Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на заразените с коронавируса надхвърли 100 000 души

Само за ден властите в Иран регистрираха над хиляда нови случаи на заболяването.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на заразените с новия коронавирус по света надхвърли 100 хиляди души. Жертвите на Ковид-19 са вече над 3400. Първи случаи регистрираха Египет, Перу, Словакия, Сърция и Ватикана.

Броят на жертвите на новия коронавирус в Иран достигна 124 души, заразените са близо пет хиляди. Само за ден властите са регистрирали над хиляда нови случаи на заболяването. За две нови жертви съобщи Франция, за пет - Испания, в Русия бяха открити още шестима заразени.

Гръцките власти са регистрирали 14 нови случаи на коронавирус и така броят на заразените в страната достигна 45 души. Един от заразените - 66-годишен пациент, се е завърнал наскоро от Израел и състоянието му е критично.

Призив за спазване на правата при карантина

Върховният комисар по човешките права на ООН Мишел Бачелет призова при налагането на карантина и изолирането на хора, стриктно да се спазват правата им.

„Здравна криза като тази епидемия е проверка за устойчивостта на обществото ни. За да се борим по-ефективно с вируса, всички мерки за защита общественото здраве трябва да се взимат без никаква дискриминация и с подчертана прозрачност и информативност, така че хората да са мотивирани да участват“, каза тя.

САЩ отпускат $8,3 млрд. за мерки

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ за отпускането на 8,3 милиарда долара за мерките срещу коронавируса. В сумата са предвидени и три милиарда за изследвания. Една американска лаборатория вече се похвали с първи успехи в разработването на ваксина срещу Ковид-19.

„Мисля, че ще започнем тестове до шест седмици, което вероятно е най-бързото достигане на първа фаза - тестове върху 45 лица. Втора фаза е тестването върху стотици, дори хиляди души. След това ще ни трябва между година-година и половина, за да сме напълно уверени, че ваксината ни защитава“, каза Тръмп.

Измами във Великобритания

Във Великобритания втори човек почина от Ковид -19, заразените са 163-ма. В същото време властите съобщиха, че жертви са изгубили над 800 хиляди паунда в измами свързани с новия коронавирус. Измамниците обикновено отправят фалшиви оферти за закупуване на предпазни маски, които така и не доставят.

Популярен клип във Виетнам

А правителството на Виетнам разпространи анимиран клип, в който се обяснява как правилно хората да си мият ръцете. Видеото става толкова популярно, че се превръща в танцово предизвикателство в социалната медия тик-ток, обясни създателят му:

„Много лоши неща се случват по света заради този вирус и смятам, че точно в тези тежки времена, музиката и танците ще сплотят хората“.

Удар по туризма

Испанските хотелиери се оплакаха от значителен спад на туристите и резервациите заради епидемията от новия коронавирус. Председателят на хотелиерската асоциация Хорхе Маричал заяви, че продажбите на туристически пакети в Испания са намалели с между 30 и 40 процента. Има и много отменени резервации.

„Ефектът е повсеместен и се отразява силно на нормалността. Знаем, че проблемът е световен и засяга всички, но на нашия туризъм се отразява особено силно, защото Испания е един от основните играчи на планетата. Все пак се опитваме да проявим здрав разум и професионализъм“, каза испански хотелиер.

В хотела в курорта Тенерифе, където няколко италиански туристи дадоха положителни резултати за ковид-19, под карантина остават около 400 гости.

Мадрид засега е епицентър на епидемията в Испания - там са регистрирани 90 заразени от общо над 230 в цялата страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян

Пожарът, който избухна привечер в складовете на бившия Ремзавод в Шумен, е локализиран, съобщават от полицията. По първоначални данни там бяха запалени ветеринарни продукти.  Гасителните действия на място продължават. С огнената стихия се борят 30 огнеборци с шест противопожарни автомобила. Няма пострадали хора при инцидента в една от индустриалните..

публикувано на 16.08.24 в 21:11

Русия се готви за "десетилетия" под западни санкции

Икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, ще останат в сила "десетилетия", дори ако има мирно уреждане на военния конфликт в Украйна, заяви в петък високопоставен служител на руското външно министерство, цитиран от агенция Ройтерс. Русия се превърна в най-санкционираната страна от Запада след нахлуването ѝ в Украйна през февруари..

публикувано на 16.08.24 в 20:46
ген. Олександър Сирски

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск. Това твърди техният командир Олександър Сирски. По думите му, на места те са се придвижили до 3 км през последното денонощие. Генерал Сирски съобщи за боеве край село на север от град Суджа, което отстои на 11 км от рурско-украинската граница. Боеве се водят..

публикувано на 16.08.24 в 20:39
Джевдет Чакъров на посещение в Мадан

Джевдет Чакъров: Повече от потребно е да имаме редовно правителство след изборите

Повече от потребно е да имаме редовно правителство, за да се решават проблемите и да заработи Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми, каза пред журналисти в Мадан председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Джевдет Чакъров пристигна в Мадан за разширено заседание на Областния съвет на ДПС – Смолян. "Ще се виждаме навсякъде..

публикувано на 16.08.24 в 20:28
Летище

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията, тъй като стотици служители от граничните сили на летище “Хийтроу” са готови да предприемат 23 дни на стачни действия от края на месеца. Около 650 членове на Профсъюза на публичните и търговски услуги (PCS), които обслужват най-натовареното британско..

публикувано на 16.08.24 в 19:56
Президентътт на САЩ Джо Байдън в Дъблин, Ирландия - 13 април 2023

Байдън: Споразумението за прекратяване на огъня в Газа е по-близо, отколкото преди три дни

Американският президент Джо Байдън заяви, че "ние сме по-близо, отколкото някога сме били" до прекратяване на огъня в Ивицата Газа, "но все още не сме достигнали дотам", тъй като преговорите в региона продължават и следващата седмица, предаде Ройтерс. Той отбеляза пред репортери в Овалния кабинет на Белия дом, че е направен напредък към..

публикувано на 16.08.24 в 19:31
Село Воден след пожара

БЧК преведе над 41 хил. лв. за пострадалите от пожарите в община Болярово

Българският Червен кръст (БЧК) преведе над 41 хиляди лева по дарителската сметка на община Болярово за пострадалите от опустошителните пожари пред месец в селата Воден и Крайново, съобщава БТА. Стотици са подкрепили кампанията със SMS на стойност 1 лев на кратък номер 1466. Средства са постъпили на откритата от БЧК банкова сметка, само..

публикувано на 16.08.24 в 19:15