Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се върнат ли българите, които завършват образованието си в чужбина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Искат ли българите, които завършват образованието си в чужбина, да се завръщат в родината си? Какво правят по въпроса българските власти, за да привлекат обратно родните таланти? Нашият кореспондент в Лондон Веселин Паунов потърси отговорите на тези въпроси, посещавайки кариерен форум в британската столица, на който българските студенти и млади професионалисти,  освен че имаха възможност да получат последна информация за някои от предимствата на реализацията им в България, също така успяха да осъществят и пряк контакт с фирми-работодатели.

Българското Министерство на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта са в основата на инициативата да се организират форуми в чужбина за мотивиране и привличане на български граждани, които учат и живеят извън България. При откриването на форума българският  посланик Марин Райков благодари както на присъстващите млади хора, така и на дошлите български фирми на фона на два съществени проблема – Брекзит и Ковид-19. Подчертавайки, че при избора не става дума за гол патриотизъм, а за икономически процеси, посланик Райков заяви:

„Икономическите тенденции и в ЕС, и в световен план, за добро или за лошо, говорят, че центърът на икономическия ръст се премества от Запад на Изток. Тенденцията вероятно ще се засилва и България, която се намира на прага на Европа към Изтока, е призвана, поради комуникационни и много други по-съществени причини, да бъде страна с една много голяма отвореност към външния свят.

Новите технологии позволяват човек да може да работи и то ефикасно и от България. Мисля, че тези от вас, които направят този избор, няма да сбъркат. Самият аз съм имал възможност да се убедя в това поради семейни причини. Моите деца, както и децата на мнозина тук, са завършили извън страната и са се завърнали, като не съжаляват за това.“


Данните на Министерството на труда и Агенцията по заетостта показват, че вече се наблюдава тенденция на все повече завръщащи се в родината българи, сред които и много млади хора. Милена Георгиева – заместник изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, коментира:

„Това, което е хубаво е, че действително възможностите в България са много по-добри. Вече има възможност да се получават доста разнообразни оферти за работа, да се реализират младите хора на пазара на труда в България. И факт е, че в България е много по-евтино, отколкото в един град като Лондон, а това натежава при  вземане на решение. Както каза и посланикът, действително трябва да се направи информиран избор и нещата, които се предлагат в момента в България са доста и са интересни. Заслужава си да се проверят, заслужава си да се проучат. Действително даваме възможности, включително с програмите и мерките, които предлагаме за подпомагане на млади хора, които търсят реализация в България.

На базата на вашия личен опит и наблюдения, какво смятате, че възпира най-много младите хора да се връщат в страната?

„Честно казано, предполагам, че това е най-вече липсата на информация и несигурността. Когато те са решили да напуснат България и да търсят своята реализация в чужбина или своето образование, те са били мотивирани по някакъв начин и са оставили една обстановка - особено тези, които заминават за по-дълго време.

В България нещата се променят много динамично. Аз мога да ви кажа лично от моя опит, че това, което беше през 2016 година като тенденция на пазара на труда, ангажиментите, които ние имахме като изпълнителна агенция по отношение на нашите клиенти, търсещи работа, към безработните, картината вече е коренно променена.

Има изключително нисък процент на безработица. Съответно профилът на лицата, които си търсят работа, е съвсем различен. Нашите клиенти са съвсем различни. Така че наистина динамични процеси се случват в България и пазарът на труда е изключително конкурентоспособен.

Самият факт, че на този форум, въпреки ситуацията в здравословен аспект, толкова фирми са дошли, за да установят личен контакт,  показва, че наистина има голямо търсене. И това търсене е интензивно, а възможностите, които ние се опитваме да предлагаме с организирането именно на такива форуми и трудови борси, целят именно това - работодателите да могат да стигнат по-лесно до по-широк кръг хора.

И именно тази информация, която липсва, особено за хората, които живеят, или не са живели по-скоро последните една две години в България, им дава възможност да се запознаят с промените, които се случват“, посочи Милена Георгиева.

Да се спрем на нещата, с които България най-вече може да привлече обратно младите хора:

„Най-вече със сигурност, спокойствие, сравнително ниски данъци и с евтин живот. Сравнително евтин живот, особено ако се сравняват всекидневните разходи и консумативи, наеми, закупуване на жилище... Това е нещо, което може да привлече. Още повече, че възможностите, които се предоставят днес в България за професионална реализация, за допълнителни обучения също, не са малки. Има доста програми“.


Смятат ли българските студенти да се завърнат в България?

Какво мислят младежите, които учат в Лондон? Деница и Кристиян, които са студенти по „Мениджмънт“ в британската столица, споделят:

Деница: „В момента аз съм финална година и смятам да продължа образованието си тук. Но не мога да кажа със сигурност дали ще остана тук, дали ще отида в някоя друга страна или ще се върна в България.

Всичко зависи от предлаганите ми възможности. Миналото лято работих в България като стажант и останах с много добри впечатления за развитието на българския бизнес.

Работих в една много приятна среда от млади хора, които са завършили в чужбина и са се върнали, така че виждам, че това нещо наистина се случва в момента.“

Кристиян: Дори да съм само втора година бакалавър, смятам все пак да си продължа магистратурата някъде в чужбина, но като цяло идеята ми за бъдещето ми е, ако излезе възможност през следващите години, да се прибера в България, за да се опитам да работя  там по квалификацията ми. За съжаление, ако не се получи, сигурно ще се наложи да се прехвърля някъде в чужбина, но силно се надявам, че ще ми се отвори добра възможност да продължа да работя по специалността си в България.

Защо все пак Деница и Кристиян са решили да дойдат във Великобритания, а не да получат образованието си в България?

Деница: „Аз лично, когато бях в гимназията, много държах да остана в България, но просто не успях да открия подходящ курс, който да ми даде образование, защото просто подборът на хора не е голям. Имаше много свободни места и можеха да влязат хора както с много ниски оценки, така и с много високи оценки, а това са хора от различни нива.“

Кристиян: „Аз също, завършвайки гимназия, имах идея да остана в България, но поради факта, че специалността „Маркетинг“ се предлага само в платения университет в Благоевград, някак си натежа за това, че трябва да отида в чужбина, както и поради факта, че чуждестранната диплома отваря повече възможности и е по-всестранно приета. Тежко ми е на сърцето, че нямаме толкова добра образователна систева откъм университети и че в много от университетите в България е занижено качеството и нивото на преподаване и изпитване, но се надявам, че постепенно нещата ще се оправят и все по-малко българи ще се налага да излизат в чужбина, за да гонят образование.“ 

Иначе българските власти продължават с поредица от кариерни форуми, като следващите са на 25 април в Кьолн, на 15 май в Мюнхен и на 17 октомври във Виена.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

71 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис

71 палестинци са били убити при израелска атака в Хан Юнис, съобщиха властите в анклава, контролирани от групировката "Хамас".  Близо 290 са ранените при удара. При израелската атака са поразени палаткови лагери с разселени хора в град Хан Юнис, военните са определили района като безопасен, сред загиналите и ранените има и служители на цивилните спешни..

публикувано на 13.07.24 в 15:12

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ.  Около 1.20 ч. те спрели лека кола на старото околовръстно на града. Пробата за алкохол на 38-годишния..

публикувано на 13.07.24 в 14:27

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията на депутатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:06

За денонощие са установени 14 души, шофирали под въздействието на наркотици и 31 - на алкохол

През изминалото денонощие полицаите в страната са спрели 31 водачи, шофиращи след употреба на алкохол, 13 от тези шофьори са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.  Под въздействие на наркотици са били засечени да шофират други 14 водачи.

публикувано на 13.07.24 в 14:03

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър поради грешки в изплащането на помощите за тока преди две години.  Министерството на финансите задължава стотици собственици на компании да върнат субсидиите за високата цена на тока, които са получили през 2022 година. Причината е, че финансовото министерство в Атина не е съгласувало и..

публикувано на 13.07.24 в 14:01
Фотоколаж: Силвия Петрова

Когато футболът не е просто футбол

Спортът, и в частност - футболът, имат по-силен политически характер, отколкото се предполага. В най-голяма степен това се дължи на т.нар. „мека власт“, или способността за привличане и убеждаване. Политическата власт използва тази маркетингова стратегия, за да подобри имиджа си пред света. А какъв по-добър начин страната ти да изглежда добре, от това..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакети предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на Община Добричка през следващата седмица в дните 16, 17, 18 и 19 юли.  Екипите на БЧК ще посетят..

публикувано на 13.07.24 в 13:58