Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два нови случая на коронавирус у нас

| обновено на 11.03.20 в 07:35
Снимка: Лилия Герчева, БНР

Има два нови случая на коронавирус и така установените в страната са вече общо шест. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след участието си в извънреден Европейски съвет, посветен на ситуацията с коронавируса, който се проведе посредством видеоконферентна връзка.

Двамата, които са дали положителни проби за Ковид-19, са семейство - 66-годишна жена и мъж на 77 г. Те са настанени в „Пирогов“.

„Мъжът е постъпил вчера с обострена дихателна недостатъчност и с предишни белодробни проблеми, а съпругата му е постъпила днес в тежко състояние, интубирана е в шокова зала.

Няма данни да са пътували в чужбина, единствената оскъдна и засега непотвърдена информация е, че синът им е работел на „Илиянци“. Жената е в тежко състояние, мъжът не чак толкова“, съобщи от своя страна ръководителят на Националния щаб за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. 

На място в „Пирогов“ отиде директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Предприемат се действия по изолиране и дезинфекциране на клиниката, която е вътрешно отделение, в която се приети двамата.

За момента се знае, че контактните лица са били 89.

Застрашените са възрастните. Трябва да ги съхраним, посочи ген. Мутафчийски: „Мерките, които са набелязани досега, включително тези, които търпяха критики, са абсолютно съпоставими, както при нас, така и в целия ЕС. Има и страни с по-драстични мерки, има и такива, които гледат по-лежерно на проблема“. 

Според него откакто е създаден щабът, а и преди това, достатъчно ясно е станало какво е коронавирус. „Трябва да свикнем с мисълта, че оттук нататък ще живеем с много хора, заразени с коронавируса, но все пак животът продължава, това е неизбежно“. 

Остава открит въпросът за удължаване на ваканцията за учениците в София. „Тази нощ щабът ще заседава върху тези теми и ние ще ги предложим на правителството в утрешния ден за утвърждаване. Утре все още е ваканция за децата. Но пак повтарям, те не са най-застрашената група“, каза Мутафчийски.

МВР издирва контактните лица

Полицията в Лом и в София заедно с екипи на здравната инспекция започват още тази вечер да издирват близки на заразените с коронавируса мъж и жена, които са настанени в „Пирогов“. Двамата са от село, което се намира между Лом и Монтана. Те са в София, за да видят децата си.

По информация „Хоризонт“ контактните хора са близо 90 души. От полицията първо ще ги издирят по имена и ще осъществят телефонен разговор с тях.

След това екипи на РЗИ и МВР ще ги посетят на адрес.

Има раздадени предпазни облекла на служителите на МВР. Всички районни полицейски управления в София са оборудвани с тях. След като бъдат установени контактните лица, ще се преценява дали някой от тях има симптоми и дали ще останат под домашна карантина за 14 дни или ще бъдат настанени в болница. 

Мерки на ниво ЕС

Държавите-членки можем да разчитаме на 25 млрд. евро за програми и оборудване. Големите производители на медицинска техника в Европа, а и не само там, да бъдат стимулирани финансово и да започнат масово производство на аспиратори, защото това ще бъде нещо, което в следващите седмици и месеци ще бъде най-належащо в болниците, съобщи още Борисов за дискусиите си с колегите от ЕС.

Въпрос на чест за всяка държава и нейния научен потенциал е да се намери ваксина, каза още премиерът и пожела успех на българските усилия в тази сфера.

"Каквото и да се прилага като мерки, градският транспорт не можем да затворим…Всички държави изтъкнаха въпроса с туризма, с малките и средни предприятия, Румъния, Гърция и Северна Македония затварят училищата", отбеляза още той. 

"България има съседи, които не са членки на ЕС, и мерките трябва да важат и за Западните Балкани. Те не може да останат изолирани, трябва да има помагаме и да сме солидарни. Всеки ден здравните министри на ЕС ще провеждат такава видеовръзка", съобщи Борисов.  

Той отбеляза, че България е поискала от Еврокомисията 130 млн. евро за преоборудване на МВР във връзка с евентуална нова мигрантска вълна и за да се осигури защитно облекло за коронавируса. 

Това, което успокоява моята съвест, е, че от 28 февруари с щаба, който определихме, няма нито една мярка, която да е можело да въведем по-рано от 28-и. Напротив, всички останали държави, това можете да го проследите, към днешна дата започват да ги прилагат, подчерта министър-председателят.

Лидерите на ЕС са обсъждали и единни мерки срещу коронавируса. Борисов заяви, че тези мерки не бива да са прекомерни: "Десет елитни специалисти от Европа да бъдат излъчени, които да са в ЕК и да ни предложат до понеделник общи мерки в ЕС. Пазарите очакват мигновени действия на ЕС и ЕК, защото това ще е дълъг процес". 

Днес премиерът свиква в 9.00 ч. извънредно заседание на Съвета по сигурността, посветено на коронавируса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37