Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Каста дива“ отпразнува 27-ия си рожден ден на спектакъл на „Фантомът на операта“ в Музикалния театър

| обновено на 10.03.20 в 17:45
3
Снимка: НМТ "Стефан Македонски"

На 6 март предаването на програма „Хоризонт“ на БНР за опера, балет, оперета и мюзикъл „Каста дива“ навърши 27 години от създаването си. По традиция отбелязваме датата с благотворителен, образователен проект или посещение на спектакъл. Тази година 10 слушатели /от всички поканени/ бяха определени чрез жребий в томболата ни за билети за концерти и спектакли, за да празнуваме заедно сред публиката на първия от последната поредица спектакли на мюзикъла „Фантомът на операта“ на Е.Л.Уебър в Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Премиерата на дългоочаквания български „Фантом“ – много успешна, беше миналата зима и оттогава поради големия зрителски интерес театърът предоговаря отново и отново авторските права за нови и нови поредици спектакли. Много се радвам за това! Беше ми интересно и приятно да гледам отново спектакъла в нов състав. Някои от слушателите, които спечелиха билети, също като мен отново гледаха спектакъла, за други беше за пръв път.

Чуйте в звуковия файл споделеното от г-жа Елена Попова и г-жа Станка Иванова.

Мюзикълът „Фантомът на операта“ на Е.Л.Уебър е много въздействащ и спектакълът на акад.Пламен Карталов може се гледа отново и отново, защото разказва една вечна приказка за човешкото сърце – за доброто и злото, за тъмната и светлата страна в него. И е поставен от най-добрия „сърцевед“ сред режисьорите у нас. В Ангела на музиката виждаме нашата сянка, нашата тъмна страна, падналият ангел, който с най-прекрасни изкушения и измамни чудеса ще ни отведе в подземния свят и няма път назад. В Ангела на музиката Кристин вижда и нашия ангел-хранител, който ни е изпратен от нашия баща, за да ни закриля от злото. Но това се оказва измамно припознаване. Единственият начин да бъде победен обсебващият паднал ангел е любовта – но не страстта, а обичта, която се жертва /Кристин е готова да се жертва за своя годеник Раул/ и обичта, която се проявява към всеки ближен, дори и към най-грозния и лошия /Кристин обиква дори и Ангела на музиката/. Тази любов я спасява. Тя може да спаси и всички нас – това е дълбокото послание на „Фантомът на операта“. А иначе може и да се посмеем 3 часа, без да се задълбочаваме. Много е забавен „спектакълът в спектакъла“ и отново – кой би могъл по-добре, отколкото директора на Националната опера и балет акад. Пламен Карталов, да пародира оперен спектакъл, балетна сцена, репетиция на оперния хор?!

Чуйте в звуковия файл първата репетиция на Кристин Дае, в която театралните директори трябва да одобрят младата балерина от кордебалета с красив глас, която единствена би могла да замести капризната примадона Карлота Джудичели в натруфената опера на предстоящия спектакъл.

В арията на Кристин в изпълнение на Весела Делчева звучи и гласът на Александър Панайотов в ролята на Раул, Виконт дьо Шани. Слушах го за първи път в тази роля, която дели или по-точно споделя с Денко Проданов, и бих искала да изразя задоволството си и от този изгряващ млад артист на трупата – с красив глас, стилно музициране и завладяващо сценично поведение. Останах с много добро впечатление и от още една от младите артистки на трупата на Музикалния театър – Илона Иванова, която изпълняваше ролята на балерината Мег Жири.

Дай Боже реалният културен живот скоро да бъде възстановен и спектаклите на „Фантомът на операта“ на Е.Л.Уебър в Националния музикален театър „Стефан Македонски“ да се радват отново на пълна зала! От театъра съобщават, че закупените билети за мартенските дати ще важат без презаверка за съответни дати през април, с презаверка за други дати или при невъзможност да бъдат посетени спектакли – ще подлежат на връщане. Информацията вижте тук.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53