Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Л. Голев за детската болница: Конструкцията в двора на "Александровска" е сигурна, дори има резерви

Снимка: БГНЕС

Конструкцията на изградената в груб строеж сграда на Научен институт по педиатрия в двора на „Александровска болница“ е напълно пригодена да се използва за строеж на бъдещата Национална детска болница. Тази теза защити пред „Хоризонт“ инженер Лазар Голев, автор на конструктивния проект от 1989 година.

Срещу проекта за изграждането на нова детска болница, за която да се използва старата конструкция, се обявиха група родители, лекари, неправителствени организации и Камарата на архитектите, като настояват за прекратяване на обществената поръчка за строителството на лечебното заведение и за обявяване на нова.

„Тази сграда ние я проектирахме навремето като педиатрия, детска болница. Сега министерството иска тази сграда да я ползва като многопрофилна детска болница. Естествено, че ще се наложат някои преработки  - във вътрешни инсталации, разпределения и т. н. През 2019-а година Министерство на здравеопазването състави една работна група, а задачата и беше да изготви задание за новата многопрофилна болница.

Аз и архитекта участвахме в тази работна група, участваха всички ръководители на детски клиники в София  - и всички написаха какво трябва да съдържа болницата. Архитект Хаджистоянова и аз се съобразихме с техните изисквания и беше изготвен един албум с чертежи за бъдещата болница. Това нещо беше прието в Министерството на здравеопазването и на база на това е обявен конкурс“, обясни инженер Голев в интервю на Гергана Хрисчева.

След това ли беше направено обследването по отношение на това дали има дефекти по сградата?

„Да, поръча го Министерство на здравеопазването. Те не пожелаха обаче да ми го покажат на мен това обследване. По-късно прочетох някои неща от това обследване и считам, че то е непълно, тенденциозно и вредно според мен.

Защото това не отразява истината на сградата - те са се занимавали с бетонното покритие на арматурата, ходили са по етажите и са гледали къде има изпопадали парченца бетон, но това не е носеща конструкция, това е покритие. Неща, които са напълно излишни“.

Какво липсва?

„В това обследване липсва проектната документация. За обекта има пълна проектна документация, изпълнението на конструкцията аз съм го приемал със заповед и заповедна книга има, която е налична в Министерството на здравеопазването.

В това обследване разбрах, че са правили сканиране на армировки. Има планове, за какво ще сканираш? Това не е необходимо. Съдържанието на това, което те са написали, изобщо е излишно“ .

В такъв случай имат ли основания претенциите на протестиращите срещу изграждането на тази детска болница по отношение на строежа?

Протестиращите нямат никаква информация какво представлява тази болница….. Не е редно от Камарата на архитектите да говорят за конструкции и би трябвало да попитат конструкторите. Даже според мен тази сграда има резерви от носещата способност на земетръс.

После при преработката  - понеже сега ще се работи с нови материали, има резерви и в подовите носещи конструкции“.

Могат ли сега съществуващи дефекти да се възстановят по време на новото строителство?

„По отношение дефектите  - аз съм правил подробен оглед, съществени дефекти в конструкцията няма. Провисвания, пукнатини  - това са съществените неща. Има обрушени краища на плочи от това, че е текла вода и е замръзвала, но това са несъществени неща и това е козметика, това се отстранява много лесно, то нищо не струва.

В Камарата на инженерите в София направихме едно обсъждане на тази сграда - с ръководителя на камарата посетихме обекта, той направи снимки и той се убеди, че действително сградата е в отлично състояние. Нашето заключение е, че сградата може да се ползва като бъдеща многопрофилна детска болница“.

Протестиращите, освен че настояват да се спре обществената поръчка за детската болница, настояват да се построи съвсем нова сграда.

„Това, което иска Камарата на архитектите  - че сградата трябвало да се бутне, според мен няма никакво основание. Първо, те не са органа, който казва коя сграда трябва да се бутне, даже не са и стопанска организация - те са организация, която защитава интересите на проектантите.

Нещо, което е строено с народни пари, не може така леко да го буташ!“

Ако сградата трябва да се събори, колко години са необходими?

„Ако трябва да се събори, три-четири години ще се събаря. Това са хиляди кубици бетон и милионите ще са над 20…

По стечение на обстоятелствата тази сграда има много по-висока носеща способност, отколкото е нужно  - и на земетръс, и на вертикални сили.

Протестиращите твърдят, че някои отделения не са включени – като ортопедия, травматология, психиатрия.

„Това не е вярно. Знам какво са искали лекарите –техните компетенции са много по-високи, аз не бих се доверил на човек от улицата. Не можеш да говориш какво липсва, след като не знаеш какво има вътре…Има един етаж, в който има 14 операционни“.

Протестиращите споделят, че нямало предвидени стаи за родителите:

„Не, това не е вярно. Аз за това съм говорил с архитекта  - предвидено е за всяка стая да има и родител, децата са с родители, всичко това е предвидено.

Мястото на тази болница е точно там, където изградена в момента - тя е в паркова среда, в центъра на София, всички останали болници са до нея. АГ-то е на 20 метра от нея, комуникацията е осигурена, защото е в центъра на София. Няма как да измислят по-добро място“.

Предвидено ли е допълнително електрозахранване?

„Това го правят колегите, които се занимават с електропроекта. Всичко това е предвидено, включително подземни подходи, откъдето ще влизат спешните случаи, паркоместа.

Тези хора, които са на улицата (протестиращите-бел. Ред.) - те говорят, но те не знаят какво съдържа проекта, а даже и да го видят, няма да могат да го разчетат“.

Как да убедим хората и родителите, които  искат да имаме обща комплексна детска болница, че на това място е възможно такава да се осъществи и то тя да отговаря на европейските изисквания?

„Това, което аз мога да кажа е, че сигурността на сградата като конструкция е осигурена. Това, което отсега нататък трябва да се направи, е да се направи един работен проект  - всички специалности ще трябва да си направят наново проектите, защото оборудванията са различни, сега ще се променят разпределенията. И другото, на което според мене трябва да се наблегне, е медицинското оборудване – то трябва да е на световно ниво“.

Нямате притеснения за тази болница, че може нещо да не е осигурено добре?

„По отношение на конструкцията нямам никакви съмнения. Тази болница -  подпорно разстояние  7,2 м на едроплощен кофраж. Това означава, че подпорните разстояния са на 7,2 метра - там има пространства, в които няма нищо, преградни стени няма. 7, 20 на 25 метра - като футболни игрища. Така че планировката е абсолютно свободна, никакви ограничения няма архитектът по отношение на планировката“.

„Според мен трябва да се съобразяваме и със средствата, с които разполага държава. Защото сега се отпуснати 100 милиона. Ако решат да не се строи тая болница, а да се строи някаква друга болница, три пъти повече милиони ще отидат“, допълни инженер Лазар Голев, автор на конструктивния проект на сградата, която е започната през 1989 година и на мястото на която е планирано сега да се изгради съвременна детска болница.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кралица Елизабет II

Елизабет II призова британците да се ваксинират

„Мислете за другите“ е посланието на британската кралица Елизабет II, която сподели за медиите личния си опит от вакsинирането.  94-годишната Елизабет Втора и съпругът ѝ принц Филип, който е на 99 години, получиха първата си доза ваксина през януари. По време на видеовръзка със здравни служители, които участват в масовото ваксиниране във..

публикувано на 26.02.21 в 12:06
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Ангелов: До месец и половина очаквам постигане на пълен контрол на Covid епидемията у нас

До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен контрол над епидемията от коронавирус в страната. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той допълни, че смъртността не нараства въпреки известен натиск в лечебните заведения - болниците в Кюстендил, Шумен и София. Ангелов коментира и предстоящите доставки..

публикувано на 26.02.21 в 12:06

Работник на АПИ е загинал в ПТП край Враца

Микробус блъсна трима работници на Пътната агенция на международен път Е-79 край Враца. Единият от тях на 60 години е загинал на място. Другите двама са с наранявания. Инцидентът е станал при ремонтни дейности на пътя в района на железния мост в посока към Монтана. Микробусът е със софийска регистрация, а шофьорът е с отрицателен тест за..

публикувано на 26.02.21 в 12:00

Навални е отведен от ареста в Москва в неизвестна посока

Руският опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални беше откаран от следствения арест „Матроска тишина“ в Москва в неизвестна посока, съобщиха адвокатите му. Адвокат Олга Михайлова предложи, че Навални е бил откаран в затвора, където трябва да изтърпи наказанието си от две и половина години лишаване от свобода. Тя добави обаче, че не е..

публикувано на 26.02.21 в 11:54

БСП настоява правителството да започне преговори с Русия за „Спутник V“

БСП внесе решение в парламента, в което се настоява Народното събрание да възложи на Министерски съвет да започне двустранни разговори за доставка на руската ваксина „Спутник V“. Според лидера на социалистите Корнелия Нинова в страната има много желаещи да се ваксинират, но е налице недостиг на ваксини: „Извиха се опашки в София, в..

обновено на 26.02.21 в 11:49
Гръцкият премиер Мицотакис на посещение в болница в Атина - февруари 2020 г.

Гръцкото правителството няма да облекчава Covid ограниченията

Правителството в Гърция няма да облекчава ограниченията, наложени като мярка срещу коронавирусната пандемия. Властите са в готовност да мобилизират частни клиники за настаняване на болните с Covid-19. По последни данни в южната ни съседка носители на британския вариант на вируса са над хиляда души. Епидемиологичната обстановка - броят на..

публикувано на 26.02.21 в 11:41
Плевенчаните Елеонора Йорданова и Пламен Симеонов

Казус в Плевен: Отказват ваксина заради прекъснати здравноосигурителни права

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов разпореди проверка на лечебното заведение в Плевен . Причината е отказан достъп до ваксина на здравнонеосигурени граждани. От министерството напомнят, че право на безплатна ваксина срещу Covid-19 има всеки български гражданин, без значение от здравноосигурителния му статус. Плевенчаните Пламен..

публикувано на 26.02.21 в 11:34