Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без оценките от изпитите след 10 клас в балообразуването за средно образование

Снимка: Фейсбук

Учениците в 10 клас през тази година ще получат документ за завършен първи гимназиален етап. Вторият гимназиален етап се завършва след 12-ти клас. Според учебния план учениците трябва да имат 3 или 4 профилиращи предмети. Информацията от документа за завършен първи гимназиален етап ще бъде пренесена в дипломата за средно образование, но няма да участва в балообразуването.

"Ако учениците са с профил чужди езици, задължително избират чуждия език като профилиращ предмет, но биха могли след това в свободно изучаване, непрофилирано, да изберат биология или химия, ако се насочват към медицината. Няма нищо много по-различно от това, което се случваше до момента с учениците в гимназиалния етап", каза в предаването "Хоризонт до обед" Надежда Николчева, директор на 31-во средно училище за чужди езици и мениджмънт "Иван Вазов" в София, председател на Сдружението на работодателите в системата на народната просвета.

Вероятно в началото на април ще се съберат предпочитанията на учениците за профилираните предмети, по които ще се обучават. Държавните зрелостни изпити, които ще се държат в 12 клас от учениците, които в момента са в 10 клас, ще са върху задължителната подготовка.

"И когато ученикът е ориентиран към някаква специалност и държи по-сложен държавен зрелостен изпит, на по-сложен учебен материал, е добре той да бъде синхронизиран с висшите учебни заведения, още повече, че и учебните програми, по които ще се учат тези профилирани модули, ще са съвместно изготвени с преподаватели от висши учебни заведения. И ако университетът признае тази матура за кандидат-студентски вход, системата някак си ще се смаже", допълни Надежда Николчева.

Учениците, избирайки училища след 7 клас, са избрали дали да се обучават, за да придобият професионално образование или профилирано.

"Това не значи, че ученик, който е избрал чуждоезиков профил, не може да учи математика и физика или математика и информатика. Така че има възможности да се развива в областта, която би желал", каза Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в министерството на образованието.

Националното външно оценяване в края на 10 клас ще се провежда за първи път. Това е випускът, който трябва да положи задължителни изпити по български език, математика и по желание за дигитални умения и за чужд език.

"Надявам се учениците внимателно да направят своя избор, да преценят съответно какво им дават тези предмети. Знаете, че резултатите от националните външни оценявания ще бъдат записани в документа им за завършен първи гимназиален етап, удостоверението за първи гимназиален етап, наред със съответно средно аритметичните оценки от предметите, които са изучавали в класовете - 8,9,10 клас", изтъкна Евгения Костадинова.

Интервютата можете да чуете в звуковите файлове.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-голямата част от парите за лечението на Ники са събрани

Благотворителен базар в помощ на 15-годишния Николай Витанов се организира и днес в Южния парк в София. Момчето страда от рядко онкологично заболяване. Възможностите за лечение в България са изчерпани и в момента детето е настанено в турска клиника, където от един месец е на терапия. Над 7500 лева събраха децата и учителите от столичното 120-о..

публикувано на 20.06.21 в 09:57

Д-р Грегъри Кобленц: Имаме глобален проблем с високорискови биолаборатории

Откъде може да произлезе нова пандемия и как да я предотвратим ? Този въпрос влезе както в научния, така и в политическия дневен ред. А лидерите на Г-7 настояха за ново разследване на произхода на Sars-Cov-2. Някои изследователи предупреждават, че  зоонотичните зарази, каквато е коронавирусът, ще са все по-голяма заплаха, защото човешкото..

публикувано на 19.06.21 в 11:11
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Западът се притеснява от задълбочаващото се сътрудничество Русия - Китай

"През последните години Западът видя по-ясно контурите на актуалната китайска стратегия за по-сериозно геополитическо влияние . Китай еднозначно заяви желание да се приближи към центъра на глобалната система". Това каза пред БНР политологът Владимир Шопов след срещата на Г-7. И допълни:  "Забелязва се притеснението на Запада от задълбочаващото се..

публикувано на 19.06.21 в 10:56
Лидерът на опозицията в РСМ Християн Мицкоски призовава страната едностранно да напусне  договора с България.

Николай Василев: Разказът ни за македонската идентичност е неточен, неясен и сбъркан

„Българската историография много по-точно от мейнстрийм македонската определя събитията, които са се случвали преди повече от 100 години. Но тя е напълно безпомощна в разбирането на събитията, които се случват през последния век и които довеждат до формирането на македонската нация.“ Това каза в интервю за БНР политологът Николай Василев, който..

публикувано на 18.06.21 в 10:04
Юлиана Методиева

Юлиана Методиева: Уязвимите общности са невидимият аспект на пандемията

Извънредното положение постави в незащитена ситуация особено хората от уязвимите групи . Това каза в интервю за БНР Юлиана Методиева от Сдружение „Маргиналия“, създател и главен редактор на сайта Маргиналия. Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), Българският хелзинкски комитет и Сдружение „Маргиналия“ ще представят днес доклад..

публикувано на 18.06.21 в 09:11
проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт

Проф. Яна Симова: 80 на сто от преболедувалите имат оплаквания след Covid-19

Близо една четвърт от хората, заразили се с Covid-19 , след месец или по-късно се сблъскват със здравословни проблеми, каквито не са имали преди инфекцията. Това предаде "Франс прес", като цитира резултатите от мащабно американско проучване. Анализирани са данни за около 2 млн. американци и така проучването се превръща в най-голямото,..

публикувано на 17.06.21 в 12:34
проф. Атанас Кундурджиев

Проф. Атанас Кундурджиев: Време е медицинската политическа коректност да престане

Преболедувалите Covid-19 може би имат дълготраен имунитет и е добре да си направят консултация преди да решат да се ваксинират. Това обясни пред БНР началник Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ проф. Атанас Кундурджиев. Проф. Кундурджиев разказа за преболедували коронавирусната инфекция техни пациенти, които са имали изграден..

публикувано на 17.06.21 в 09:16