Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви действия предприемат общините в помощ на хората при извънредно положение

Силвия Георгиева
Снимка: БГНЕС

В много от малките общини все още липсват маски и дезинфектанти за превенция срещу разпространението на коронавируса. За това алармират не само лекарите, но и изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева. Тя обяви и какви действия предприемат общините в помощ на хората:  

„За срока на извънредното положение няма да бъдат дължими такси за детски градини. Няма да бъде спирана принудително водата там, където има общински ВиК-та, ако сметките не са платени. Системно информираме за промените в правилата и сроковете, свързани с изпълнението на европроекти. Това е много важно в момента, тъй като по голяма част от проектите сроковете се отлагат и удължават. Оттам очакваме верификация на средства и затова максимално бързо се стараем да информираме общините. Правим реорганизация на общинската услуга „Домашен социален патронаж“, която се предоставя във всички 265 общини. В момента тя става особено ценна, тъй като е най-бързия начин за достъп до възрастните граждани, самотно живеещи, в затруднено положение, на които ние, до момента, сме осигурявали само топъл обяд. Сега вече повечето общини откриха специални центрове за събиране на заявки за доставка на храна и медикаменти по домовете, с помощта на доброволци. Тези телефони, на които гражданите могат да търсят помощ се публикуват на сайта на сдружението на общините. Доставките се изпълняват не само от служителите на домашния патронаж, но и от служители в администрациите, а на места - дори заместник-кметове кметове лично отиват“.

Проблем са предпазните средства на служителите на общините и хората от социалния патронаж

Това е най-големият проблем, който имаме към момента – осигуряването на предпазни средства и на дезинфектанти. Тук срещаме големи затруднения. От една страна, с осигуряване на дезинфектантите, особено в по-малките общини, проблемът все още стои на дневен ред и много трудно се осигуряват. Затруднения имаме и при осигуряване на маски и други предпазни средства но там вече започна да се появява организация по общини. На много места нашите социални предприятия започнаха да шият маски, но все още няма регулация на доставките и това всъщност е най-съществения ни проблем.

Затруднения срещаме в общините и от страна на гражданите, които се завръщат от чужбина и все още не спазват ограниченията, наложени от здравните власти.

Какво могат да направят общините по отношение на бизнеса по време на кризата

„Най разпространено е освобождаването от наем на търговските обекти в общински помещения, чиято дейност се прекратява“.

Интервюто със Силвия Георгиева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Транспортни работници протестират срещу кмета на София на 9 октомври

На 9 октомври от 14 часа Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа" организира протест срещу кмета на София Васил Терзиев. Причината е, че кметът не е спазил споразумението за сътрудничество, подписано на 26  февруари тази година, в което е записано, че трябва да се изготви и въведе бонусна система през тази година за плащане на..

публикувано на 05.10.24 в 09:51

Москва скоро ще премахне талибаните от списъка с терористичните организации

Специалният представител на руския президент за Афганистан - Замир Кабулов съобщи, че в скоро време руските власти ще премахнат движението на талибаните от списъка с терористичните организации. По думите му съответното решение вече е взето, предстои оформянето му съгласно установения законов ред.  Министерството на външните работи, Федералната..

публикувано на 05.10.24 в 09:34
Мирела Тодорова с децата

Проект "Силен старт" дава възможност за равен старт на деца със затруднения

Нов проект на Министерството на образованието дава възможност училищата да помагат на проблемни деца, талантливи деца, родителите, педагозите. Целта на проекта "Силен старт" е да даде възможност за силен и равен старт на различни групи деца. В него участват 1500 детски градини - над две трети от всички в страната. 6 хлапетата от..

публикувано на 05.10.24 в 09:30
Нина Ламбова

Форум - "Бъдещето в нашите ръце" с фокус нови и ГМО храни

На 12 октомври в Стара Загора, адвокат Нина Ламбова организира форум-дискусия "Бъдещето в нашите ръце". Входът е свободен. 200 човека ще могат да се включат. Лекторите и присъстващите ще обменят мисли и впечатления за това какво е нашето утре и как можем да участваме в него, къкто и как да променяме бъдещето си.  Ще се търси отговор на..

публикувано на 05.10.24 в 09:10

Таймс: Половина снаряди, използвани от Русия, идват от Северна Корея

Половината от снарядите, използвани от Русия - около три милиона годишно - се доставят от Северна Корея, пише вестник "Таймс", позовавайки се на западното разузнаване. От Лондон – Веселин Паунов: Президентът Владимир Путин посети Пхенян по-рано тази година, за да подпише пакт за отбрана с Ким Чен-ун и Кремъл е станал зависим от изолираната..

публикувано на 05.10.24 в 08:49
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Украйна може да стане член на НАТО, дори ако не всички нейни територии бъдат освободени

Бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна може да стане член на Алианса, дори ако не всички нейни територии бъдат освободени от руска окупация. Столтенберг смята, че има начини да се реши въпросът за прилагането на член 5 от Северноатлантическия договор за колективната сигурност, ако Украйна стане член на Алианса с окупирани..

публикувано на 05.10.24 в 08:32

Чествания край село Ключ по повод 1010 години от смъртта цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост", край петричкото село Ключ ще се проведат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил.  17-годишното управление на цар Самуил, провъзгласен от папата за император на българите през 997 година, е белязано от тежки и непрестанни битки с..

публикувано на 05.10.24 в 08:29