Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени с кауза

2
Скулптурните фигури пред Европейския парламент са с импровизирани маски на устата
Снимка: Ирина Недева

Как изглежда дългият път към равенството на половете, какво е направено и какво остава да бъде направено? Какви са отговорите на този въпрос на 8 жени и един мъж от специалния семинар в Европейския парламент, който се проведе в навечерието на Международния ден на жената 8-и март. 

Въпреки коронавируса, който тази седмица блокира влизането на външни лица в сградата на Европейския парламент в Брюксел, репортер на БНР се срещна с осем жени и 1 мъж с една и съща кауза - овластяване и равнопоставеност на жените. Защо на 8 март?

Брюксел

"Осми март не е просто ден, в който празнуваме постигнатото досега, а е ден за борба. Ден, в който виждаме къде сме днес и в който поглеждаме към бъдещето, което искаме", каза Евелин Ренйе - председателка на Комисията за правата на жените и равните възможности в Европейския парламент. Евелин Ренйе

Пътят към равенството включва много елементи -  битката срещу разликата в заплащането на мъжете и жените, срещу разликата в пенсиите, осигуряването на отпуската за майчинство и респективно бащинство, равнопоставеността на жените там, където се взимат решения - правителства, комисии, институции.

Вера Йоурова - европейски комисар с ресор Ценности и прозрачност и заместник-председател на Европейската комисия:      

"Щастлива съм, че в новия състав на Европейската комисия има повече жени, и че  шефът за пръв път е жена....За първи път, едва когато станах на 55 години и при моя пореден мандат като европейски комисар, имам началник жена - председателката Улсула фон дер Лайен, и логично този състав на Комисията взима темата за равнопоставеността присърце. Каквато е каузата и за мен". Вера Йоурова

Освен радостта, като тази на еврокомисарката Вера Йоурова, дългият път към равенството включва и гнева:

"Рибите и добивът им имат своето място в Европейския съвет, където са представени държавите членки със своите премиери. Там има комисия за рибите и риболова, но не и за жените. Мен ме интересуват жените, защото са половината от човечеството, защото са майки, дъщери. Би трябвало жените да имат повече права от рибите", каза Ирен Толерет.  Тя е част от Парламентарната комисия за правата на жените и равенството, както и на групата Renew Europe в ЕП. По професия е производителка на грозде и вино и член на комисията по земеделие, както и на комисията по правата на жените и равенството между половете. Ирен Толерет

Вера Йоурова също освен радост изрази и загриженост, след като ратификацията не успя в 6 държави членки на ЕС, а в България даже се стигна до решение на Конституциония съд. Реалистично ли е да се мисли, че ЕС като цяло може да ратифицира Истанбулската конвенция?

"Участвах в разгорещен дебат в София. Бях озадачена, че никой не ме подкрепи от страна на големите политически сили. Трябва по-добре да се обяснява какво всъщност означава конвенцията. Другата писта е Истанбулската конвенция да бъде включена в рамката на европейските компетенции, така както стана с достъпа до данни и други подобни неща", каза Йоурова и добави:

"Дълготрайните цели на Истанбулската конвенция, заради които аз я харесвам, са  обществото да спре да мисли, че насилието над жени е нещо нормално,  защото видиш ли те са си го търсили...или провокирали или защото така било според културните традиции. Културата, каквато и да е тя, не може да оправдава насилието. Тъй като, не успяхме да постигнем ратификация на Истанбулската конвенция в шест държави членки на Европейския съюз, ние започваме да обмисляме въвеждането на положенията от Истанбулската конвенция в европейското законодателство, тоест в законодателството на европейско ниво".

„Бях депутат във Финландия, когато ратифицирахме Истанбулската конвенция и сега, като я препрочитам още веднъж, виждам колко вдъхновяващ и важен е този текст“, сподели Сату Хаапанен. Тя е част от Европейския комитет на регионите и част от групата на Зелените в градската управа на финландския град Оулу.

"Наистина Конвенцията е много мощен инструмент", каза Сату Хаапанен и допълни, че в резултат на прилагането се откриват множество защитни домове за жени и деца, които са пострадали от насилие, и има много повече средства за неправителствените организации, които предлагат тази услуга и експертна психологическа подкрепа за жертвите.

Според Лусия Авилес от испанската Асоциация на жените съдии ключово в момента е в законодателството да се разшири разбирането за сексуална свобода и сексуално насилие, отвъд рамките на партньорството или семейството. Защото всеки нежелан сексуален контакт е изнасилване и посегателство срещу личността.

За шведската депутатка от албански произход Арба Кокалари, която е част от Комисията по права на жените и равенство на половете и докладчик в Европейския парламент по присъединяването към Истанбулската конвенция, темата за насилието над жени е основна.

"Да спрем насилието над жени в Европа е ключово, защото все още в Европа всяка трета жена е преживяла насилие защото е жена. Това е част от въпроса за спазването на човешките права. Европа трябва да гарантира тяхното спазване, щом изисква това от останалите държави".

За Арба Кокалари, която е част от Европейската народна партия, това е основна кауза.

Сату Хаапанен и Арба Кокалари

Много остава да бъде свършено и за трудовите права на жените казва Хелена Дали, еврокомисар за равнопоставеността от декември 2019 г. Тя е била министър за социалния диалог и гражданските свободи в Малта. Сред множеството прогресивни законопроекти внесени от Дали е този, който дава права на трансджендър и интерсексуалните хора на католическия остров в Средиземно море. Тя има заслуги и за установяването на Международния ден на жените и момичетата в сферата на науката, който ООН вече отбелязва всяка година.  

"Почасовата работа или т.нар. "парт тайм" работа е капан. Защото след пенсиониране води до увеличаване на пропастта в пенсиите на мъжете и жените".

И още една от каузите и битките на жените днес въпреки постигнатото досега. Битката срещу климатичните промени и въздействието на човека върху природата. Тази битка свързваме със звука на протеста "Петъци за бъдеще" по улиците не само на Брюксел, поведен от шведската ученичка Грета Тумберг.

Клауделис Силва е природозащитничка от Бразилия. Тя  става активистка след жестокото убийство на нейния брат и снаха заради усилията им в борбата срещу обезлесяването на Амазонската екваториална гора. 

Ирина Недева и Клауделис Силва

"Това е и лична, и колективна битка. Защото климатичните промени засягат всички ни, и особено жените, децата и семействата в Амазонските екваториални води"

Какво е основното оръжие, което имат жените в Амазонската екваториална гора, за да я спасят?

"Основното оръжие е солидарността, обединението. Жените се обединяват по места, създават мрежа, комитети, много важна е и подкрепата от градските жени. Тайната е да се върви от малки към големи групи".

Клауделис Силва е известна с позицията си срещу незаконния дърводобив и производителите на въглища, работещи в района на Прая-Алта Пиранхейра в Амазония. Но само те ли са опонентите в нейната кауза. Кои и къде са враговете в тази толкова дълго продължаваща битка срещу климатичните промени?

"Опонентите ни са икономическите интереси, които експлоатират гората и я унищожават заради своята печалба. Затова и рискът, който поемат жените в тази битка, е сериозен".

Защо една бразилка се уповава на европейските институции и какво очаква от Европейския съюз е логичният въпрос:

"Най-доброто, което може да направи ЕС е да регулира икономическите интереси на мултинационалните компании, които печелят за сметка на Амазонските гори. Материалът и ресурсите се изнасят към Европа. ЕС е от големите потребители, и съответно платци, които допринасят за печалбата на тези големи компании. Тези неща са включени в търговските споразумения ЕС - Бразилия и ние трябва да сме по-запознати с тях и да има регулация", каза Клауделис Силва. Тя не се отказва от каузата само защото е била почетена от ЕП като финалист на наградата "Сахаров" през 2019-а.

Бенедикт Ерлингсон

За да се противопоставим, ни трябва икономическа сила, а не просто идеология, казва Бенедикт Ерлингсон, режисьорът на филма "Жена на война", който спечели наградата LUX на Европейския парламент и още 36 международни награди, включително на Седмицата на критиката в Кан. Филм, който показва борбата на една смела жена, обвинена в екотероризъм.

"Аз определям сам себе си като екофеминист. Същите тези сили, които потискат жените, експлоатират и изтощават планетата Земя. Тези сили имат различни имена. Едното от тях е "Патриархат", а другото - "Капитализъм", като свръхпроизводство на боклук".

И тогава си имаме работа с мъже. Мъжете могат да не са само с бради и пистолет в гащите, те могат да са същества, обгърнати в лукс и елегантно предвижващи се по Уолстрийт, допълва Ерлингсон.

Какво мисли исландският филмов режисьор Ерлингсон за движението "Me too", защото някои го намират за форма на изнудване:

"Движението "Me too" показва юмрук, а мъжете трябва да бъдат принудени да признаят очевидното и даже да бъдат поне малко изнудвани, за да отстъпят пространство. Разбира се този юмрук може да се използва и неправилно, и да вменява, вместо да доказва вина. Затова е важно да има коректни съдебни процеси. Всеки инструмент може да бъде използван по опасен начин, но това не го прави ненужен. Движението "Me too" е такъв инструмент".

Бенедикт Ерлингсон си спомни, че неотдавна бил провокиран от журналистка по същия въпрос и тя въпреки външните черти на нежния пол заела мачистки позиции. Той застанал на феминистката страна и я провокирал:

"Това, което ние мъжете в Скандинавия открихме, е че ако дадем повече власт на жените, ако ги подкрепим и ги направим по-силни икономически, ще получим по-добър секс. По времето на матриархата на мъжете им е било по-добре. Били са далеч по-спокойни, получавали са повече отколкото в условията на патриархат", каза режисьорът Ерлингсон с усмивка и уточни, че отвъд провокацията, това изречение е и самоирония, защото мъжете само се залъгват, че трябва те да подарят повече власт на жените. Истината е друга. Жените сами си я вземат, защото все повече знаят и научават как.

Репортажа на Ирина Недева в "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Ирина Недева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо да се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни: "В  момента в..

публикувано на 14.07.24 в 19:03
Полицейски служители край мястото на стрелбата в Албщад-Лаутлинген, Германия, 14 юли 2024 г.

Мъж е застрелял семейството си и се е самоубил в германския град Албщадт-Лаутлинген

Голяма полицейска акция бе проведена днес в германската провинция Баден-Вюртемберг, след като бе съобщено за стрелба и убити хора. По-късно стана ясно, че мъж е застрелял семейството си и се е самоубил.  Трагедията е станала в град Албщадт-Лаутлинген.  Първоначално се съобщаваше за човек, който стреля по множество хора. В крайна сметка..

публикувано на 14.07.24 в 18:37