Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По пътя на древните пари

Как учените сглобяват картината на миналото по откритите монети

Снимка: БГНЕС

Монетите винаги могат да те изненадат, когато става дума за археологически находки и проучвания на съкровища. Така твърди доц. Дочка Аладжова, археолог, преподавател, специалист по монетите към Националния археологически институт с музей на БАН.

До момента монетите съставляват две трети от всички находки в района на Древна Сердика. „От различни периоди, различни номинали и в различен контекст, което е много важно за монетите.“

Каква нова информация дават на учените монетите от древна Сердика?

Сред находките на археолозите в района на площад „Св. Неделя“ е съкровище от 2976 сребърни денари, укрито в керамичен съд

Историята на Сердика се проследява много добре с откритите монети, смята доц. Аладжова. Сред откритите монети е и изключително рядка монета с лика на сина на император Клавдий – Британик, от която са били изсечени само няколко екземпляра. „Тази рядка монета по някакъв начин е пристигнала тук и с нея е било заплатено. Това биха могли да бъдат римски легиони, по това време разположени, които са получавали заплатите си тук, на място.“

„Описанието, анализът на отделните типове, отделните групи монети дава много интересна информация. Сред тези екземпляри има много монети, които са от т.нар. хибриден тип – представляват монети, които на лицето са с образа на един император, но обратната страна е от друг император. Това е важен момент, защото от една страна показва, че действително се бърза при сеченето на тези монети, от друга страна наличието на повече екземпляри от т.нар. хибриди показва, че това е практика в римското монетосечене“, пояснява преподавателят.

В науката се приема, че първите монети от VII-VI в. пр. н. е. идват от Лидия, Йония, Персия - „един район, който е много добре развит, който има нужда от парични знаци и тяхната поява е логична“, разказва доц. Дочка Аладжова. Следват гърците и римляните.

С появата на парите се появяват и инфлацията и девалвацията. „Но в древността, тези процеси когато настъпят, има лесен начин да се реши проблемът – с монетните реформи, които провеждат различните императори.“ След падането на един император от власт пък се унищожават матриците за сечене на монети с неговия лик, за да не се спекулира, уточнява доц. Аладжова.

Над 800 златни монети, сечени през V век, са открити в района на древния град Абритус, дн. Разград

По какво археолозите разпознават периодите на икономически кризи?

„Преди всичко кризата се отразява най-вече върху метала на монетите. Когато става въпрос за монети от сребро, злато, то неминуемо се намаляват каратите за златото, а на сребърните монети започват да преобладават примесите“, казва доц. Дочка Аладжова.

Например при почистването и реставрирането на монети се случва да се прояви червеникав цвят и това се дължи на по-високото съдържание на мед. Други белези за криза са намаляването на теглото на монетите и по-лошият дизайн. „Когато държавата е във възход, когато всичко е наред – финансите, търговията, с по-голяма прецизност се отсичат монетите, изработват се съответно преди това матриците. А когато държавата е в криза, когато има инфлация, една немарливост откъм производството на монети се забелязва.“

Доц. Дочка Аладжова

Изработването на фалшификати е толкова стара практика, колкото са стари и парите. Още от първи век има сведения, че римската монетарница на всеки седем сребърни монети прави по една фалшива, пояснява археологът доц. Дочка Аладжова. 

При "фалшивата" монета ядрото е изработено от неблагороден метал – най-често мед или желязо и се прави обвивка, която според номинала може да бъде от злато или сребро. Така държавата пести ценния материал, пускайки в обращение подобни монети. Днес археолозите разпознават тези фалшификати по корозия, която избива върху обвивката.

Монети, задържани от митничарите на пункт Връшка чука през 2016 година.

Трасират ли парите търговските пътища? 

Една монета може да измине дълъг път. Монетите са сред най-ценните паметници, които маркират колко далечни са били търговските връзки в миналото. Търговските пътища се оформят и затвърждават, когато има мир, подчертава доц. Аладжова.

Събирането на повече монети на едно място може да говори за тържище, но при археологически разкопки много често се намират монети и от погребения. „Трябва да се каже, че обикновено при погребение се поставят изхабени монети, които не са в обращение: живите хора си правят сметка – спазен е ритуалът, а монетите, с които може да се купи нещо, живият човек да ги използва е по-рационално.“

В Римската империя, където е царял добър ред, се знае например стойността на труда на учителя, нотариуса, военния или точно колко е струвало едно яйце и каква е дневната надница на мелничаря.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На мисия в океана в подкрепа на донорството

В средата на юни Стефан Иванов и 16-годишния му син Максим се отправиха на мисия "Неверест". Те потеглиха от бреговете на Португалия с идеята да прекосят Атлантическия океан с лодка – пътуване с кауза, посветено на донорството. Стефан и Максим са замислили да изминат 6 хиляди километра по вода с построена от тях гребна лодка, за да..

публикувано на 03.07.20 в 11:51

Янина Богданова: Covid поставя дилеми пред егото на всеки от нас

„Няма как в една наситена атмосфера с вируса ние да не се сблъскаме с Covid-19.“ Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Янина Богданова, музикален редактор от програма „Христо Ботев“. Богданова е сред заразените с коронавирус в БНР. След като почувствала „леки грипоподобни симптоми, малко гърлобол и температура“, тя доброволно си..

публикувано на 02.07.20 в 11:38

Лекуван от бронхопневмония пациент е записан като болен от Covid-19

Лекуван от бронхопневмония пациент е записан като болен от Covid-19. 44-годишният Атанас от Хасково, който живее и работи във Франция от 22 години, се е завърнал в България на 11 юни. Почувствал неразположение, което продължило 10 дни и след като лечението с витамини и антигрипни препарати не дало желания резултат, п ри преглед бил посъветван..

публикувано на 01.07.20 в 17:11
Общинският младежки съвет в Шумен

Общинският младежки съвет в Шумен реновира счупени пейки

Тази седмица в Шумен започна кампания за реновирането на пейките, жертва на вандализъм в парк "Кьошковете". "Кьошковете" е местност в Природен парк "Шуменско плато". "Пейки срещу вандализма" е проект на Общински младежки съвет - Шумен и фондация "Подобри". Целта е да се реновират пейките в парк "Кьошковете" и да се привлече вниманието на..

публикувано на 01.07.20 в 10:13
Лятна академия на „Заедно в час“

Безплатна лятна академия за ученици в София

За десета поредна година "Заедно в час" организира безплатна Лятна академия за ученици. Инициативата се провежда от 28 юли до 13 август в три столични училища - 90 СУ “Ген. Хосе де сан Мартин” в квартал "Люлин", в 125 СУ “Боян Пенев” в столичния квартал "Младост" и в 75 ОУ “Тодор Каблешков” в квартал "Факултета". Заради разпространението..

публикувано на 30.06.20 в 13:57
Стефания Георгиева и Иван-Александър Иванов

Стефания Георгиева и Иван-Александър Иванов намериха нови предизвикателства

Стефания Георгиева и Иван-Александър Иванов избраха да прекарват по-често в село Воден, на 70 километра от Ямбол. Двамата живеят там постоянно от три месеца. Стефания е хореограф, има своя танцова група. "Като малка съм израснала сред природата, след това отидох в града и връщайки се на село заедно с Иван-Александър, това много ме..

публикувано на 30.06.20 в 10:03
Йерусалим

Летните занимания за деца в Израел

Настъпи лятото, сезонът на приятните приключения , когато деца и родители могат да отдъхнат заедно на прекрасни места. Така е било винаги, но не и тази година. Мнозина почиваха от работа принудително през март и април заради пандемията и сега нямат отпуски. През юни започна работа новото правителство на Израел. Първото, с което се..

публикувано на 30.06.20 в 09:11