Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Симов: Най-силният удар срещу скока на цените е по-слабото търсене на дадена стока

Васил Симов
Снимка: БГНЕС

Складовете са пълни със стока. Всеки един изпразнен рафт в магазина веднага се компенсира... Когато цената на стоката се изменя в рамките на седмица или месец с 1-2%, това не е поскъпване, а конюнктура е в следствие на търсенето и на предлагането. Стоковите борси по света, включително и в България, отчитаме понижение на основните борсови стоки – пшеница, царевица, петрол, захар“. Това каза пред БНР Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Той подчерта, че оборотите растат и че всъщност потребителите сме си виновни, че прекалено много търсим една стока:

„Логично е всеки един магазин, като види, че една стока е много търсена, търговецът му да смени етикета и да сложи нова цена. Най-силният удар срещу повишаването на цените е по-слабото търсене на тези стоки… Вярвам, че това е временно явление, убеден съм, че в следващите дни пазарът ще се успокои“.

В предаването „Нещо повече“ Симов подчерта:

„Ако ситуацията с коронавируса бъде овладяна в рамките на две седмици или на още две, това ще бъде относително добре. Лошо ще бъде, ако критичната ситуация продължи с месеци“.

Интервюто с Васил Симов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности - Законопроектът влезе за гласуване в Народното събрание и бе подкрепен на първо четене с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС. Депутатите излязоха в почивка заради предожение промяната да се гласува окончателно.  От "Възраждане" и ИТН..

публикувано на 29.03.24 в 16:00
Иванка Шалапатова

Проект: Специални договори да гарантират права на приемните родители

Приемните родители ще подписват специални договори, които ще им гарантират осигурителни и здравни права, сред които право на пенсия и на обезщетение за болест и майчинство - това предвижда проект за законодателни промени, който екипът на социалното министерство подготвя.  Министърът на труда в оставка Иванка Шалапатова обясни, че новият вид договор..

публикувано на 29.03.24 в 15:57

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София.  По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговския център.  Служителите са изведени. Екипи на полицията проверяват мястото.  Засега няма открито взривно устройство. 

публикувано на 29.03.24 в 15:49
ген. Олександър Сирски

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.  Сирски казва още, че през последните седмици и месеци Русия "използва значително повече авиация, включително насочвани..

публикувано на 29.03.24 в 15:41

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките управителят и подуправителите да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Досега в законовия..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43