Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинските специалисти продължават с протестите

В подкрепа на медицинските сестри и със своите искания майките от "Системата ни убива" настояват за оставката на социалния министър

| обновено на 02.03.20 в 14:26
Медицински специалисти обявиха безсрочен протест. Част от медиците направиха палатков лагер под прозорците на правителството.
Снимка: БГНЕС

За първа нощ палатков лагер под прозорците на властта обедини два протеста - на медицинските специалисти и на майките на деца с увреждания. Медиците настояват за реформа на системата, а майките от "Системата ни убива" - за оставка на социалния министър.

Не е изпълнено нито едно от исканията ни - за увеличаване на работните заплати, за по -добро заплащане на нощния труд, болниците да не са търговски дружества, за правилно разпределение на средствата по клинични пътеки, обявиха протестиращите медицински сестри:

"Основното за нас е водещото - пълна реформа в здравеопазването. Да бъдат премахнати търговските дружества."

"Исканията остават същите, промяната на категорията на труд. Не може 25 стотинки да е нощният труд. Ние отговаряме за човешки живот".

"Спешната помощ е изцяло процедирана от държавата. Ние работим в спешно отделение към търговско дружество. Там има разлика и нашата заплата се определя от нашия работодател. Колкото повече клинични пътеки имаме заработени, толкова по добри пари примерно ние ще получим", завиха пред микрофона на БНР протестиращи медицински специалисти.

Част от протестиращите медици се насочиха към „Пирогов“, за да подкрепят своя колежка, която според тях е била притискана от ръководството заради участието си в протестите.


В подкрепа на медицинските сестри и със своите искания майките от „Системата ни убива“ настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева, защото по думите им тя иска да внесе промени в Закона за личната помощ, защото от догодина, когато отпадат ограниченията по него нямало да има средства за всички нуждаещи се лица от лична помощ:

"От догодина за всеки човек, който има нужда от личен асистент, независимо дали има ТЕЛК или няма ТЕЛК и независимо от възрастта, остават ограниченията по часове.

В момента са ограничени часовете, най-много могат да се дадат осем часа. А от следващата година, ако вие имате 12, 14, 20 часа и имате нужда от личен асистент, трябва да ви бъде дадено.

Понеже се изчислява, че тези пари не могат да се дадат, госпожа Сачева обявява едни 900 милиона, въз основа на какво?".

По-рано в писмо до медиите от Министерството на здравеопазването обявиха, че са в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. Отбелязва се, че последната среща на министър Ананиев с тях била в средата на миналата седмица. Немалка част от исканията са изпълнени, а по други се работи в момента, уверяват от здравното ведомство.

Предстои до дни да се публикува за обществено обсъждане искането на медицинските специалисти за 7-часов  работен ден на реанимационните сестри.

Министерството на труда и социалната политика също изпрати до медиите позиция, в която се подчертава, че е разработена национална програма за услуги в домашна среда, с която тези хора да получат личен асистент.

Репортаж на Гергана Хрисчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражданията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42