Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не стихва напрежението по гръцко-турската граница заради мигрантския натиск (видео)

Струпване на мигранти и на около час път от Одрин

Автобус с храни и помощи за мигрантите мина през портала на пункта
Снимка: Лъчезар Вълев, БНР

Привидното затишие на граничния пункт Кастаниес между Гърция и Турция беше нарушено около 8.45 час и продължи над час. Автобус с храни и помощи за мигрантите мина през портала на пункта, за да донесе продукти за струпалите се хора, след което започна стрелба и суматоха. 
Това съобщи специалният пратеник на БНР Лъчезар Вълев.


Минути преди 12.00 часа гръцките власти изведоха журналистите от граничната бразда. На нея бяха разположени военнослужещи, а около мрежата сноват бронирани машини на гръцката армия.

Мигрантите са разделени на няколко групи от около сто души. Те провокират граничните полицаи, като се приближават към мрежата, а от другата страна им отговарят с шокови гранати, сълзотворен газ и сълзотворни гранати. От турска територия летят камъни и сълзотворни гранати. 

Около пет камиона с гръцки военни влязоха в пункта между 9.00 и 10.00 часа. На мястото дойде и линейка. Силите на реда използваха през цялата сутрин водни струи срещу мигрантите, наредени в плътни редици по мрежата, допълни специалният пратеник на БНР Тоня Димитрова. 

Към 10.00 ч. напрежението беше концентрирано в две точки - край вишката и на около 400 метра от нея.

Към 11.00 ч. жандармерията успя да разпръсне основната група протестиращи. Остана една група от около 300-400 души, които призоваваха за мир.  

Според местни медии мигрантите са направили пореден опит да преминат граничния пункт със сълзотворен газ и камъни, заради което напрежението е ескалирало.

Остава засиленият граничен контрол

Мигрантите продължават с опитите да преминат в гръцката област Еврос. От граничния пункт Кастаниес натискът се засили по река Марица. 

На островите в Егейско море е засилена охраната на морската граница с участието и на европейски сили. 

По решение на правителството пристигналите чужденци на островите нямат право за искане на бежански статут и ще се репатрират. На Лесбос и Хиос пътищата остават блокирани от местни жители и мигрантите се настаняват на кораби до връщането им. Основните опозиционни партии подкрепиха премиера Кириакос Мицотакис в решението за затваряне на границите срещу нелегално преминаване.

Жителите на гръцките острови са блокирали пътищата. Властите настаняват майките с деца на кораби.

Местни рибари, които отлично познават възможните места за преминаване, доброволно дежурят с полицията и армията, предаде кореспондентът на БНР в Солун.

Днес в Кастаниес пристига архиепископът на Атина и цяла Гърция Йеронимос, за да овладее напрежението и да не се достигне до сблъсъци на религиозна основа между мигранти и гърци.

Много от мигрантите се прехвърлят от Еврос към турските острови в Егейско море, съобщават гръцките медии.

В охрана на морската граница са включени военни кораби, гранична полиция и частите на европейската агенция "Фронтекс".


Официалните данни до момента:

Регистрирани са 1500 опита за нелегално преминаване на границата, които са били предотвратени от гръцките сили за вчерашния ден. 302 души са арестувани, повечето от тях са от Афганистан и от Пакистан.

Общо от събота до днес има над 26 500 нелегални опита за влизане на гръцка територия и 218 арестувани.

Вчера председателят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви че ще бъдат отпуснати близо 700 млн. евро на Гърция с ескалиралата миграция и ситуацията по границата.

Ще бъдат изпратени допълнителни сили на “Фронтекс“ и оборудване.

Кореспондентът на БНР в Турция Мариян Карагьозов предаде за струпване на мигранти и на около час път от Одрин. Турската полиция ги насочва по течението на Марица, на юг от града.

Атина обвини Анкара във фалшиви новини

Гърция категорично отрече днес твърдения на Турция, че е използвано огнестрелно оръжие срещу мигранти на границата, както и че няколко от тях са били ранени, а по-късно един е починал.

„Категорично отричам това“, заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас пред репортери.

Преди това от офиса на валията на Одрин съобщиха, че шестима мигранти са ранени при стрелба от страна на Гърция, а единият от тях починал от раните си. Огън срещу мигрантите е бил открит на контролно-пропускателния пункт „Кантаниес-Пазаркуле“, като информацията бе потвърдена и от източници от турските сили за сигурност.

Висш военен от гръцката армия отхвърли твърденията като „напълно фалшиви новини от турска страна“.

Пецас също обвини Анкара във фалшиви новини.

Вчера Гърция отново отрече турски обвинения, че гръцките сили са убили трима мигранти, които се опитвали да пресекат границата. 

Междувременно в гръцките медии се появи видеозапис, за който твърдят, че показва турски полицаи хвърлящи сълзотворни гранати по гръцките сили.

„Върнете се обратно, границата е затворена!“. С този призив от високоговорителя гръцките гранични власти се обръщат към мигрантите в ничията земя при пункта „Кастаниес-Пазаркуле, предаде спецпратеникът на БНР Лъчезар Вълев.

Напрежението в района продължава остава. Групички от около стотина мигранти са близо до граничната ограда в ничията земя от турска страна. От гръцка стои плътно кордон от жандармерия и армия. Изстрелите продължават да отекват, хвърлят се гранати от двете страни. Военен джип на гръцката армия беше с изпотрошено от хвърлени камъни предно стъкло. Военните продължават да трупат техника по границата с Турция.

Говорителят на правителството Пецас повтори думите на премиера Кириакос Мицотакис от вчера, че не става въпрос за бежански проблем, а за провокация от страна на Турция. Пецас заяви, че гръцките власти са подготвили видеоклип с вярната информация за случващото се по границата, за да опровергаят съобщенията от Анкара.

„Това ще покаже, че през последните дни Турция се превръща в трафикант не само на хора, но и на фалшиви новини. Надявам се по този начин да спрем поведението на тази съседна страна, която с тези новини експлоатира отчаянието на хората и ги подрежда на границата ни, въпреки че знаят, че никой не може да премине“, посочи той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър нараства напрежението заради мигрантите от Турция

Нараства напрежението в Кипър заради мигрантите, пристигащи от Турция, след решението на президента Ердоган да отвори границите. След извънредна среща на президента Никос Анастасиадис с министрите на вътрешните работи, на външните работи и на..

публикувано на 04.03.20 в 09:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха...

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева...

публикувано на 19.04.24 в 13:06