Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-дневна карантина за българи, връщащи се от 5 държави

МВнР повиши нивото на риска за пътуване до 12 страни

| обновено на 14.03.20 в 14:01
Снимка: БГНЕС

По решение на Националния оперативен щаб под 14-дневна карантина ще бъдат поставяни българските граждани, които се връщат от определените за рискови заради коронавируса държави - Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай.

Министерството на външните работи повиши нивото на риска за пътуване до 12 държави и призовава българските граждани да се въздържат от пътувания зад граница освен при крайна необходимост.

С най-високо ниво на риск - 5-то става Иран. От външно министерство предупреждават да бъдат преустановени всякакви пътувания до тази държава, а българските граждани незабавно да напуснат. Другата държава с най-висок индекс на риск остава Китай.

В Европа - най-тежко засегната страна - Италия е с 4-то ниво на риск, което означава преустановяване на пътуванията, освен при крайна необходимост. 

Същото предупреждение важи за Испания и Южна Корея.

За Франция и Германия важат препоръки да не се пътува до някои региони, освен ако не се налага.

Предупреждение за повишено внимание външното министерство отправя за Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия и Съединените щати.

Външно препоръчва на всички сънародници, които се намират в чужбина или планират пътуване:

- Да следят информацията, предупрежденията и съветите, които МВнР публикува на своя сайт в специална рубрика „Коронавирусът – какво да правим“

- Информацията може да бъде намерена и в рубриката за съобщения на дирекция „Ситуационен център“ https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/listing и в рубриката „Пътувам за“ за всяка отделна държава https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo

- Да следят и следват препоръките и инструкциите на властите в държавата, в която се намират.

- При необходимост от съдействие да се свържат на денонощните ни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56  и на имейл адрес crisis@mfa.bg

Вчера Вашингтон наложи забрана за полети от 26 европейски държави, сред тях цялото Шенгенско пространство.

Българските граждани, които не са били в Шенген 14 дни преди пристигането си в Съединените щати и не транзитират през европейската зона за свободно движение, могат да влязат в страната.

Всички препоръки могат да бъдат открити на сайта на Министерство на външните работи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21