Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайфур Хюсеин: Спирането на бежанския поток зависи само от инициатора му

Ердоган няма основание да играе вабанк, смята той

Снимка: БГНЕС

"Спирането на бежанския поток зависи само от инициатора му - Ердоган". Това каза пред БНР журналистът Тайфур Хюсеин. Той уточни, че натискът на българската граница е нулев и изрази очакване това да продължи да е така:

"Добрите взаимоотношения между премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган на този етап могат да ни дават увереност да няма бежански натиск. Но не стоят така нещата спрямо ЕС", коментира той в предаването "Нещо повече". Според журналиста Ердоган е в силна позиция и шантажира ЕС за подкрепа на неговия режим и за подкрепа на операциите, които води в Северна Сирия.

По думите му турският президент е хазартна личност и в момента играе по-силен коз, за да види какви ще са реакциите на опонентите му и най-вече на ЕС.

Хюсеин коментира очакваната среща на Борисов и Ердоган с израза "кажи му аго, за да му стане драго" и прогнозира, че турският президент цели точно това - европейските лидери да му дойдат на крака и да му се помолят да е благосклонен към тях, като продължава да е главен пазач на външната граница на ЕС. 

"Когато назначи Ердоган за пазач на границата на ЕС, Европа не си даваше сметка, че човекът, с когото се пазари, не е онзи Ердоган от преди 15 години, от първия му мандат по-скоро. Лидери, които не спазват демократичните принципи, от тях може да се очаква всичко". 

По думите му от срещата на Ердоган с Владимир Путин на 5-и март ще стане ясно какво бъдеще ни очаква. Според него Русия има водеща роля и за това е показателен изборът на място на провеждането ѝ - в Руската федерация, за където ще пътува Ердоган в четвъртък.

Журналистът прогнозира, че мигрантите ще си останат в Турция, защото Ердоган няма да се откаже от основния си коз:

"За него бежанската криза има две страни - великият хуманен акт, проявен от Турция през последните няколко години, приютявайки близо 4 млн. бежанци Другата страна е лост за прокарване на вътрешни и външни политики".

Според него Ердоган няма основание да играе вабанк.

Цялото интервю на Людмила Железова с Тайфур Хюсеин в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байдън с първа изява след оттеглянето си, Тръмп нападна Камала Харис

В първата си публична изява след оттеглянето си от кандидатпрезидентската надпревара в Съединените щати Джо Байдън аргументира решението си. В обръщение от Овалния кабинет в Белия дом 81-годишният Байдън заяви: "Почитам тази служба, но повече обичам страната си. За мен беше чест да служа като ваш президент. Но защитата на демокрацията, която е..

публикувано на 25.07.24 в 04:19

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35