Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темите на 90-те са отново на мода в 90’s kids podcast

Трима младежи търсят отговори на сериозни социални въпроси в свои видеа

Владимир Станков, Александър Костов и Александър Тамбари
Снимка: Иван Русланов

90-те години са пълни със събития. Повечето от тях са оформили съвременния свят такъв, какъвто го познаваме. Това е една от причините трима младежи, деца на края на 90-те, да започнат да правят видео подкасти, посветени на знаменития период.

Александър Костов, Александър Танбари и Владимир Станков са основните действащи лица зад „90’s kids podcast“ – видео подкасти в мрежата YouTube. Във видеата обсъждат различни теми, актуални през 90-те. Интересите им са разностранни.

Александър Костов е завършил Първа немска гимназия и е програмист по професия, Александър Тамбари учи „Приложна информатика“ в УНСС, а Владимир Станков учи „Медицина“ в Софийския университет.

„Идеята започна един ден през седмицата, докато с Владимир бяхме с приятели“, разказва Александър Танбари и допълва „като почитател на подкастовете, реших да предложа да започнем подобна инициатива“. След това се срещнали и с Александър Костов, който е със сходен интерес към тематиката. Първото им работно пространство било едно мазе. Владимир Станков допълва, че взели решението „на пияна глава“ – едно от малкото добри решения, взети в подобна ситуация.

„В първия епизод съм гост, а след това станах и постоянен участник“, разказва и Александър Костов. Той допълва, че първоначално за гости канели техни приятели с определени интереси.

След това започнали да подтикват зрителите си да им пращат възможни теми и да участват в самите видеа.

„Имахме един подкаст за падането на Берлинската стена. Повикахме една приятелка, която учи в Немската гимназия и има отношение към немската история. След това имахме подкаст за алкохола и поканихме приятел, който не е алкохолик, но е консуматор“, спомня си Владимир Станков.

„Имахме и подкаст за спорта като хоби и професия“, допълва Александър Танбари.

Владимир Станков споделя, че правят видеа за теми, които ги вълнуват.

„За мен това е като един ден, в който мога да седна с мои приятели и да обсъдим няколко сериозни теми. Въпреки мнението на повечето хора ни вълнува политиката, това, което се случва в света и следим новините.

Много хора смятат, че младите не ги интересува това, което се случва около тях, а само собствения им живот, което не е така и се опитваме да го покажем.

Подкастът е като модерната форма на радиопредаванията. За разлика от тях, можеш да започнеш по всяко време да го слушаш, а не да чакаш определен час“, споделя още Владимир Станков.

„Младите хора спират да гледат телевизия и се интересуват от това, което се случват в интернет“, категоричен е и Александър Костов.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36