Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият Мартен Фуркад приключи с професионалния спорт

Мартен Фуркад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският доминатор в биатлона Мартен Фуркад обяви края на кариерата си. Петкратният олимпийски шампион ще застане днес за последно на старт в състезанието от календара на световната купа в Контиолахти (Финландия).

31-годишният французин беше обещал, че ще обяви решението си дали да продължи да се състезава до Зимната олимпиада в Пекин след края на сезона. Фуркад изпълни обещанието си, като написа дълго и емоционално съобщение за сбогуване.

"Има решения, променящи живота ни завинаги.

Често се чудех дали това е така, когато за първи път се качих на ски преди 30 години, в родните ми Пиренеи. Тогава просто следвах пътеката в снега, проектирана от брат ми Симон, както всеки малък брат прави. Бях насърчен от тези усещания за плъзгане и щастието да се развивам в тази изключителна среда. Хареса ми. Страстно...

Малко по малко, благодарение на решителността да задоволя жаждата си за конкуренция, започнах да правя своя собствена писта. Тази, която ме оформи като спортист, но най-вече като мъж. Тази, която ми позволи да се меря, да знам кой съм бил. За да ме изгради.

От Ванкувър до Осло, срещу Оле Бьорндален, Емил Свендсен, Антон Шипулин, Йоханес Бьо и всички останали мои опоненти - твърде много, за да ги цитирам всичките - реализирах мечтите си и изпитах най-красивите емоции.

Борих се и спечелих. И аз страдах. Паднах и станах, най-вече пораснах. Имам невероятния шанс да гледам как спортът ми расте. От изключителни телевизионни аудитории до популярните успехи на световните купи в Гран Борнан, видях го във Франция и по света. Този спорт, който обичам, на когото посветих най-добрата част от живота си, и който в замяна ми даде всичко.

Можех да спра в деня след Олимпийските игри през 2018-а, с три нови златни медала, но все пак трябваше да следвам тази пътека. Миналата година ме хвана добре, но тази турбуленция ми позволи да порасна отново. Трябваше да изживея тази концепция за устойчивост, докато не спечелих две красиви допълнителни титли от Световното първенство миналия месец.

Първо сам и най-вече с френския отбор. С Емилиен, Кентен и Симон, с Фабиен и Антонен. С целия екип. Благодаря на всички, които бяха с нас.

Да се завърна, в тези моменти на споделено щастие, беше най-голямото предизвикателство в кариерата ми. Вярвам, че тази последна мисия е изпълнена, какъвто и да е резултатът от този сезон.

Моята воля да дам най-доброто от себе си и да изкачвам планини винаги присъства, но останалата част от съзряването ми като баща, сега трябва да премине през други изпитания, други методи.

Страстта ми към спорта е непокътната. Любовта ми към спорта като цяло, ценностите в него и уважението към другите, които той предава, е по-голяма от всякога. Именно в тази вселена искам да продължа да се изразявам, да инвестирам, да споделям.

По време на сбогом съм толкова трогнат, но спокоен. Помня тези места, тези лица, емоциите, които белязаха кариерата ми. Тези съмнения и трудности, които преодолях, тези мечти се сбъдват. Оставям част от живота си зад гърба, водена от инерцията на всичко, което остава да бъде изградено.

Искам да дам повече и на тези, които са ми помогнали толкова много, защото, за 20 години отдадени на биатлона, научих, че връзките ни са ключова част от това, което сме.

Бих искал да благодаря на семейството си, и най-вече на жена ми и дъщерите ми за техните жертви и безусловна любов. Благодаря на родителите ми, че приеха изборите ми, на братята ми, че ме притискат, всеки по свой начин, да стана по-добър. Благодаря на моите опоненти и съотборници. Благодаря на моя екип, че инвестирахте в мен, сякаш сте на мое място на тази стартова линия.

Благодаря на партньорите си, че направиха това да се случи. До медиите, че ни придружават.

Накрая благодаря на всички вас, във Франция, Русия, Германия, Норвегия, Чехия, Италия и където и да сте; благодаря ви, че насърчавате, подкрепяте, обичате. Вие превърнахте тази индивидуална кариера в колективно приключение.

Време е да се сбогуваме. Благодаря за пътуването.

Мартен".

Мартен Фуркад ще остане в историята и като един от най-успешните френски спортисти за всички времена. Освен петте олимпийски титли, той има 13 световни, както и седем Големи кристални глобуса като победител в Световната купа, както и 25 малки в отделните дисциплини на биатлона.

Тъжното е, че последният му старт ще бъде без публика заради епидемията от коронавирус. Преди последното състезание за сезона Фуркад е лидер във временното генерално класиране, но има само 10 точки аванс пред Йоханес Бьо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Левски приема ЦСКА в 20-ти финал между двата отбора във волейболната история

Волейболистите на Левски София приемат днес ЦСКА в първия финал на Супер Волей. “Сините” са домакини на “червените” в зала “Левски София” от 19,00 часа. Възпитаниците на Николай Желязков спечелиха Суперкупата на България в началото на този сезон, а след това играха и финал за Купата на България. Момчетата на Александър Попов финишираха на 5-о място в..

публикувано на 20.04.24 в 09:01
Александър Везенков е отново Спортист на годината

Сакраменто и Везенков останаха извън плейофите в НБА

Сакраменто Кингс с Александър Везенков в състава загуби с 98:105 от Ню Орлиънс Пеликанс във финалния сблъсък от плей-ин турнира на НБА. Така Кингс пропуснаха възможността да се класират за плейофите. Най-добрият български портист за 2023 година този път получи доста повече минути от треньора Майк Браун. Везенков завърши мача с 2 точки и 2 борби за малко..

публикувано на 20.04.24 в 07:58
Макс Верстапен

Верстапен спечели първия спринт за сезона във Формула 1

Макс Верстапен спечели първия спринт за сезона във Формула 1, след като триуфмира в късата надпревара в Китай, въпреки колебливото начало, което световният шампион направо. Нидерландецът стартира добре и зае третото място в началните етапи, зад Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо, които поведоха след грешката на тръгналия от полпозишъна Ландо Норис. В опита..

публикувано на 20.04.24 в 07:42
Емона Иванова

Емона Иванова с полуфинал на турнира по парабадминтон в Испания

Емона Ивнова си осигури минимум бронзов медал след като се класира за полуфиналите на международния турнир по парабадминтон Spanish Para Badminton International 2024. Състезателката на Румяна Иванова победи в четвъртфиналите изключително силната индийка Аарул Пармар.  Българката се наложи над номер 9 в световната ранглиста с 2:1 гейма - 9:21, 21:14 и..

публикувано на 20.04.24 в 07:30
Николай Грязин

Николай Грязин оглави класирането в категория WRC2 в рали Загреб

Състезаващият се с български лиценз Николай Грязин (Ситроен) излезе начело в категория WRC2 в Рали Хърватия, четвърти кръг в Световния рали шампионат (WRC). Руснакът получи българско гражданство в края на миналата година и заедно с неговия навигатор Константин Александров бяха лицензирани от Автомобилната федерация на България (АФБ). Грязин е с общо..

публикувано на 20.04.24 в 06:49
Антоанета Стефанова

Антоанета Стефанова спечели първата си партия на EП по шахмат, българките записаха четири победи

Антоанета Стефанова започна с победа участието си на Eвропейското индивидуално първенство по шахмат за жени, а останалите българки записаха още три успеха и допуснаха две поражения в първия ден в Родос, Гърция. Стефанова започна турнира с черните фигури и спечели срещу Аян Алахвердиева от Азербайджан. Победи с черните записаха още две българки, като..

публикувано на 20.04.24 в 06:42
Борислава Иванова

Борислава Иванова е на финала при жените на турнир по спортна аеробика в Прага

Борислава Иванова спечели квалификацията и се класира за финала при жените в 17-о издание на международния турнир по спортна аеробика "CZECH AEROBICS OPEN" в чешката столица Прага.  Българката получи най-високата оценка от 19.900 точки в пресявките. При девойките сред финалистките са Кристина Костова и Християна Златанова, които завършиха първа и..

публикувано на 20.04.24 в 06:21