Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задават ли се поредни предсрочни избори в Израел

| обновено на 04.03.20 в 13:57
Снимка: БГНЕС

Израел изглежда се насочва към нова политическа задънена улица, след като почти окончателните резултати от изборите в понеделник показаха, че премиерът Бенямин Нетаняху няма да може да си осигури ясно мнозинство за своя десен блок в парламента, предаде Ройтерс.

При преброени 99% от бюлетините партията „Ликуд“ на Нетаняху взема 35 от 120 места в парламента. Основният му съперник – Бени Ганц и неговият центристки блок „Синьо и бяло“ получава 32 депутати.

Израелските премиер винаги се нуждаят от коалиция, за да си осигурят 61 депутати за подкрепа за кабинетите си. Но след поредните трети за година избори Нетаняху засега ще има едва 58 законодатели в Кнесета.

Дългогодишният премиер е изправен и пред обвинения в корупция, които отрича. Ганц пък не искаше коалиция с Нетаняху заради безпрецедентните обвинения към него.

И засега продължава да изглежда, че не е склонен да промени решението си.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бенямин Нетаняху

Процесът срещу Нетаняху започва на 17 март

Процесът срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху по обвиненията в корупция ще започне на 17 март – две седмици, след като страната проведе третите си парламентарни избори за по-малко от година, съобщи днес правосъдното министерство, цитирано от..

публикувано на 18.02.20 в 16:54

Разследване надвисна над Бени Ганц дни преди изборите в Израел

Лидерът на израелския алианс „Синьо и бяло“ и основен съперник за поста на израелския премиер Бенямин Нетаняху разкритикува корупцията сред правителствени служители. Това стана само часове след съобщенията, че прокуратурата е препоръчала на главния..

публикувано на 20.02.20 в 13:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест под надслов "Нито една повече" срещу насилието над жени пред Съдебната палата в София

Протест под надслов "Нито една повече" срещу насилието над жени събра десетки пред Съдебната палата в София. Днес се навършва една година от серията протести в подкрепа на Дебора от Стара Загора. Вчера пловдивските магистрати решиха да наложат на..

публикувано на 31.07.24 в 20:15

МВнР: Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина

Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина, препоръчват от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си във връзка с динамично развиващата се обстановка за сигурност в Близкия изток в последните дни, съобщава..

публикувано на 31.07.24 в 20:08
Снимката е илюстративна

В турския окръг Измир отново се разразиха големи пожари

В турския окръг Измир отново се разразиха големи пожари, предаде БТА.  По неизвестни засега причини горски пожар се разрази в района на градчето Урла.  Тъй като пламъците са се разпространили до жилищен район, се е наложила евакуацията на хора от общо 120..

публикувано на 31.07.24 в 19:58
Представителите на ДПС, които дойдоха на срещата с ИТН.

Чакъров след срещата с ИТН: Ако има минимални шансове, би било добре да има правителство с ясен хоризонт

След среща в парламента "Има такъв народ" и представителите на ДПС, лоялни на почетния председател Ахмед Доган, които не са част от парламентарната група, оглавявана от Делян Пеевски, намериха множество допирни точки и са готови за нови срещи...

публикувано на 31.07.24 в 19:38
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Министър Запрянов подкрепя идеята на президента средствата за нови противопожарни самолети да са за ВВС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов подкрепя идеята на президента Румен Радев средствата за нови самолети към МВР за гасене на пожари да бъдат пренасочени за Военновъздушните ни сили. Президентът призова НС да преразгледа отпускането на пари за..

публикувано на 31.07.24 в 19:38
Танк

Чехия ще получи 15 танка от Германия в замяна на изпратените на Украйна

Чехия ще получи 15 танка от Германия в замяна на изпратените на Украйна, съобщи министерството на отбраната в Прага.  От началото на войната чешкото правителство на Петър Фиала, твърд поддръжник на Украйна, е предоставило над 60 от своите танкове на Киев...

публикувано на 31.07.24 в 19:37

636 милиона лева е дефицитът в хазната към края на юни

636 милиона лева е дефицитът в хазната към края на юни, сочат данните на Министерството на финансите. Вече са постъпили близо 46 на сто от планираните в бюджета приходи, докато са направени малко над 43% от очакваните разходи. Сериозно перо в..

публикувано на 31.07.24 в 19:36