Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По над 600 заразени с коронавируса във Франция и в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция и в Германия вече има под над 600 заразени с новия коронавирус. Броят на потвърдените случаи във Франция е достигнал 613, съобщи снощи директорът на националната здравна служба Жером Саломон, цитиран от Ройтерс. Агенцията коментира, че това означава увеличение от 190 за едно денонощие. Броят на смъртните случаи във Франция остава девет.

Австрия въвежда произволни проверки по граничните пунктове с Италия

Австрия ще въведе проверки на произволен принцип за здравословното състояние на преминаващите през граничните пунктове с Италия, съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс. Мярката влиза в сила от следващата седмица и ще остане в сила в продължение на две седмици. 

Австрия освен това забранява директните полети до Южна Корея, Иран и италианските градове Милано и Болоня поради начина, по който вирусът се е разпространил там, заяви Курц.

Малта отклони круизен кораб заради опасения за коронавирус
Круизен кораб с повече от 2000 души на борда беше отклонен и му бе отказано да акостира в Малта, след като местните лекари заплашиха със стачка заради опасения от разпространение на коронавируса, предаде ДПА.

Малтийските власти заявиха, че са взели това решение, за да успокоят общественото безпокойство, предизвикано от „заблуждаваща информация, разпространена от местна медия“ по отношение на кораба.

Круизната компания "Ем Ес Си" съобщи, че корабът сега ще отплава за Месина, Италия. В Малта все още няма потвърдени случаи на новия коронавирус, отбелязва ДПА.

Близкият изток засилва мерките за борба с коронавируса

Иран, Ирак и палестинските власти на Западния бряг усилват мерките за борба с новия коронавирус в опит да спрат разпространението на заразата.

Сред починалите е и бившият ирански заместник-министър на външните работи Хосейн Шейхолеслам, отбелязва ДПА. Със 17 смъртни случая през последните 24 часа общият брой на починалите в Иран достигна 124.

Трета жертва на коронавируса в Ирак

Ирак съобщи за трети починал от коронавируса на своя територия, предаде "Ройтерс", като се позова на здравните власти. Смъртният случай е бил регистриран в свещения за шиитите град Кербала, южно от столицата Багдад.

Иракските власти съобщиха за още осем случая. С това общият брой на заразените в страната достигна 46.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече се продават билети на Централна гара

Заради технологичен проблем на билетите каси на Централната жп гара в София временно билети за пътуване не са се издавали, съобщиха от Компанията.  Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София Проблемът е възникнал в началото на работния ден, като пътниците са били насочвани да закупуват билети онлайн или..

публикувано на 12.07.24 в 12:17

Три пожара гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият е в РСМ

Три горски пожара на територията на областите Благоевград и Кюстендил гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият от тях е на територията на Република Северна Македония, близо до границата. Служители на държавното горско стопанство в Петрич са получили сигнал за голям горски пожар , който бушува на територията на Северна..

публикувано на 12.07.24 в 11:45
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори. Последният конвергентен доклад показа, че..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в началото на тази седмица на главния път София – Варна при стражишкото село Кесарево. Катастрофата беше..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна. Пътниците са посъветвани да си купят билет във влака или пък онлайн.

публикувано на 12.07.24 в 11:08

Пореден депутат напусна ПГ на ДПС, така засега са 23-ма

Втори депутат напусна ПГ на ДПС в петъчния ден. Информацията обяви председателя на парламента Рая Назарян. Пред народните представители тя обяви, че заявление за напускане на групата е подал Мюмюн Мюмюн.  Така групата на ДПС остава с 23-ма членове, а вече напусналите групата на движението са 24. По-рано през деня ПГ на ДПС напусна..

публикувано на 12.07.24 в 11:00
Деница Сачева зам.-председател на ПГ на ГЕРБ –СДС

Деница Сачева: Позицията на ГЕРБ-СДС за втория и третия мандат остава непроменена

Позицията на ГЕРБ-СДС за неподкрепа на втория и третия мандат за съставяне на правителство на този етап е непроменена, заяви Деница Сачева в отговор на въпрос дали има промяна на тази позиция с оглед на последните политически събития и дали ако получат покана от ПП-ДБ, ще се явят на разговори. Тя коментира и възможностите за техническо..

публикувано на 12.07.24 в 10:55