Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Живка Клинкова и нейното музикално наследство

Композиторката от Самоков оставя внушително творчество, позната е основно зад граница

Портрет на Живка Клинкова

Защо българската композиторка Живка Клинкова остава непозната в България, а в родния й град Самоков дори няма улица или паметна плоча с името й?

Живка Клинкова си отива от този свят самотна й неразбрана като човек и неизследвана като композитор. Миналото лято се навършиха 95 години от рождението й, а годишнината отмина тихо и незабелязано.

Клинкова оставя огромно творческо наследство с широк диапазон – от фолклора до балета. Пише 8 опери, 11 балета и над 250 песни и симфонии. Изтъкнат фолклорист с пиетет към старата самоковска песен.

Оперната певица от Самоков Росица Тренкова е била на 12 години, когато е започнала уроци по пиано при Живка Клинкова, по онова време студентка. „Имаше 4-5 ученика. Тя така ни запали“, спомня си Тренкова, която благодарение на тези уроци остава посветена на музиката. „Тя ставаше в 5 часа сутрин, за да изсвири колкото може повече творби, да се запознае с колкото може повече неща. Свиреше бляскаво мазурки. Беше много добра пианистка и много запалено учеше“, допълва музикалния портрет на Живка Клинкова оперната певица.

Беше повече изпълнявана сякаш навън. Успя да се усъвършенства в Западен Берлин“, уточнява Росица Тренкова, която е пяла ария от операта на Живка Клинкова „Левски“.

За силната емоционалност на Клинкова оперната певица си спомня, че Световното първенство по футбол през 1994 година е вдъхновило композиторката да напише химн, искала е да напише симфония, посветена на победите на българския отбор. „Когато почина Даяна, започна да композира веднага.“

За операта си „Кирил и Методий“ искала да се срещне с българския Патриарх Максим, за да получи от него подкрепа, но той не я приел. „Тогава прати на папата операта си, веднага получи отговор с папска грамота.“

В операта е включена и прастарата мелодия, която звучи в Рилския манастир от времето на основаването му – мелодията на камбаните на Хрельовата кула, която можем да я чуем, ако отидем там“, изтъква Росица Тренкова.

Варненската опера искала да постави на сцена балета на Живка Клинкова „Калиакра“. Бил сключен договор, но отгоре дошло нареждане да не се прави, разказа още Росица Тренкова. „Заради това, че смятат, че е помогнала на брат си да избяга.“

„Личната ми мисия като човек и библиотечен специалист е свързана със събирането на зрънцата памет“, споделя Мирослава Мирчева завежда отдел „Краезнание“ в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Самоков. „За жалост Самоков има много примери с обратен знак. Клинкова е от тях.“

Самоковската библиотека е мястото, където името, делото и наследството на Живка Клинкова не са забравени, уверява Мирчева.

„Ние събираме всичко, до което сме могли да се докоснем. Правили сме неведнъж изложби за нея. Три пъти е прожектиран филма на канал „Рила“, посветен на Живка Клинкова. Както често се случва, тя е по-известна в чужбина, отколкото в родната си страна.“

Едно от обясненията според Мирослава Мирчева е, че до 1989 година композиторката живее в Германия, а заради брат си, обявен за  невъзвращенец, на Клинкова е „лепнато едно клеймо“.

„Нейното творчество е отминавано тихомълком. Това го казват и музиковедите“, отбелязва библиотечният специалист.

Живка Клинкова така и не оставя потомци и няма наследници, които да възкресяват спомена за музикалното й творчество.

Жена, която е популярна в Европа, но тази популярност не й помага да е популярна в родината си, още повече в родния й град. От години тя не фигурира в календара на Съюза на композиторите, сякаш е прокълната“, коментира Димитър Слатински, който от години прави различни инициативи, за направи Клинкова по-позната у нас.

Няма никакъв паметен знак за нея, а в момента има плоча, която няма къде да бъде поставена, "поради бездушието на хората, които се занимават с култура в родния й град, казва Димитър Слатински.

Още детайли за Живка Клинкова чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура е поискала от Министерството на правосъдието да обяви познатата като "кралица на съветския поп" Алла Пугачова за чуждестранен агент.  74-годишната Пугачова е една от най-известните личности в Русия, но се обяви против войната в Украйна и в момента живее в Кипър със съпруга си, който също е в регистъра на чуждестранните агенти,..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20

Из живота на оператора: Крум Родригес върху горещия котлон в кухнята на киното

След "Гражда нинът светец" Крум Родригес снима "Майка" на Зорница София, а после и румънско-българския "Предупреждението", чиято световна премиера е на "София Филм Фест". Действието се развива в румънската столица Букурещ по време на протести. " В ъв филма се разказва за момче, което попада в тези протести, снимайки с..

публикувано на 21.03.24 в 13:30

История на 2 ръце и 4 колела: пътят на Стефан Иванов от Дряново до Млада Болеслав

Какво е да сбъднеш мечтата си след дългогодишен труд, основно нощем? Стефан Иванов от Дряново знае. Той е самоукият илюстратор на историята на някогашната автомобилна компания "Лаурин и Клемент" . Стефан вече може да се похвали с изложба в Млада Болеслав, Чехия – там, където чешките изобретатели променят мотолетописите на Европа...

публикувано на 20.03.24 в 17:29
Мира Стефанова

Житейските трудности са направили Мира Стефанова по-силна и упорита

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова, която е главният герой в следващата ни история, е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца,..

публикувано на 20.03.24 в 11:06
Алма Пьойсти

Финландската актриса Алма Пьойсти: Човек не бива да очаква успеха на един филм

Финландската актриса Алма Пьойсти бе един от специалните гости на тазгодишния София Филм Фест. Тя дойде в България, за да представи най-новия филм с режисьор Аки Каурисмаки "Паднали листа" – история за две отрудени и уморени от самотата човешки същества, които опитват да победят неблагоприятните условия, в които се намират, за да бъдат..

публикувано на 19.03.24 в 09:05