Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Л. Голев за детската болница: Конструкцията в двора на "Александровска" е сигурна, дори има резерви

Снимка: БГНЕС

Конструкцията на изградената в груб строеж сграда на Научен институт по педиатрия в двора на „Александровска болница“ е напълно пригодена да се използва за строеж на бъдещата Национална детска болница. Тази теза защити пред „Хоризонт“ инженер Лазар Голев, автор на конструктивния проект от 1989 година.

Срещу проекта за изграждането на нова детска болница, за която да се използва старата конструкция, се обявиха група родители, лекари, неправителствени организации и Камарата на архитектите, като настояват за прекратяване на обществената поръчка за строителството на лечебното заведение и за обявяване на нова.

„Тази сграда ние я проектирахме навремето като педиатрия, детска болница. Сега министерството иска тази сграда да я ползва като многопрофилна детска болница. Естествено, че ще се наложат някои преработки  - във вътрешни инсталации, разпределения и т. н. През 2019-а година Министерство на здравеопазването състави една работна група, а задачата и беше да изготви задание за новата многопрофилна болница.

Аз и архитекта участвахме в тази работна група, участваха всички ръководители на детски клиники в София  - и всички написаха какво трябва да съдържа болницата. Архитект Хаджистоянова и аз се съобразихме с техните изисквания и беше изготвен един албум с чертежи за бъдещата болница. Това нещо беше прието в Министерството на здравеопазването и на база на това е обявен конкурс“, обясни инженер Голев в интервю на Гергана Хрисчева.

След това ли беше направено обследването по отношение на това дали има дефекти по сградата?

„Да, поръча го Министерство на здравеопазването. Те не пожелаха обаче да ми го покажат на мен това обследване. По-късно прочетох някои неща от това обследване и считам, че то е непълно, тенденциозно и вредно според мен.

Защото това не отразява истината на сградата - те са се занимавали с бетонното покритие на арматурата, ходили са по етажите и са гледали къде има изпопадали парченца бетон, но това не е носеща конструкция, това е покритие. Неща, които са напълно излишни“.

Какво липсва?

„В това обследване липсва проектната документация. За обекта има пълна проектна документация, изпълнението на конструкцията аз съм го приемал със заповед и заповедна книга има, която е налична в Министерството на здравеопазването.

В това обследване разбрах, че са правили сканиране на армировки. Има планове, за какво ще сканираш? Това не е необходимо. Съдържанието на това, което те са написали, изобщо е излишно“ .

В такъв случай имат ли основания претенциите на протестиращите срещу изграждането на тази детска болница по отношение на строежа?

Протестиращите нямат никаква информация какво представлява тази болница….. Не е редно от Камарата на архитектите да говорят за конструкции и би трябвало да попитат конструкторите. Даже според мен тази сграда има резерви от носещата способност на земетръс.

После при преработката  - понеже сега ще се работи с нови материали, има резерви и в подовите носещи конструкции“.

Могат ли сега съществуващи дефекти да се възстановят по време на новото строителство?

„По отношение дефектите  - аз съм правил подробен оглед, съществени дефекти в конструкцията няма. Провисвания, пукнатини  - това са съществените неща. Има обрушени краища на плочи от това, че е текла вода и е замръзвала, но това са несъществени неща и това е козметика, това се отстранява много лесно, то нищо не струва.

В Камарата на инженерите в София направихме едно обсъждане на тази сграда - с ръководителя на камарата посетихме обекта, той направи снимки и той се убеди, че действително сградата е в отлично състояние. Нашето заключение е, че сградата може да се ползва като бъдеща многопрофилна детска болница“.

Протестиращите, освен че настояват да се спре обществената поръчка за детската болница, настояват да се построи съвсем нова сграда.

„Това, което иска Камарата на архитектите  - че сградата трябвало да се бутне, според мен няма никакво основание. Първо, те не са органа, който казва коя сграда трябва да се бутне, даже не са и стопанска организация - те са организация, която защитава интересите на проектантите.

Нещо, което е строено с народни пари, не може така леко да го буташ!“

Ако сградата трябва да се събори, колко години са необходими?

„Ако трябва да се събори, три-четири години ще се събаря. Това са хиляди кубици бетон и милионите ще са над 20…

По стечение на обстоятелствата тази сграда има много по-висока носеща способност, отколкото е нужно  - и на земетръс, и на вертикални сили.

Протестиращите твърдят, че някои отделения не са включени – като ортопедия, травматология, психиатрия.

„Това не е вярно. Знам какво са искали лекарите –техните компетенции са много по-високи, аз не бих се доверил на човек от улицата. Не можеш да говориш какво липсва, след като не знаеш какво има вътре…Има един етаж, в който има 14 операционни“.

Протестиращите споделят, че нямало предвидени стаи за родителите:

„Не, това не е вярно. Аз за това съм говорил с архитекта  - предвидено е за всяка стая да има и родител, децата са с родители, всичко това е предвидено.

Мястото на тази болница е точно там, където изградена в момента - тя е в паркова среда, в центъра на София, всички останали болници са до нея. АГ-то е на 20 метра от нея, комуникацията е осигурена, защото е в центъра на София. Няма как да измислят по-добро място“.

Предвидено ли е допълнително електрозахранване?

„Това го правят колегите, които се занимават с електропроекта. Всичко това е предвидено, включително подземни подходи, откъдето ще влизат спешните случаи, паркоместа.

Тези хора, които са на улицата (протестиращите-бел. Ред.) - те говорят, но те не знаят какво съдържа проекта, а даже и да го видят, няма да могат да го разчетат“.

Как да убедим хората и родителите, които  искат да имаме обща комплексна детска болница, че на това място е възможно такава да се осъществи и то тя да отговаря на европейските изисквания?

„Това, което аз мога да кажа е, че сигурността на сградата като конструкция е осигурена. Това, което отсега нататък трябва да се направи, е да се направи един работен проект  - всички специалности ще трябва да си направят наново проектите, защото оборудванията са различни, сега ще се променят разпределенията. И другото, на което според мене трябва да се наблегне, е медицинското оборудване – то трябва да е на световно ниво“.

Нямате притеснения за тази болница, че може нещо да не е осигурено добре?

„По отношение на конструкцията нямам никакви съмнения. Тази болница -  подпорно разстояние  7,2 м на едроплощен кофраж. Това означава, че подпорните разстояния са на 7,2 метра - там има пространства, в които няма нищо, преградни стени няма. 7, 20 на 25 метра - като футболни игрища. Така че планировката е абсолютно свободна, никакви ограничения няма архитектът по отношение на планировката“.

„Според мен трябва да се съобразяваме и със средствата, с които разполага държава. Защото сега се отпуснати 100 милиона. Ако решат да не се строи тая болница, а да се строи някаква друга болница, три пъти повече милиони ще отидат“, допълни инженер Лазар Голев, автор на конструктивния проект на сградата, която е започната през 1989 година и на мястото на която е планирано сега да се изгради съвременна детска болница.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евгени Кънев: Бизнесът ще бъде най-ощетен от забавяне на Плана

„ По Националния план за възстановяване и развитие е работено и той е еволюирал в положителна посока . В първия вариант беше заложено на строителство и изграждане на инфраструктура. Сега има преместване на значителна част от ресурса в посока бизнес, зелена икономика, дигитализация. Това е позитивно, но недостатъчно, за да може икономиката ни да..

публикувано на 21.04.21 в 16:36

Забраняват продажбата на някои играчки с гласов асистент в ЕС

Играчки с гласов асистент, които насърчават опасно поведение на малолетни, ще бъдат забранени в ЕС. Това е част от предложените от Европейската комисия нови правила и действия във връзка с използването на изкуствения интелект.  Ще бъдат забранени системите с изкуствен интелект, които се смятат за несъмнена заплаха за безопасността, поминъка и..

публикувано на 21.04.21 в 16:25

Правната комисия в НС обсъжда промени в Изборния кодекс

Промени в Изборния кодекс обсъждат депутатите от новата парламентарна правна комисия. Свои законопроекти са внесли представители на всички парламентарни групи без БСП и ДПС. Общото в законопроектите на "Изправи се!Мутри вън!" , "Има такъв народ" и "Демократична България" е акцент върху гласуването на българите зад граници. Предлага..

публикувано на 21.04.21 в 16:22
Атанас Атанасов

И ДБ отказаха разговори за правителство на ГЕРБ-СДС

„Демократична България“ отказа среща и разговори с ГЕРБ за подкрепа на предложения от тях за премиер Даниел Митов. Съпредседателят на обединението Атанас Атанасов заяви, че допирни точки с ГЕРБ нямат: „Ние вербално и писмено отказахме среща с кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ, по една много проста причина…Той каза, че..

обновено на 21.04.21 в 16:22

Парламентарният контрол - по БНТ 1, а не по БНТ 2

Заседанието на Народното събрание и на постоянните комисии ще се излъчват пряко и в социалните мрежи, реши Временната комисия, която разглежда изработването на Правилника за организацията и дейността на парламента. Когато има пряко излъчване, поискано от депутатите, както и парламентарният контрол, то вече ще се излъчва в ефира на БНТ 1, а не..

публикувано на 21.04.21 в 16:18

Франция планира частично облекчаване на локдауна през май

Франция планира частично облекчаване на локдауна от 2 май. Това стана ясно след специалното правителствено заседание. От 3 май французите ще могат отново да се движат свободно без декларация, ограниченията до 10 километра от дома ще отпаднат. Това обяви на пресконференция говорителят на френското правителство Габриел Атал. Той обаче не съобщи..

публикувано на 21.04.21 в 16:11

Инкасо автомобил е обран на магистрала "Струма"

Четирима са нападателите на ограбения днес край Перник инкасо автомобил. Те са били с два автомобила и са чакали на паркинга край заведението за бързо хранене, където е извършено и нападението, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура в Перник Албена Стоилова. Грабежът е извършен малко след 10 часа, докато единият от служителите,..

обновено на 21.04.21 в 15:42