Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Памет за Живка Клинкова и нейното музикално наследство

Композиторката от Самоков оставя внушително творчество, позната е основно зад граница

Портрет на Живка Клинкова

Защо българската композиторка Живка Клинкова остава непозната в България, а в родния й град Самоков дори няма улица или паметна плоча с името й?

Живка Клинкова си отива от този свят самотна й неразбрана като човек и неизследвана като композитор. Миналото лято се навършиха 95 години от рождението й, а годишнината отмина тихо и незабелязано.

Клинкова оставя огромно творческо наследство с широк диапазон – от фолклора до балета. Пише 8 опери, 11 балета и над 250 песни и симфонии. Изтъкнат фолклорист с пиетет към старата самоковска песен.

Оперната певица от Самоков Росица Тренкова е била на 12 години, когато е започнала уроци по пиано при Живка Клинкова, по онова време студентка. „Имаше 4-5 ученика. Тя така ни запали“, спомня си Тренкова, която благодарение на тези уроци остава посветена на музиката. „Тя ставаше в 5 часа сутрин, за да изсвири колкото може повече творби, да се запознае с колкото може повече неща. Свиреше бляскаво мазурки. Беше много добра пианистка и много запалено учеше“, допълва музикалния портрет на Живка Клинкова оперната певица.

Беше повече изпълнявана сякаш навън. Успя да се усъвършенства в Западен Берлин“, уточнява Росица Тренкова, която е пяла ария от операта на Живка Клинкова „Левски“.

За силната емоционалност на Клинкова оперната певица си спомня, че Световното първенство по футбол през 1994 година е вдъхновило композиторката да напише химн, искала е да напише симфония, посветена на победите на българския отбор. „Когато почина Даяна, започна да композира веднага.“

За операта си „Кирил и Методий“ искала да се срещне с българския Патриарх Максим, за да получи от него подкрепа, но той не я приел. „Тогава прати на папата операта си, веднага получи отговор с папска грамота.“

В операта е включена и прастарата мелодия, която звучи в Рилския манастир от времето на основаването му – мелодията на камбаните на Хрельовата кула, която можем да я чуем, ако отидем там“, изтъква Росица Тренкова.

Варненската опера искала да постави на сцена балета на Живка Клинкова „Калиакра“. Бил сключен договор, но отгоре дошло нареждане да не се прави, разказа още Росица Тренкова. „Заради това, че смятат, че е помогнала на брат си да избяга.“

„Личната ми мисия като човек и библиотечен специалист е свързана със събирането на зрънцата памет“, споделя Мирослава Мирчева завежда отдел „Краезнание“ в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Самоков. „За жалост Самоков има много примери с обратен знак. Клинкова е от тях.“

Самоковската библиотека е мястото, където името, делото и наследството на Живка Клинкова не са забравени, уверява Мирчева.

„Ние събираме всичко, до което сме могли да се докоснем. Правили сме неведнъж изложби за нея. Три пъти е прожектиран филма на канал „Рила“, посветен на Живка Клинкова. Както често се случва, тя е по-известна в чужбина, отколкото в родната си страна.“

Едно от обясненията според Мирослава Мирчева е, че до 1989 година композиторката живее в Германия, а заради брат си, обявен за  невъзвращенец, на Клинкова е „лепнато едно клеймо“.

„Нейното творчество е отминавано тихомълком. Това го казват и музиковедите“, отбелязва библиотечният специалист.

Живка Клинкова така и не оставя потомци и няма наследници, които да възкресяват спомена за музикалното й творчество.

Жена, която е популярна в Европа, но тази популярност не й помага да е популярна в родината си, още повече в родния й град. От години тя не фигурира в календара на Съюза на композиторите, сякаш е прокълната“, коментира Димитър Слатински, който от години прави различни инициативи, за направи Клинкова по-позната у нас.

Няма никакъв паметен знак за нея, а в момента има плоча, която няма къде да бъде поставена, "поради бездушието на хората, които се занимават с култура в родния й град, казва Димитър Слатински.

Още детайли за Живка Клинкова чуйте в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Господинов

Георги Господинов пише книга с есета за „това, което се случва наоколо“

„Започнахме да се държим като общество със социален Алцхаймер. Не помним провалите си, а е важно да ги помним. Когато едно общество загуби усещането си за срам, тогава започва вечното завръщане на провалите и на безсрамието “. Това каза пред БНР писателят Георги Господинов, който преди дни получи наградата на фестивала Узедомски литературни дни ...

публикувано на 20.04.21 в 18:00

Салвадор Собрал пред БНР: Чрез музиката искам да разбера хората по-добре

„ Всички песни в новия ми албум са мои, те са ударите на сърцето ми . Затова на обложката на албума е моя снимка с белега, който имам от операцията. Защото в него вграждам и емоционални се белези. Както и физическите“. Това сподели в специално интервю за БНР португалецът Салвадор Собрал, който спечели „Евровизия“ 2017 с песента Amar..

обновено на 20.04.21 в 13:38

Мариана Попова за новата си песен "Истина" пред БНР

В ефира на „Хоризонт“прозвуча новата песен на Мариана Попова - "Истина" , по музика и текст на Биляна Ангелова, музикален продуцент в БНР. „Биляна Ангелова е усетила с тази песен цялото ми мислене и дух в момента, тя е едно изключително същество“, каза пред БНР известната певица Мариана Попова. „В тази песен предаваме истината за..

публикувано на 20.04.21 в 13:05

Певицата Ирина Ставрева: Щастлива съм, че отново фолклорът е на пиедестал

Интересът на изпълнителката на странджански песни Ирина Ставрева към фолклора апочнал още в детството ѝ, тъй като в семейството ѝ винаги са изпълнявани фолклорни песни. " Искам да ви кажа, че от най-ранното ми детство в нашия род започнахме да пеем “, каза за БНР Ирина Ставрева. Тя подчерта, че винаги се е възхищавала на таланта на сестра си Златка..

публикувано на 15.04.21 в 10:00
Барбара Прави

Барбара Прави пред БНР: Обичам всички култури, аз съм балон от любов

„ Обичам всички култури. Аз съм балон от любов . Мисля, че всичко това се дължи на семейството ми. Забавно е да израснеш във фамилия, в която един от дядовците ти говори със силен акцент, което е много симпатично, а другият дори не говори френски. Моето семейство е лудо, с тях не скучая дори минута. Смятам, че те са направили един човек, който обича..

публикувано на 13.04.21 в 17:46

Проф. Ивайло Христов: Не знаем кой е Годо и това е справедливо, иначе чакането свършва

Отбелязваме 115 години от рождението на големия писател и драматург Самюел Бекет . Той e роден днес през далечната 1906 година в Дъблин, Ирландия, автор на емблематичната пиеса и за българския театър „В очакване на Годо“, която става символ на театъра на абсурда. „ Срещата ми с Бекет в тази постановка на Леон Даниел е направо съдбовна за..

публикувано на 13.04.21 в 13:16
Манол Пейков

Новоизбраният депутат Манол Пейков: Проблемът с културата е, че никой не го е грижа

" Хората искат промяна, различна България . Това показват изборните резултати в цялата страна". Това каза пред БНР издателят Манол Пейков, който вече е депутат от "Демократична България".  Според него трябва да се отчита факта, че Слави Трифонов се е задържал два пъти по-дълго в медиите, отколкото най-дълго властвалите български..

публикувано на 12.04.21 в 12:39