Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдилищата с мерки заради Covid-19

Снимка: Радио Шумен

Членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет препоръчаха на aдминиcтpaтивнитe pъĸoвoдитeли нa cъдилищaтa откритите съдебни заседания да ce oтлoжaт с дo eдин мeceц.

Решението е в отговор на заповед на министъра на здравеопазването от 8 март, когато бяха оповестени първите за България случаи на заразени с Covid-19. Това обясни представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев:

"Като ще продължат да се разглеждат делата, които са на закрити заседания по принцип, и по наказателните, мерките за неотклонение, процедурите по  несъстоятелност. Тоест няма стопроцентово неразглеждане на делата, а само по отношение на тези, които са в открито заседание и е свързано с явяване на страни, свидетели и лица в съдебна зала".

Вчера стана ясно, че в Габрово, където бяха открити два случая на заразени с Covid-19, председателят на окръжния съд Веселина Топалова е издала заповед, с която до второ нареждане са отменени съдебните заседания. Заповеди за преустановяване на всякакви масови събития има издадени и в други звена на съдебната власт.

Съдебни сгради в столицата и в страната масово се дезинфектират, а на отделни места се измерва и телесната температура.

Окръжният съд в Благоевград отмени всички насрочени съдебни заседания за срок от един месец. Това съобщи кореспондентът на БНР в областния град. Ще се гледат единствено делата по неотложни съдебни производства, които изискват бързи решения. В заповедта  на административния ръководител на съда е уточнено, че страните по делата и техните процесуални представители ще бъдат уведомени по надлежния ред за пренасочване на датите за откритите заседания. Ограничава се и достъпът на външни хора до Съдебната палата, както и на такива със симптоми на вирусно заболяване.  Справки гражданите могат да правят на електронния адрес на съда, както и на телефоните на деловодството, съдебните секретари и и регистратурата.   

Съдилищата в Плевен също отменят откритите съдебни заседания, насрочени в следващите 30 дни. Предприети са засилени мерки на пропускателния режим в Съдебната палата. Няма да се допускат граждани с повишена телесна температура. Решението е на съдийските състави, обяви Ина Минкова – говорител на Окръжния съд: 

Върховният административен съд отмени откритите съдебни заседания за срок от 2 седмици като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19.

Коментар на Силвия Великова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36