Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС ще тълкува текста от основния закон, свързан с имунитета на президента

| обновено на 10.03.20 в 17:08
Снимка: архив БНР

Конституционният съд допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на текста от основния закон, свързан с имунитета на президента.

Гешев поиска от съда и да каже кое е „държавна измяна и нарушение на Конституцията", както и дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

"За" допускане на разглеждането на делото по същество са гласували 9 от конституционните съдии, а трима са били с "особено мнение" - Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова.

Като заинтересувани институции по делото са конституирани президентът, Парламентът, Министерският съвет, министърът на правосъдието, Висшият съдебен съвет и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. 
Ще се изискват становища от магистратски организации и от конституционалисти.

След официално публикуване на информацията за решението ще стане ясна и окончателната формулировка на въпросите, по които ще трябва да се произнесе Конституционният съд.

Очаква се това да стане до няколко месеца, тъй като тепърва ще се търсят становищата на държавни институции и конституционалисти.

Президентът Румен Радев отказа да коментира днешното решение на Конституционния съд.

Радев подчерта, че Конституционният съд е компетентният орган, който да се произнесе в това отношение.

В същото време държавният глава каза, че оценява високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност.     

Коментар на Силвия Великова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията разследва инцидента в Кърджали, няма привлечени обвиняеми

Трима души са задържани за срок от 24 часа във връзка с вчерашния инцидент, при който 20 души бяха ранени след срутване на таван на сватбен салон в Кърджали. Задържаните са мъже на 52 и 57 години, и жена на 46 г., като по непотвърдена информация това са собственикът на салона и двама управители. Полицейските огледи в сватбения салон..

публикувано на 06.08.24 в 12:00

Два испански самолета се включиха в борбата с пожара в планината Славянка

Двата испански самолета, осигурени по линия на Европейския механизъм за помощ при бедствия, се включиха в гасенето на пожара в планината Славянка, който отново успя да направи пробив от гръцка територия и обхвана около 1200 декара гора на западния фронт. Продължават усилията на над 130 огнеборци от пожарната, горските стопанства и военнослужещи за..

публикувано на 06.08.24 в 11:51

Протестна блокада заради безводие в Елена, недоволните плашат с бойкот на изборите

Десетки жители на село Майско блокираха една от улиците в общинския център в Елена с настояване да имат достъп до питейна вода. Най-многолюдното балканско село във Великотърновско е на драстичен воден режим. Хората споделят, че имат вода в чешмите за по час през няколко дена. В Майско се подменят близо 3 километра вътрешна водопроводна..

публикувано на 06.08.24 в 11:04
Академия

Академия "Синдео" стратира програма за нови учители. Всеки може да разбере дали има призвание

Когато един човек влиза в училище с много голямо желание, децата реагират дори и подсъзнателно по-положително. Това обясни пред БНР Ангел Георгиев, учител и основател на "Синдео" - приложна академия за образование. Академията започва цялостна програма за нови учители. Тя има за цел да даде практически знания и умения на всеки, който има..

публикувано на 06.08.24 в 11:02

"Зелено движение" започва разговори за осигуряване на демократично мнозинство в следващото НС

Партия "Зелено движение" започва тази седмица разговори с политическите сили в  страната за осигуряване на демократично мнозинство в следващото Народно събрание.  Целта е да се намери изход от политическата криза и да се върне доверието на гражданите в институциите и държавата,  съобщават от партията, председателствана от Тома Белев и Даниела..

публикувано на 06.08.24 в 10:38
Учебно-тренировъчният център за ученици

Измирски учебно-тренировъчен център привлича младите хора

Измирският учебно-тренировъчен център за ученици, посветен на космическите науки и изследвания , привлича все повече български деца с интерес към космоса. Така преди дни Русе посрещна отбора си от деветима представители , които се докоснаха до голямата наука за планетите. Учебно-тренировъчният център за ученици "Space Camp..

публикувано на 06.08.24 в 10:37

ОИСР оцени високо допълнителното пенсионно осигуряване в България

Подготвят се промени в частното пенсионно осигуряване, които имат за основна цел да увеличат доходите за старост и да гарантират адекватни пенсионни плащания, информират от пресцентъра на Комисията за финансов надзор. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие оценява високо допълнителното пенсионно осигуряване в България и..

публикувано на 06.08.24 в 10:19