Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестна блокада заради безводие в Елена, недоволните плашат с бойкот на изборите

Снимка: Здравка Маслянкова

Десетки жители на село Майско блокираха една от улиците в общинския център в Елена с настояване да имат достъп до питейна вода.

Най-многолюдното балканско село във Великотърновско е на драстичен воден режим. Хората споделят, че имат вода в чешмите за по час през няколко дена.

В Майско се подменят близо 3 километра вътрешна водопроводна мрежа, но няма изградена връзка с нов водоизточник.

Протестиращите поискаха оставката на общинския кмет Дилян Млъзев, заплашиха и с гражданско неподчинение и пътни блокади, а също и да бойкотират следващите избори.

"На три-четири дена имаме вода, която тече като игла. Омръзна ни да купуваме вода. Няма да си пускаме децата. 10 години мизеруваме. Носим си вода с каруци. Искаме вода да си перем децата, да си мием децата.  Друго не искаме. Да си даде оставката Млъзев. Оставка. Ще бойкотираме изборите. Цялото село да не върви нито един човек да гласува. Няма смисъл, само ни лъжат, казаха протестиращите", казаха протестиращите.







Снимки: Здравка Маслянкова, БНР
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Вместо да се ядосваме на политиците, да се запитаме какви избиратели сме

Вместо да се ядосваме на политиците, да се запитаме какви избиратели сме . Това мнение изказа пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира: "Отговорността си е наша! ... В последните години виждаме, че вървим сякаш в един омагьосан кръг и няма излизане от политическата спирала. Основната причина за това не е толкова в самите политици, колкото..

публикувано на 06.08.24 в 12:57

Въвеждат нов режим на косене за земеделците

Министерството на земеделието въвежда нов режим на косене за земеделците. След заради пожарите в страната беше наложена пълна забрана на косенето на трева и машинното почистване на храсти в периода от 18 юли до 18 август, сега е издадена  нова Заповед, според която забраната за косене важи само за часовия диапазон от 10:00 до 18:00 часа...

публикувано на 06.08.24 в 12:55

Нови жертви на израелски атаки в Ивицата Газа

Палестинските власти съобщават за нови 18 жертви на израелските атаки в Ивицата Газа, докато Израел върна телата на 80 палестинци, загинали при израелската военна офанзива в анклава. Представител на палестинските спешни служби в Хан Юнис заяви, че няма информация от израелската страна за самоличността на загиналите, нито дали те са били в..

публикувано на 06.08.24 в 12:42

Новите избори - на 13, 20 или 27 октомври

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент. Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство...

публикувано на 06.08.24 в 12:26

Продължават протестите на крайнодесни демонстранти на Острова

И през изминалата нощ продължиха протестите в различни британски градове, разразили се след нападението с нож в Саутпорт, при което миналата седмица бяха убити три деца. Крайнодесни демонстранти атакуваха силите на полицията в Белфаст, Плимут и Дарлингтън. Няколко полицаи са с леки наранявания в Плимут.  В Бирмингам бяха нанесени щети на автомобили и..

публикувано на 06.08.24 в 12:23

Полицията разследва инцидента в Кърджали, няма привлечени обвиняеми

Трима души са задържани за срок от 24 часа във връзка с вчерашния инцидент, при който 20 души бяха ранени след срутване на таван на сватбен салон в Кърджали. Задържаните са мъже на 52 и 57 години, и жена на 46 г., като по непотвърдена информация това са собственикът на салона и двама управители. Полицейските огледи в сватбения салон..

публикувано на 06.08.24 в 12:00

Два испански самолета се включиха в борбата с пожара в планината Славянка

Двата испански самолета, осигурени по линия на Европейския механизъм за помощ при бедствия, се включиха в гасенето на пожара в планината Славянка, който отново успя да направи пробив от гръцка територия и обхвана около 1200 декара гора на западния фронт. Продължават усилията на над 130 огнеборци от пожарната, горските стопанства и военнослужещи за..

публикувано на 06.08.24 в 11:51