Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плаща ли Анджей Дуда на собствената си партия за медиен комфорт преди изборите

Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обществените медии в Полша, които в последните 5 години са пропагандни канали на управляващите консерватори от "Право и справедливост", влязоха в интересна роля преди президентските избори в страната.

По план на 10 май Анджей Дуда, подкрепен от същата партия, ще се състезава за още 5 години като държавен глава. Най-вероятно ще се стигне и до втори тур. Президентският пост е от ключово значение за управленския модел на "Право и справедливост", а самият възход на партията през 2015 година започна именно с изненадващата победа на Дуда срещу Бронисуав Коморовски.

Както Коморовски тогава, Дуда влиза в надпреварата с немалка популярност. Сегашният му най-силен съперник, Малгожата Kидава-Буонска, е далеч зад него в предварителните проучвания, а "Право и справедливост" изпратиха 2019 като победители в европейските и парламентарни избори. Отстрани изглежда сякаш преизбирането на Анджей Дуда може да е чиста формалност. 

През последните седмици обаче се стигна до спекулации, че може да загуби подкрепата на собствената си партия, ако не подпише гласувано от нея решение за допълнително финансиране от 2 милиарда злоти за обществените радио и телевизия. В крайна сметка Дуда подписа чека, но случаят за пореден път освети сложните отношения в полската власт и ролята на пропагандните й канали.

Полският президент Анджей Дуда се озова в ситуация, в която изглеждаше сякаш плаща на собствената си партия за медиен комфорт преди изборите през май, обобщи политическият експерт Пиотр Качински:

„Той сключи сделка, за да одобри финансиране от 2 милиарда злоти или около 500 милиона евро за обществените медии. В замяна той поиска главата на шефа на националната телевизия. В последните 5 години Телевизия Полска е агресивна пропагандна машина на управляващите от Право и справедливост. Въпреки че президентът беше издигнат от тази партия и е бивш нейн член, той беше критикуван от телевизията. Заради това поиска и оставката на шефа ѝ в замяна на финансирането“.

Сложната ситуация е предизвикана от постоянната атмосфера на дворцови интриги в рамките на управляващите в Полша. Силният човек в нея, иначе обикновен депутат в Сейма, Ярослав Качински, открито и бързо сменя премиери и министри в тон с личните си отношения с тях и планираните ходове на политическата дъска. Президентът Дуда е едно от творенията на Качински, но отношенията между двамата невинаги са били безпроблемни. Въпреки това, държавният глава винаги се е поставял в ролята на гарант на реформите на "Право и справедливост", които с неговия подпис стават закони. В случая с подвластната им национална телевизия обаче се образува противоречив триъгълник между Качински, Дуда и директора й Яцек Курски - друг партиен функционер.

Ситуацията в "Право и справедливост" е като във всяка голяма партия - различни хора защитават различни каузи. Има т. нар. ястреби и гълъби. Яцек Курски е дългогодишен политик от партията и е ръководител на телевизията от 5 години. Той има голям опит в комуникациите и медийните въпроси. Той е един от хората, които провалиха президентската кандидатура на Доналд Туск през 2005 година. Курски стартира очерняща кампания, според която дядото на Туск е бил германски войник през Втората световна война. Кампанията започна само дни преди изборите, нямаше достатъчно време конкретният въпрос да се уточни и Туск загуби. Това показа, че Курски не се притеснява да използва лъжи в преследване на целите си. А те са определени от радикално десни и националистически разбирания. Той подкрепя министрите и политиците в "Право и справедливост", които са по-радикални. Затова и Дуда не беше подкрепян от Яцек Курски. Макар за повечето неща президентъг да е апаратчик, който подписва почти всеки закон на партията, той има нюансирани позиции по някои въпроси“, коментира Пиотр Качински.

В рамките на тези сложни отношения Дуда постави на карта отношенията си с родилата го партия, като поиска оставката на Курски. Последният я подаде, но според анализатори в страната се смее последен, защото остава съветник на новия директор. Дуда на практика не получи каквото искаше, но запази крехкия баланс в отношенията си с "Право и справедливост" и Качински, а същевременно показа поне някакъв собствен политически облик.

Встрани от политическите интриги имаме положението на обществените медии в Полша. Бюджетът на "Полские Радио" и "Телевизия Полска" се формира от потребителски такси. Тези приходи обаче намаляват постоянно и към момента само 8% от домакинствата плащат този налог. През управлението на "Право и справедливост" обществените медии започнаха да получават периодични еднократни финансови инжекции, като наскоро подписаната от Дуда е най-голямата.

500 милиона евро са огромни средства, но без съществена промяна в модела на финансиране, ще стигнат за определено време. Така радиото и телевизията зависят от управляващите по още един начин. Партията оправдава това овладяване с факта, че повечето частни медии са критични към нея. Пропагандните канали на управляващите вече са и неотменима част от самия облик на "Право и справедливост".

Пиотр Качински коментира пред БНР дали Анджей Дуда би загубил президентството без позитивно отразяване в държавната телевизия: 

„Абсолютно да, защото националната телевизия е най-гледана от привърженици на "Право и справедливост". Ако, да речем, лидерът на партията Ярослав Качински каже - "Подкрепяме Дуда, но не ни пука дали ще спечели" - тогава посланията по националната телевизия ще се променят и не се знае какво ще стане. Знаем, че отношенията между двамата не са добри. Казват, че Качински няма добро мнение и не уважава държавния глава. В такъв случай има терен за вътрешни борби, свързани и с телевизията. За момента обаче Дуда няма конкуренция, няма друг кандидат, който "Право и справедливост" могат да подкрепят“.

Това е свързано и със споменатия собствен облик на Анджей Дуда. Като президент на "Право и справедливост" той се превърна в първия полски политик посетил и говорил във всички 380 повиати. В много от посетените от него села и малки градчета подобно внимание е прецедент. Така и Дуда се погрижи за популярността на "Право и справедливост", но и за своята собствена. В посещенията, чинно отразявани от държавната телевизия, той се поставя в ролята на гарант на всички популярни социални програми, въведени от партията - детски надбавки, намаляване на пенсионната възраст и така нататък. Според проучване от февруари, президентът се радва на 60% обществено одобрение. Миналата година партията му спечели европейските и парламентарни избори, макар да изгуби мнозинство в горната парламентарна камара. Пиотр Качински обаче не смята, че президентският вот е предрешен.

Резултатът от изборите не е предварително ясен поради много причини. След двата вота през 2019 година се видя, че от една страна имаме "Право и справедливост", а от друга - разделена и разнообразна опозиция. В първия тур Анджей Дуда със сигурност ще спечели, но без да достигне границата от 50%. Въпросът е дали на балотажа цялата опозиция ще се обедини зад този кандидат, който се изправи срещу Дуда. Аз смятам, че да, защото изборите са референдум "за" и "против" Дуда и не се отнасят до личността на основния му съперник - Кидава-Буонска, или на който и да е друг кандидат....Социалните програми донесоха голямото предимство за "Право и справедливост" на изборите през 2015 и 2019 година, но те имат ограничена сила, защото не можеш да раздаваш безкрайно. Очаква се икономически спад и бюджетът не е достатъчно гъвкав, за да се харчи безконтролно. Това е и една от причините за противоречия в самото правителство. Миналата година министърът на финанситенапусна поста си заради бюджета, понеже Ярослав Качински обяви нови харчове, за които тя не беше чувала, а трябваше да намери пари“.

Затова и според Пиотр Качински обединен кандидат на опозицията би имал немалък шанс срещу Дуда на втори тур. Под въпрос е дали подобно обединение изобщо е възможно, но е сигурно, че от предстоящите избори зависи дали "Право и справедливост" ще продължат да сбъдват мечтите на национал-консерваторите из цяла Европа. Полша може и да е парламентарна република, но държавният глава има много преки властови лостове.

Вотът има значение, защото опозицията би могла да спечели президентството, а вече контролира Сената. Според полската конституция двете институции заедно могат да организират референдуми, дори и правителственото мнозинство в Сейма да не е съгласно. Освен това президентът може да налага вето на закони, а "Право и справедливост" няма нужното квалифицирано мнозинство, с което да ги преодолява при ново четене. Затова президентският пост е от значение и изборите са много важни за бъдещето на страната“. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Кабинетът Главчев "изгасил два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието мини "Марица Изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит. Това увери в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев. Той разкритикува задочно несвършеното от редовното..

публикувано на 26.04.24 в 13:50
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07