Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Ноев: Случващото се на турската граница не е еднолична отговорност на Бойко Борисов

Президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност, призова той

Бойко Ноев в студиото на БНР
Снимка: БНР

"Това, което се случва на турската граница, не е нито проблем, нито еднолична отговорност на Бойко Борисов". Това каза днес пред БНР Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО.

Той посочи, че Борисов трябва да поиска подкрепата на българските политически партии и на обществото за това каква да е политиката на страната по мигрантската тема. По думите на Ноев вече е време и президентът Румен Радев да се включи и да свика Консултативен съвет за национална сигурност. 

"По въпроса за реакцията на страната ни на това, което се случва на юг от нас, няма как президентът и премиерът да не са единни", категоричен беше Бойко Ноев и призова да се потърси национално единение по важните въпроси, свързани със сигурността на България.

"Ние не знаем каква е цената на договорките на премиера Борисов с турския президент Ердоган", каза бившият министър на отбраната в предаването "Нещо повече". 

Според него интересите на Турция се менят, но проблемът е в авторитарността на вземането на решенията, което носи рискове за обществото:

"Такава е и България днес", заяви Бойко Ноев и уточни, че уважава усилията на премиера Бойко Борисов, но мигрантският проблем вече не е по неговите сили. 

Ноев цитира европейските лидери, според които турският президент Реджеп Ердоган е един от хората, носещи лична отговорност за това, което се случва в Сирия:

"Вече 9 години турските власти, обкръжението на Ердоган, води политика на дестабилизиране на Сирия - въоръжаване и подкрепа на антиправителствени въоръжени формирования, което никоя нормална държава не може да си позволи. Какъвто и да е Башар Асад, каквато и да е Сирия, воденето на политика на подкрепа на антиправителствени въоръжени формирования е осъдително". Ноев коментира, че с поредната кампания с използването на мигрантите като фактор за решаване на политически въпроси Ердоган си създава значителни проблеми.

Според бившия министър на отбраната България трябва категорично да заяви солидарността си с Гърция, която е подложена на масов наплив от мигранти.

Той предложи БЧК и Червеният полумесец, с подкрепата на правителството, да направят хуманитарна акция, което можем да си позволим, защото лагерите в страната ни са празни:

"Да отидат с автобуси и да вземат сирийски семейства с малки деца", заяви той и коментира, че никой не може да реагира на подобно нещо, имайки предвид евентуално недоволство от страна на националистически формации.

Репортаж на Тоня Димитрова и интервю на Диана Янкулова с Бойко Ноев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

96 % от жителите на Берковица са против през прохода „Петрохан“ да преминават ТИР-ове

96 % от жителите на Берковица са против през прохода „Петрохан“ да преминават ТИР-ове. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение от пътната агенция тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. На 23 май изтече срокът за изпращане на възражения срещу обявеното от АПИ обществено обсъждане за..

публикувано на 03.06.24 в 19:24

Поредна протестна блокада в центъра на София

И тази вечер протестиращи столичани блокираха за движение изцяло улица "Фритьоф Нансен" и частично бул. "Патриарх Евтимий", като оставиха за движение най-дясната лента на пътното платно.  Движението ще е ограничено до 20 ч. Пореден протест срещу организацията на движение в центъра на София

публикувано на 03.06.24 в 19:19

МФ: С близо половин милиард лева намалява излишъкът в бюджета към края на май

С близо половин милиард лева се очаква на намалее излишъкът в бюджета към края на май спрямо април и да остане около 100 милиона лева. Това сочат прогнозните данни на Министерството на финансите (МФ) за май. МФ очаква бюджетен излишък от 600 млн. лв. към края на април Намалението спрямо април  се дължи основно на извършени разходи с..

публикувано на 03.06.24 в 19:17

Затруднен трафик заради бури и катастрофи

Временно е затворен пътят Бяла - Плевен заради катастрофирал турски ТИР. Пострадали няма. Автомобилите се пренасочват по обходен маршрут - село Масларево, село Обединение, Полски Тръмбеш. Затворен за движение е пътят Дебелец- село Плаково. Там е катастрофирал товарен автомобил, превозващ дърва. Водачът е затиснат. Обходният път е през Килифарево,..

публикувано на 03.06.24 в 19:12
Сръбският президент Александър Вучич в избирателната секция в Белград, 2 юни 2024 г.

Частичен вот в Сърбия: СПП на Вучич печели в Белград и Нови Сад, опозицията - в Ниш

Президентът на Сърбия Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия  (СПП)  спечелиха убедително вчерашните повторни местни избори в Белград. Опозицията, която този път не се яви обединена на вота, отново обвинява управляващите в нарушения.  Местни избори в Сърбия - Белград, Нови Сад и Ниш Сръбската прогресивна партия печели и столицата..

публикувано на 03.06.24 в 19:09

Буря нанесе значителни щети в Ловешко

Буря нанесе значителни щети в Ловеч. Движението по главния път София - Варна е затруднено заради паднали дървета в районите на селата Микре и Сопот. Затворен заради паднали дървета е пътят Микре - Ловеч. Паднали дървета има и по други пътища в района. Над Ловеч се изля проливен дъжд, придружен с градушка. Има четири сигнала за паднали дървета...

публикувано на 03.06.24 в 18:52
 Константин Илиевски

Константин Илиевски: Всеки концерт на Симфоничния оркестър на БНР има собствена музикална енергия

Всеки концерт на Симфоничния оркестър на БНР има собствена музикална енергия. Това каза маестро Константин Илиевски, главен диригент на  Симфоничния оркестър на Българското национално радио,  който представи в предаването "Нещо повече" предстоящия на 7-и юни концерт на Радиосимфониците "Темпераментни ритми". "Този оркестър има изключително..

публикувано на 03.06.24 в 18:42