Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма установени нови случаи на коронавирус у нас

Проф. Мутафчийски: Уточняваме групите за изследване на пробите от засегнатите градове

Венцислав Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

Няма установени нови случаи на коронавирус у нас. Остават четирите потвърдени - два в Плевен и два в Габрово. 140 проби на перосонал и контактни лица от Габрово ще се изследват също за коронавирус. Това съобщи ръководителят на Националния кризисен щаб за борба със заболяването проф. Венцислав Мутафчийски.

“Пристигат пробите от засегнатите градове, предимно персонал и контактни лица в много голямо количество. 140, както обявихме грубо, все още се уточнява какви ще бъдат групите, които ще бъдат изследвани“, каза проф. Мутафчийски.

“За методиката, която се използва за изследване в целия свят, все пак трябва да има някакви минимални изследвания или минал известен период от заразяването, за да може да се позитивира с лабораторно изследване“, посочи той и допълни:

“Така че и при мерките, които се взимат и в самите лечебни заведения, достъпът до самите лечебни заведения е много строг, да няма излишно ходене в самите болници. Там помага и Министерство на вътрешните работи, дезинфекция върви денонощно на всичките отделения. Персоналът използва задължително защитни предпазни средства от по-ниска степен на защита. А тези, които работят с доказаните вече случаи, са с висока степен на защита“.

“Изработват се приоритетите, преди малко разговаряхме и с директора на болницата в Габрово, кои хора ще бъдат изследвани първи. Това са именно най-пряко контактувалите с доказаните случаи. Един старчески дом, който е в Габрово, там е имало пациентка, която е била в болницата и след това е изписана като здрава“, каза още проф. Мутафчийски и поясни:

“Щабът в момента решава как да се разпределят пробите, за да може да имаме бързи резултати. Обяснихме много пъти, че има определено натоварване, което може да издържи една лаборатория за денонощието. Военномедицинска академия също поема част от пробите, които са за Габрово и Плевен, с цел по-бързо обработване“.

Задължително трябва да има домашна карантина за всички контактни лица с тези установени и потвърдени случаи, категоричен бе проф. Мутафчийски.

“Тази сутрин в разговор с д-р Михов, директор на габровската болница, беше уточнено, че ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност. С цел ограничаване на персонала, който се движи из самата болница“, съобщи още той и коментира информацията за т.нар “нулев пациент“:

“Ако забелязвате, аз не говорих за нулевия пациент, защото още нямаме установяване на такъв пациент. В Габрово само мога да кажа, двете пациентки, които са установени нямат нищо общо помежду си, въпреки че беше разказана история, че това е сестрата, която се е грижела за пациента – не е вярно, сестрата изобщо няма досег с този пациент“.

Мутация на короновируса може да настъпи при предаването му от човек на човек, още повече, че в световен мащаб има над 100 хил. предавания от човек на човек, коментира проф. Тодор Кантарджиев от щаба:

"По този начин вирусът се адаптира към човека, става по-ниско болестотворен, но по-лесно се предава и затова посланието на Щаба е младите хора, които карат много леко заболяването, на крак, и дори не могат да забележат, че са болни, да не контактуват с възрастните си роднини, които са най-податливи".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Националният оперативен щаб даде брифинг в Министерски съвет.

Заразените с коронавирус у нас остават четирима

Няма нови потвърдени случаи на коронавирус у нас на този етап, съобщи ръководителят на Националния кризисен щаб проф. Венцислав Мутафчийски към 17 часа днес. По-рано бе обявено, че има още две положителни  проби за коронавирус в България,..

обновено на 08.03.20 в 17:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент:..

публикувано на 16.07.24 в 19:26