Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румен Леонидов: Загубихме войната с материалното

Размисли за турските сериали, коронавируса и как да се вразуми човечеството

Румен Леонидов
Снимка: БГНЕС

Светът трябва да върви към повече духовност, човечеството губи войната с материалното. Така смята поетът Румен Леонидов, който представи в предаването "Графити по въздуха" стихосбирките си „Покаяние Господне“ и „Панихиди за птици и поети“.

Чрез някои от стиховете той се опитва да вразуми човечеството, но осъзнава колко безполезно усилие е това. „Аз съм безсилен да го направя. Много преди мен, може би и след мен, ще има хора на перото, на духа, които ще искат да вразумят хомо сапиенса, защото ние всички сме от едно племе, независимо че говорим различни езици, живеем в различни епохи, различни вероизповедания изповядваме. Ние сме едно племе, което обаче вместо да се вразумява и да сънува приказни сънища, то това, което сънува и го прилага в реалността, са ужасите. Това не са само войните“, коментира Леонидов.

А последната война е между духа и материалното.

„Като рухна социализмът, смятахме, че ще вървим напред, към съвършенство. Неизбежните военни конфликти между бивши и настоящи империи продължават, но не е това най-важното. Най-трагичното е, че човечеството загуби според мен войната пред материалното, пред плътта, пред стихийната мегаломания да се запасяват, да се върви към някакъв суперлукс.“

В тази посока дъщеря му, която работи в Израел, споделила с него размишленията си покрай истерията с коронавируса.

„Каза – татко, на Небето му писна от нас, толкова е разочаровано от човечеството, че сигурно почва да подменя състава на Земята. И който оцелее, навярно ще се върне към по-основните неща: по-скромно, с по-малко пари, парите да са само за харчене и за живот, а не за преяждане, трупане на капитали, мебели, коли и имоти.“

Алчността убива. Алчният човек, когато е производител или има фирма, не му стигат парите. Това става самоцел в един момент, казва поетът, според когото това се пренася върху потребителя, гледащ света през очите на луксозното списание.

„Развращава се и потребителят. Обикновеният човек гледа телевизии, интернет, гледа луксове, гледа филми и си смята: защо моят живот е толкова скапан, защо в този живот аз нищо не получих. А той всичко е получил сигурно. Това да имаш здрави деца, човек, който да се опре до тебе, родителите ти да не гинат в глад и студ, да може да ги изпратиш достойно. Да работиш, колкото ти е дал Господ, да знаеш своите качества, своите таланти и да не искаш повече от това.“

Турските сериали се харесват толкова у нас, защото съдържат морал, а морал няма старомоден – или го има, или го няма, изтъква Румен Леонидов.

„Там има патриархално-битови отношения, има и съвременни, но при всички случаи доброто и злото се боричкат, подлостта в човека, която си я има, страховете в човека, желанието му да измами, да заобиколи закона, желанието между мъжете и жените да си крадат по-красивите от съперника или съперничката. Това не е Шекспир, не са световни проблеми, но са много човешки. Затова на Балканите, тук, специално у нас се гледа страшно много. Интелигентни жени, по-малко интелигентни – всичко се изравнява, защото това е жаждата на жените в България, на уморените същества, които изнесоха целия преход с деца, с мъже – безумно отчаяни, напиват се, гърмят се, родители, които трябва да се гледат… И всичко това, в един момент седят майка и дъщеря, може би и внучка ще седне скоро, и гледат един свят, в който има добро и лошо и те се борят.“

Светът не върви добре с модела на мъжкия егоцентризъм и мъжките амбиции, подчертава Румен Леонидов. „Светът трябва да върви към повече духовност, към повече скромност, към повече съпричастие. Е, няма по-съпричастни същества от жените.“ 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юлия Цанкова посвети голяма част от професионания си път на БНР

„Радиото е магия. Магия, която по много странен начин въздейства на теб и на хората срещу теб. Това, което преживяваш ти, се съпреживява от хората срещу теб и винаги съм си мислила, че когато подбираш думите ти слушаш и мелодията на речта. Българският език има великолепна мелодия на думите, при подреждането на думите “, каза за БНР Юлия..

публикувано на 07.05.21 в 22:00
Селфи от първия ефир на екипа - Веско Димитров, Косьо Мравов и Лъчезар Вълев

Нов заряд за „Изотопия“ – музикален и редакторски елемент влизат в ядрото на екипа

Два нови изотопа стават част от екипа на предаването . Това са редакторът Константин Мравов и музикалният редактор Веселин Димитров . Щастливи сме да ги представим на вашето внимание вече и в тази им роля. Твърде добре познати са двамата в ефирните си проявления на слушателите на „Хоризонт“ .  Сега вече осветени и облъчени от..

публикувано на 07.05.21 в 13:40

Стефания Георгиева: Съвременният танц не се побира в рамка

„Често пускам танцьорите да се освободят напълно. Давам им различни задачи – много ми се иска да си отпуснат въображението, да забравят за техниката, която седи в телата им и понякога ги „закопчава“, блокира .“ „Хубавото при съвременния танц е, че имаш свободата да се изразяваш по начин, който ти идва отвътре. Има огромно пространство,..

публикувано на 06.05.21 в 15:59

Катрин Ванкова и съветът от Педро Паскал: Не бързай, има време за всичко

Между свободата и спокойствието на Испания и възпитанието и традициите на България . Така живее актрисата Катрин Ванкова.  Тя е на 26 години. Повече от 20 живее в Испания. Снима се в сериали, които ѝ носят популярност, в кино продукции с известни актьори, изкушена е и от театъра. Но въпреки това е здраво стъпила на земята .  „Когато имаш желание..

публикувано на 04.05.21 в 14:41
Личен архив

Христина Лазарова ще играе майката и вещицата в операта „Хензел и Гретел“

„ Стойността на музикалното образование е по-висока в Австрия . Музикалните школи, които се занимават с деца, имат по-високи изисквания към нивото на обучение. Влизането в едно музикално училище е свързано със сериозни изпити и подготовка“. Това сподели в предаването „Преди всички“ мецосопранът Христина Лазарова, която живее и работи във Виена. Връща..

публикувано на 04.05.21 в 13:06

Зелените светлини в живота на Матю Макконъхи

„Интересен и дълбок човек е Матю Макконъхи. Свободен дух. Истински пътешественик . Всеки описан миг от неговия живот завършва с това дали е бил зелена, жълта или червена светлина. Изключителен оптимист, който не се взема несериозно“. Това каза в предаването „Преди всички“ Елена Кодинова, журналист и преводач, за автобиографичната книга на актьора...

публикувано на 04.05.21 в 12:04

Вики Терзийска: Правя равносметки, когато съм сама

„ Правя равносметки, когато съм сама и когато усетя, че имам нужда от това“.  Това сподели в ефира на програма „Хоризонт“ на рождения си ден Виктория Терзийска. Празничният ѝ ден е споделен със семейството.  Фокусът на работа на Вики в момента не е толкова върху музиката, колкото върху детските книжки от поредицата „Маргаритка“ .   Интервюто с..

публикувано на 03.05.21 в 16:56