Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 1-7 март 2020 г.

Димитър Русев
Снимка: Иван Тотев

БЪЛГАРИ В ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ

Никола Абаджиев-Коки стана втори в Super Freestyle Session на състезанието от Световната купа по кайт сърф GKA, което се проведе в Кабо Верде. Българинът направи много стилно каране, отбелязват организаторите. Миналата година той участва за първи път в състезания от Световната купа и зае престижното 12 място. За сегашното му представяне очаквайе подробности!


Никола Абаджиев (вляво)

17-годишният скиор Борислав Гарибов оглави временната класация на организаторите на повечето фриирайд състезания в Австрия - OPEN FACES Freeride Series. Класирането се образува от общия резултат от всички техни стартове, които за този сезон са 3 Freeride Junior Tour - 2* Kappl-Paznaun, където Бобо стана втори, 2* Alpachtal - там нашият състезател зае първото място, и 2* Gurgl, който предстои в края на март.

В неделя (8 март) отборът на България по фрирайд, част от който е Бобо, се изправя пред поредното голямо предизвикателство - 3-звездният старт за младежи и девойки във Фибербрун, Австрия. Освен Бобо Гарибов и Тина Близнакова, за първи път като част от отбора ще се състезава 16-годишната Теодора Илиева (сноуборд крос), която този сезон участва в Младежките Зимни олимпийски игри в Лозана.


Бобо Гарибов

Враца отново има маршрут с категория 8с, след като Димитър Русев направи първо RP преминаване на линията "Първа кръв", на Стегите. Преди това "4x4" на Голямата дупка беше с тази категория, но миналата година, след няколко повторения, беше понижена на 8b+.


Алпиниада

В края на миналата седмица се проведе традиционната алпиниада „Северен джендем”. Организатор е Училището за планински водачи в с. Черни Осъм. Алпиниадата няма състезателен характер, включва зимни чисто алпийски изкачвания и целта е да популяризира катеренето в района. Първото й издание е през далечната 1973 г.

===

Банско ще бъде за първи път домакин на Националния шампионат по парапланеризъм в дисциплината целно кацане, стана ясно тази седмица. Състезанието ще се проведе на 6 и 7 април. Очаква се и силно международно присъствие, тъй като надпреварата ще носи точки за световната ранглиста. Парапланеристите ще излитат от подножието на връх Тодорка, а целта за кацане - 2 сантиметра, ще бъде на Бъндеришка поляна.

ЗИМНИТЕ ЕКСПЕДИЦИИ

И последната зимна експедиция беше прекратена - полският екип, който правеше опити на седемхилядника Батура Сар в Пакистан, е в Исламабад на път за Полша. Лидерът на групата Пьотр Томала взе решението за прекратяване на експедицията, заради влошени метеорологични условия и повишена лавинна опасност. Опитът на Батура Сар беше тренировка за алпинистите, от които трябва да бъдат избрани участници в предстоящата през декември полска зимна експедиция на К2.


Алекс Чикон е вече в Испания, след като прекрати и третия си опит за зимно изкачване на Еверест, а след броени дни ще представи в София филма си за най-високия връх на планетата.


Йост Кобуш

Йост Кобуш е в Катманду, след като завърши опита си за зимно соло изкачване на Еверест по сложен маршрут, включващ част от Западния гребен и кулоара на Хорнбайн. Кобуш стигна на 7350 метра височина и на практика не успя да се добере до същинската част на Западния гребен, която започва от 7450 м. В интервю за БНР, обаче, той обяви намерения да се върне отново там след 2 години, през които ще се готви за голямото предизвикателство. Разговора ни с германския алпинист очаквайте скоро по програма “Хоризонт”. Западният гребен, наричан още "Жестокия път", е преминат за последен път в своята цялост от участниците в българската национална експедиция през 1984 г. и оттогава няма повторение.


Денис Урубко

В емоционално интервю за Russianclimb.com Денис Урубко обяснява какво, всъщност, означава новината за оттеглянето му от височинния алпинизъм. “Няма нищо окончателно”, пише алпинистът с двойно, руско и полско, гражданство и добавя: “Никой не трябва да се изненадва, ако се появя в Хималаите... Но екстремният алпинизъм, премиерите и зимните изкачвания вече не са за мен”. Урубко уточнява, че оставя вратата отворена, в случай че партньорката му Мария (Пипи) Кардел го помоли за помощ в прокарването на нов маршрут в алпийски стил. “Удовлетворил съм амбициите си и не виждам повече нищо друго, което бих могъл да направя”, споделя Урубко и добавя, че “възрастта - това е проблем, от който никой няма да избяга”. Сега той смята да се отдаде на семейството си, да се радва на живота “екстремно, но безопасно”, и да постига успехи в скалното катерене, където се стреми към катергория на трудност 8а.

---
Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове". Можете да я слушате като подкаст тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изи Кармон работи за социалната справедливост

Има българска поговорка „откъдето е жената, оттам е родата“ и, поне в Израел, тя се спазва стриктно. За Изи Кармон, чиито лични предци никога не са живели в България, е гордост да заявя, че е женен за „българка“ и се смята за българин. Смята, че точно от тази част на своята фамилия е наследил чувството за справедливост и способността да я..

публикувано на 06.08.24 в 09:49

В Русе ще бъдат отбелязани 145 години от създаването на Военноморските сили

145-годишнината от създаването на Българските военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. С концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще бъде отбелязана и 140-ата годишнина от създаването на флотския оркестър.  Ще бъде проведен военен ритуал по полагането на венци и цветя пред единствения в България..

публикувано на 05.08.24 в 14:48

Спомени за "мазния влак"

В края на една седмица, белязана с поредната порция проблеми в железопътния транспорт у нас, оставаме на тази тема, но с един по-различен поглед към нея.  От богатия ни архив ще ви припомним една прелюбопина история на релси. Това е историята на "мазния влак", трайно заседнал в спомените на поколения хора от Северозападна България...

публикувано на 04.08.24 в 07:52

04.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 04.08.24 година.

публикувано на 04.08.24 в 08:15
проф. Златимир Коларов

Жената през погледа на мъжа в романа "По тънката повърхност на леда" на професор Златимир Коларов

Един увлекателен роман представям на вашето внимание от проф. д.м.н. Златимир Коларов "По тънката повърхност на леда", лекар-писател, романист, разказвач, сценарист. Автор на близо 600 научни труда, статии и книги - наши и международни. Силно разтърсващи истории за жената през погледа и душата на мъжа. Нестандартни герои и съдби, които оживяват пред..

публикувано на 03.08.24 в 16:25

Книгата "Българските християнски селища в Западна /Беломорска/ Тракия е настолно четиво за всеки родолюбив българин

Тази неделя представям паметната книга на Димитър Шалапатов, лека му пръст, "Българските християнски селища в Западна/ Беломорска/ Тракия", с любезното съдействие на д-р на литературата Елена Алекова. Малко пояснение: Димитър Шалапатов тръгва от една забележителна книга на проф. Любомир Милетич "Разорението на тракийските българи 1913 г." и..

публикувано на 03.08.24 в 16:17
Стефано Рагацо пред Безименната кула

Екстремните спортове 28 юли - 3 август 2024

Италианецът Стефано Рагацо (Stefano Ragazzo) напомни по безкомпромисен начин, че в свят на засилваща се комерсиализация има как човек да прави стойностни постижения, без да робува на спонсори и техните очаквания, воден единствено от собствените си убеждения и желания. Алпинистът, който е в Христова възраст (33 год. - бел.ред.), прекара 9 дни сам на..

публикувано на 03.08.24 в 10:41