "Кукерландия".


Днешният ден събира два от най-хубавите празника - народният Баба Марта и християнският Сирни Заговезни.

Баба Марта

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36

21 водачи зад волана след употреба на алкохол и 11 след наркотици за ден

21 шофори, качили се зад волана след употреба на алкохол и 11 водачи, употребили наркотици са установени при проверки на пътната полиция само за ден, съобщават от МВР. В рамките на провеждащата се специализирана операция за контрол по пътя са проверени 13 128 автомобила, съставени са над 3 700 фиша и 826 акта.

публикувано на 20.07.24 в 19:27
Калин Стоянов

МВР може да осигури фургони за живеене на пострадалите от Воден и Крайново

МВР има възможност да осигури фургони за живеене на пострадалите жители от селата Воден и Крайново. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов: "Става въпрос за 15 контейнера, като в по-голямата част от тях има възможност да живеят от пет до осем души", обясни вътрешният министър.

публикувано на 20.07.24 в 19:19
Пожар. Снимката е илюстративна.

Лятна буря с валежи частично потуши пожара на Беклемето

Лятна буря с валежи частично потуши пожара във високата част на Стара планина. Той е в местността Беклемето, край прохода Троян - Кърнаре.  Пожарникарски екипи остават да дежурят в района

публикувано на 20.07.24 в 19:15
Доналд Тръмп

Тръмп се завръща към предизборните си изяви

Бившият президент и настоящ кандидат за Белия дом на Републиканската партия Доналд Тръмп се завръща към предизборните си изяви, седмица след покушението срещу него.  Първият предизборен митинг след опита за убийство срещу Доналд Тръмп е в Гранд Рапидс, щата Мичиган, където към него ще се присъедини и неговият кандидат за вицепрезидент, сенаторът от..

публикувано на 20.07.24 в 19:06