Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен гласуват нов състав на Общинския съвет

Град Плевен
Снимка: БГНЕС

Областният управител на Плевен Мирослав Петров свиква първо заседание на Общинския съвет в града. След решение на Върховният административен съд нов състав ще положи клетва. Случаят е прецедент в историята на Плевен. Поради нищожност на взетите решения Общината е без бюджет за тази година. Сесията ще бъде организирана при спазване на всички противоепидемични мерки, увери досегашният председател на Общинския съвет Мартин Митев.

Плевен остана без действащ Общински съвет, след като общинската избирателна комисия отмени старото си решение и с друго определи нов състав след влязло в сила решение на Административния съд.

Първото решение от октомври премина през съдебни процедури след обжалвания на лица и политически сили. Сега промените са две - на мястото на съветника от АБВ Цветан Антов влиза Стефан Петков от местна Коалиция "Ние гражданите", а в групата на БДЦ Георги Славов замества Ивайло Петров. Останалите 39 съветници запазват местата си. Това решение на общинската избирателна комисия също е обжалвано, но не спира изпълнението за новия състав.

На днешната сесия ще бъде положена клетва от съветниците, ще бъде избран председател с таен вот и се очаква да бъде приет отново правилникът за работа.

Защо са нищожни решенията, включително за бюджета?

"В Общинският съвет не бяхме уведомени по надлежния ред за получаването на това решение. Знаете, че на 27 и 28 февруари ние имахме две заседания поредни, на които бяха приети 30-тина решения. Естествено приетите решения на 27 и на 28 февруари са нищожни. По две от решенията, касаещи измененията на наредба 17 и приемането на сборния бюджет на общината, кметът упражни правото си на вето и ги върна за ново разглеждане, но поради нищожността на решенията, ветото също е нищожно", каза Мартин Митев, досегашен председател на Общинския съвет.

Бюджетът на община Плевен не беше приет на първото заседание, след това на второто ГЕРБ и БСП направиха редица предложения, включително за отнемане на 70 хиляди лева от субсидията за Драматично-кукления театър "Иван Радоев". Очаква се след избирането на председател на Общинския съвет той да свика заседание за приемане на бюджета. 

От ГЕРБ и БСП обявиха, че ще подкрепят внесения от кмета на Плевен Георг Спартански бюджет, за да не бъде наложено отново вето.

"Извънредната ситуация с коронавируса, извънредната ситуация с липсата на бюджет на община Плевен, ние общинските съветници от политическа партия ГЕРБ се отказваме от всички свои предложения за преструктуриране на бюджета и трябва да го приемем във вида, предложен от кмета на общината. Всяко забавяне с приемането на бюджета би било безотговорно", каза Петя Василева, общински съветник от ГЕРБ.

Общинският съветник от БСП Свилен Атанасов коментира:

"Това е нашата позиция и същевременно получихме, самия кмет Спартански и останалите групи декларираха, че след като се успокои ситуацията, ще търсим вариант да постигнем тези социални предложения такива, каквито БСП предложи. Става дума и за детските градини, става дума и за еднократната помощ", допълни Атанасов.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36