Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Електронните услуги не се ползват достатъчно

Липсата на електронен подпис затруднява достъпа на физическите лица

Електронни услуги чрез мобилно устройство
Снимка: БГНЕС

Ползват ли се достатъчно електронните услуги у нас?

Общините предоставят 154 административни услуги в 14 тематични раздела. Това са услуги, регистрирани в административния регистър.

Голяма част от пенсионерите все още получават пенсиите си в пощите, а не чрез дебитна карта, каза в предаването "Хоризонт до обед" Венцислав Кожухаров от Националното сдружение на общините в България. "За съжаление възрастното поколение е консервативно, това е въпрос на навик, докато вече поколението, което е от 50 години към по-млада възраст, те са доста по-активни в ползването на тези възможности."

Повече от 5-6 години съществуват възможности за електронни услуги, но тяхното ползване е незадоволително, смята Кожухаров.

"Може би не повече от 5 до 10% от всички услуги се ползват по електронен път. Тук правя една уговорка, това не се отнася за услугите на Националната агенция по приходите, Националния осигурителен институт и, до известна степен, на Здравната каса, които на своите портали от години дадоха възможност за редица услуги, свързани с данъчни задължения, плащане и така нататък и които доста активно се използват", коментира Венцислав Кожухаров в предаването "Хоризонт до обед".

Има няколко общини, които нямат електронни информационни системи.

Община Габрово Снимка: БГНЕС

Община Габрово предоставя 10 електронни услуги за плащане на местни данъци и такси. Най-често използваните услуги са свързани с подаване на удостоверения за наличие и липса на задължения и удостоверения за данъчна оценка.
   

"Към настоящия момент няма увеличаване на тези електронни услуги, но въпреки всичко повечето юридически лица заявяват електронната услуга чрез нашия сайт, защото имат наличие на електронен подпис", обясни Мария Йозова, заместник-кмет с ресор „Финанси и собственост“.

Много малък брой от физическите лица заявяват електронни услуги, защото нямат електронен подпис.

"Другата услуга, която община Габрово предоставя, това е плащането на местни данъци и такси, което се извършва онлайн и е абсолютно безплатно за лицата", заяви Йозова. 

През 2016 година общината е разработила портал за административно обслужване и все повече хора го използват, предимно за плащане на местни данъци и такси.

Интервютата и анкетата можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Йорам Ювел: Социалната изолация може да направи подрастващите емоционални инвалиди

В Израел се опитват превантивно да помогнат на всички, които се чувстват самотни, които изпитват дискомфорт или притеснение за себе си, децата и близките си заради пандемията от Covid-19. Проф. Йорам Ювел от Йерусалимския университет е сред най-търсените консултанти. В една от своите статии той сравнява коронавируса с тигър, който ни напада..

публикувано на 25.11.20 в 15:11

Д-р Георги Миндов: Приемът на хранителни добавки действа психологически, успокоява хората

Все още личните лекари не разполагат с официален здравен протокол , по който да лекуват пациенти с коронавирус в домашни условия, потвърди пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София. Има само препоръки от лекарски организации. „ Официален протокол, който да е задължителен и общоприет, одобрен от..

публикувано на 25.11.20 в 12:15

Селските къщи за гости в Триград - хит в предпочитанията за празниците

Селските къщи за гости са хит в предпочитанията за предстоящите празници. Девинското село Триград и околностите са сред предпочитаните дестинации за туристите, които вече са резервирали места за Коледа и за Нова година .  Триград е известно с природните си забележителности и с уникалната си природа. С мястото се свързва митът за Орфей, който се..

публикувано на 24.11.20 в 18:27

На екскурзия – до Турция може, у нас – не

Заповедта на здравния министър от началото на ноември, с която се преустановява провеждането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната, не е изчистена и не е конкретизирана, твърдят туроператори. Те не виждат логика в това екскурзиите в страната да са забранени, а автобусните екскурзии до съседна Турция например –..

публикувано на 24.11.20 в 12:55

„Тренд“: 40% от българите смятат Covid-19 за биологично оръжие

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Малко над една трета смятат, че Covid-19 не е по-опасен от сезонния грип. Данните са от проучване на агенция „Тренд“.  Според половината от българите коронавирусът е изкуствено създадена болест. 45% са на мнение, че ваксина..

публикувано на 24.11.20 в 12:26

Необходима е възстановителна програма за Covid пациенти на интензивно лечение

Мултидисциплинарен екип трябва да изготви програма за преболедували коронавирусната инфекция в интензивни сектори, за да се намалят дълготрайните усложнения и с цел максимално бързо възвръщане на силите. Това каза пред БНР  управителят на Спортния диспансер в Пловдив д-р Влатко Глигоров. Според него програмата следва да бъде подготвена от ф..

публикувано на 24.11.20 в 12:25

Таксиметровият синдикат готов да разпъне палатки пред Министерството на транспорта

Националният таксиметров синдикат изразява готовност за протестни действия във връзка със  законови промени, инкриминиращи незаконния превоз на пътници . Още от края на 2019-а тече  обединяване на позиции в бранша по темата нерегламентирани превози , припомни пред БНР Красимир Цветков, председател на синдиката. По думите му този тип превози..

обновено на 23.11.20 в 14:28