Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За политиката по време на пандемия и паника

Аделина Марини
Снимка: YouTube

Въпросът за връзка между това коя политическа сила е на власт в дадена държава и мерките, които предприема срещу разпространението на заразата, е доста сложен и академичните среди ще започнат да го разкопават, още преди да сме забравили за коронавируса.

Това каза за БНР Аделина Марини от проекта EU inside.

„Първите впечатления, които имам на този етап, са най-условно да разделим правителствата на компетентни и некомпетентни. Оттам нататък вече можем да категоризираме в подкатегории – „популисти“, „на които им предстоят избори“, „коалиционни“, но мисля, че основната подялба трябва да бъде именно между компетентни и некомпетентни, отговорни и неотговорни. Тук също влиза и разделението между демократични, полудемократични и недемократични режими. Последното е доста важно от гледна точка на това каква е целта на реакцията. Ако имаме демократичен режим с компетентно управление, вероятността това управление да реагира изцяло в публичен интерес и в защита на своите граждани е много по-голяма, отколкото в полудемократичните или недемократичните, където целта е да се намали шумът по трасето, така че режимът да не бъде застрашен“.

Все още е трудно да се разграничи кой режим какъв е централна Европа, допълни Марини в предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“. Тя изтъкна и допълнителен критерии - нивото на медийна собственост, медийна култура и плурализъм в една страна. В Германия и в Холандия правителствата са били обвинени, че твърде късно са взели мерки, но на терен паника няма, допълни тя:

„Това може да ефект от сравнително трезвия подход, защото всъщност през това време се събираше информация и правителствата създадоха центрове и места, на които да събират цялата информация и да информират гражданите какво става“.

В 21 век най-добрият подход е да се предоставя навременна и точна информация, допълни тя.

Ще бъде ли принуден свързаният глобален свят да се върне крачка назад заради епидемията

„Тук има припокриване на няколко процеса. Паралелно с разпространението на covid-19 върви и възобновяването на миграционната криза или по-скоро дискурсът за нея след решението на турските власти… Имаше правителства, на които вирусът им дойде съвсем "дюшеш" и използваха тази ситуация, за да могат да затворят граници и, естествено, да прехвърлят основната част от тежестта на заразата върху мигрантите… Ситуацията в Европа по отношение на здравеопазването е доста несъюзна – все едно нямаме съюз на практика, защото в устройствените договори на ЕС страните-членки са се договорили в тези сфери само да координират действията си, ако решат…“.

При голямата свързаност и мобилност на един съюз от близо 500 милиона души националната здравна система не може да се справи сама, убедена е Марини. Според нея при такива ситуации в бъдеше в някакъв момент ще се обсъди споделяне на суверенитет и на това ниво, с участието на европейския бюджет.

Застоят заради вируса може да донесе нови проблеми, особено при преговорите по многогодишната финансова на ЕС, допълни Марини. Инфекцията обаче може и да се окаже стимулираща за разговорите, ако ЕК е „достатъчно бърза и проактивна да предложи някакви промени в бюджета, така че за в бъдеще подобен тип кризи да да може да се посрещат на европейско ниво“, смята тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

16-годишно момче с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен

16-годишно момче е с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен. От Областната дирекция на полицията предупреждават, че се увеличават произшествията с такива тротинетки. Непълнолетният е настанен за лечение в болница "Д-р Георги Странски" с  тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота. Извършен е оглед на..

публикувано на 29.08.24 в 13:44

РЗИ и Комисията за потребителите със спешни проверки за т. нар. "енергиен прах"

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на потребителите. Експерти на министерството вече са проверили места за онлайн продажба на този прах и ще..

публикувано на 29.08.24 в 13:34

Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари. Медицинските специалисти трябва да следят за случаи на повишена температура с неясен произход, както и за инфекции на..

публикувано на 29.08.24 в 13:19
Валерия Велева

Валерия Велева: В ДПС ще протекат процеси на разслоение, ще продължат и след изборите

Има огромна вероятност БСП и ДПС да не се явят на изборите с абревеатурата си. ДПС ще бъде в коалиция, но може да бъде нещо друго, а не Движение за права и свободи. Това прогнозира журналистът Валерия Велева в интервю пред БНР. В предаването "12+4" тя коментира процесите в Столетницата и в Движението. "Проблемите трябва да..

публикувано на 29.08.24 в 13:11

Обмислят по-строги ограничения върху пушенето на открито във Великобритания

Във Великобритания министрите обмислят по-строги ограничения върху пушенето на открито като част от стремежа за постепенно премахване на тютюна. Възможно е тютюнопушенето да бъде забранено в градините и дворовете на кръчми и ресторанти, пред болниците и спортните площадки.  Мерките се предлагат като част от по-строг вариант на законопроекта..

публикувано на 29.08.24 в 13:09
Снимката е илюстративна

София се готви да увеличи туристическия данък

В София се предвижда да бъде увеличен туристическият данък за нощувка на човек, а патентният данък за места за настаняване до 20 стаи да бъде 250 лева. Това ще предложи администрацията за гласуване в Столичния общински съвет. През 2020 г., заради Covid пандемията, патентният данък е бил намален на 25 лева, а към този момент цените на нощувките в..

публикувано на 29.08.24 в 12:50

НСИ: Цените при търговията на дребно и на услугите ще се запазят на нивата си през следващите три месеца

Цените при търговията на дребно и на услугите ще се запазят на настоящите си нива през следващите три месеца. Това показва редовната анкета сред предприемачите от сектора, провеждана от Националния статистически институт. Данните показват, че общият показател на бизнес климата се подобрява с половин процент през август спрямо юли...

публикувано на 29.08.24 в 12:26