Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как да намалим разхищението на храна

По 70 кг годна за консумация храна изхвърля всеки от нас средно за година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Това правителство смята да забрани със специален закон изхвърлянето на храна от хранителните магазини в България“ е темата на дебати по модела на британския парламент, организирани днес от фондация „Биоселена“ и Клуб „Дебати“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Според Драгомира Раева, експерт по проекта „Твоята храна“ на фондация „Биоселена“, в България през 2019 г. средногодишно на човек се пада по 70 кг изхвърлена храна, годна за консумация.

„За България имаме данни от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Макар че ние имаме една много хубава поговорка - „Храна не се хвърля“ - много от нас реално я знаят, имат някакво уважение към нея, но предвид изобилието от храна, което има около нас, си позволяваме да разточителстваме“.

Раева отбеляза, че според данни от 2016 г. средно в страните членки на Европейския съюз за една година се изхвърлят по 173 кг на човек годна за консумация храна. Но в страни като Гърция този показател е почти двойно по-нисък в сравнение с българския – 44 кг.

„Явно има какво да се направи“, заключава експертката от фондация „Биоселена“ и подчертава, че сред причините за разхищението на храна е загубата на пряка връзка с производството ѝ за голяма част от населението, включително и факта, че голяма част от консумираната у нас храна се внася от чужбина.

Според Раева около 28% от земеделската земя на планетата, или площ по-голяма от тази на Канада и почти равна по размер на Русия, се използва за производство на храна, която впоследствие се изхвърля.

Мартин Михайлов от Асоциация „Дебати“ подчерта, че изборът на темата е направен, тъй като тя позволява проблематизиране в дълбочина и при разглеждането ѝ могат да бъдат представени