Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

86 семейства от Велико Търново са подложени на системен тормоз от душевноболните си съседи

Снимка: Здравка Маслянкова

86 семейства от великотърновския квартал „Бузлуджа“ от години са подложени на системен физически и психически тормоз от душевноболните си съседи. В един от входовете дори взели решение по Закона за етажната собственост за изселване на едно от семействата и чакат решение на съда. Потърпевшите постоянно викат полиция. От години пишат жалби до всякакви институции. Проблемът им беше поставен и на парламентарен контрол, но резултат няма и тормозът продължава. Хората обмислят да сложат предпазни каски и се заканват да протестират пред Съдебната палата във Велико Търново. 

Години наред хората от блок 13 на ул. „Деньо Чоканов“ във Велико Търново са заложници на психично болните си съседи. Във всеки от четирите входа има по един такъв съсед. В един от входовете тормозът е от възрастна жена, която от години е освидетелствана като шизофреник. Наталия Родина, която живее над болната, разказва, че заради денонощните крясъци 11-годишният ѝ син вече заспива в час, а посещенията на полицията са ежедневие:

„Разхождаше се с нож във входа, за което аз се обадих на органите на реда и ги помолих да съдействат, защото детето ми всеки момент може да слезе да играе пред блока с децата и тя да го наръга. Прибраха я за три месеца. Върнаха я и от първата нощ, в която я върнаха, ние спряхме да спим. Детето ми получава забележки в училище, че не внимава, че спи в час. Тя като изкрещи отдолу „Хайдеее“! и синът ми става и сяда в леглото. Посред нощите е кошмар. Викаме полиция през ден. Ужас е!"

От крясъците на болната възрастна жена съседите си мислят, че съпругът ѝ я малтретира. За няколко дни крясъците спрели, във входа се разнесла смрад на гниеща плът. На 4 март съседите отново извикали полиция по този повод. Дошла и пожарната, за да се влезе в апартамента на седмия етаж. Отзовала се и Спешна помощ. При прегледа болната била адекватна, разказва Наталия Родина:

„Поредицата от крясъци даде да разберем, че съпругът ѝ я бие. Не искам синът ми да стане задочен свидетел на убийство и да се страхува, че като задуха навън вятър и се чуе шумът от вятъра, той си мисли, че вкъщи има призраци“.

Валентина Нейкова живее в апартамента под болната и споделя, че за последните 20 години многократно е била подложена освен на психически и на физически тормоз:

„Палили са ме, отделно през прозореца се навежда и хвърля вода, акое отворено или каквото намери, саксии с пръст. Търсим постоянно институциите, защото сме в задънена улица. От 20 години пишем жалби. Полицаите са до вратата. Започваме да ходим до Районна прокуратура, Окръжна прокуратура и сме до там. Тази жена е около 70 годишна. Нашият живот е подвластен на техния живот. Ние не живеем нашия живот“.

Семейството живее изолирано, отказват всякакви срещи. Подобна е ситуацията и в другите входове, където също живеят хора с психични разстройства. Проблемите на блок 13 в кв. „Бузлуджа“ бяха тема и на парламентарния контрол в края на миналата година. Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че във връзка с изработване на проект за стратегия в областта на психичното здраве е създадена междуведомствена работна група, в която са включени представители на Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието и прокуратурата. Целта ѝ е да анализира необходимостта от нормативни и фактически промени в областта на задължителното настаняване и лечение на хора с психични разстройства с оглед подготвяне на алгоритъм на поведение от страна на отговорните институции. „Това ще отнеме време, а до тогава какво да правим“, недоумява Данчо Асенов от блок 13:

„Миналия ден приказвах със съпруга ѝ, той казва, че тя никакви хапчета не пие, не иска да ходи на доктор. Може би и законът трябва да се промени по някакъв начин, да има някакъв контрол. Ще търпим, докато не стане някакъв нещастен случай. Дори и да стане нещо – тя да убие някого или да запали, никой няма да ѝ направи нищо. Пак ще я вкарат за месец в болницата, ще полежи и пак ще я пуснат“.

Психичноболните би трябвало да ходят на контролни прегледи, където се прави оценка от психиатър, а при нужда и от психолог“, обясни д-р Даниела Иванакова, директор на държавната психиатрична болница в Церова кория. Д-р Иванакова обясни какъв е редът при ситуации, в които хора с психични разстройства създават проблеми:

„Редът е сигнализира се на телефон 112, органите на полицията със Спешна помощ вземат лицето, преглежда се от специалист и се установява има ли психично заболяване, няма ли психично заболяване, опасен ли е за себе си, за околните, нуждае ли се от задължително или принудително лечение на това лице. Ако лицето не пожелае да бъде лекувано, какво правим? Има си процедура, която може да бъде задвижена от управителя или директора на лечебното заведение. По Закона за здравето се инициира задължително лечение на това лице.

Миналата година съседите от блок 13 провеждат събрание и по закона за етажната собственост единодушно взели решение за изселване на семейството. Чакат съдебното решение на втора инстанция. Не вярват на обещанията на здравния министър за законови промени. Готвят се да си купят предпазни каски. „Търпението ни свърши, ще излезем на протест пред Съдебната палата във Велико Търново“, предупреди домоуправителят Христо Горсов:

„Всеки казва системата е такава, нищо не правят. От Нова година ще има назначена комисия, която ще се занимава с тях. Такава комисия няма. Миналата година подадох до Районна прокуратура за изселване. Делото е дадено на доклад на съдията, който ще вземе решение. Заявявам го категорично – този път няма да има линейки, ще има катафалка. Децата ми се подиграват – чичо Христо, купи ни по една каска да вървим. Как да вървим? Какво да правим? Безсилни сме, просто сме безсилни. Ще изкарам всички хора пред съда, друго не виждам какво можем да направим“.

Проф. Дроздстой Стоянов - бивш национален консултант по психиатрия, коментира случая в предаването "12+3":

"Изход от тази ситуация има - той е дългосрочно решение, касаещо промяна в нормативната уредба, технологии, процедури и технология за обслужване на пациентите. Общо взето - политиките в областта на психичното здраве".

Интервю на Даниела Големинова с проф. Дроздстой Стоянов в предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

Репортажа на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52