Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ричард Кремър: Правилно е да се затворят граници и да се спре движението

Снимка: Профил в Туитър на Ричард Кремър

Американците станаха толкова политически разединени, че може би се изисква някакво сътресение в обществото, за да си спомним защо всички сме американци, смята президентът на Алианс САЩ Европа

Тази седмица видяхме обратен завой в политиката на американския президент Доналд Тръмп спрямо опасността коронавируса. В края на февруари той я отричаше като конспиративна атака от политическите му опоненти, а при обявяването на пандемията преди 10 дни вече нямаше и помен от съмненията му.

Промяната в отношението стигна дотам, че беше активиран закон за отбраната от времето на Корейската война, който дава право на президентската администрация да контролира частния сектор. А преките плащания на калпак допълва картината за крайно нетипична за гордеещата се с индивидуализма на населението си Америка. В интервю на Тоня Димитрова за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Ричард Кремър - президент на Алианса САЩ-Европа, коментира съкращенията в САЩ и увеличената безработица за последния месец.

Г-н Кремър, къде ви намирам в този момент, у дома ли сте, имате ли право да излизате?

Работя у дома. Тук във Вашингтон на хората им е разрешено да излизат. В момента се води дебат дали да бъдат затворени баровете и ресторантите, но хората в сферата на услугите продължават да работят, до къщата ми има строителен обект, на който се работи. Все още има движение, но е намалено значително.

При вас мерките са различни от щат в щат, от град в град, как американците се справят с всички тези различни мерки на различните места?

От това, което виждам американците все повече слушат това, което правителството има казва. Миналата седмица все още имаше някак по-леко отношение към всичко това. Говорих с колега в Хюстън, която беше ходела на енергиен форум - всички се здрависвали и са се държали все едно всичко е абсолютно нормално. Обзалагам се, че тази седмица никой в Тексас не се държи така и хората постепенно осъзнават факта, че това е остра криза и че здравеопазването ни може да не издържи, ако не останат у дома и не следват препоръките на правителството.

Имаше обратен завой в мерките на правителството - президент републиканец сега налива държавни пари в обществената система, нещо, което противоречи на идеологията на консервативните политици. Мислехте ли, че подобно нещо може да се случи някога?

Предполагах, че ще има мащабни икономически стимули и то по много прагматични причини. Имах виртуална среща с група приятели онази вечер и двама от тях притежават малък бизнес и те разказваха как е трябвало да съкратят над 100 души само за седмица. Много такива случаи има и данните за безработицата показват, че за последния месец тя се е увеличила с 281 хиляди души.

Има много хора в авиационната индустрия, в енергийната индустрия, в сферата на услугите, които изведнъж няма да получат заплата, а други са уволнени, а все още имат сметки и решението на президента да направи директни плащания към семействата в нужда в този момент не е толкова изненадващо.

Той е фокусиран върху преизбирането си тази година и е готов да направи всичко, за да помогне на хората да преминат през бурята. И огромните икономически стимули не са изненада.

Полева болница на стадион в щата Вашингтон.          Снимка:ЕПА/БГНЕС

Когато говорим за масови съкращения - кой е най-големият страх на американците - страх за здравето или страх за икономиката?

Зависи от човека и от ситуацията. От това, което виждам тук и от новините в Европа - младите, тези родени през 90-те, та дори и по-малките от тях - те все още излизат, знаят, че са млади и могат да се разболеят, но симптомите им ще са леки. Това не е така за хората от поколението на бума на бебета, които са в средата на 60-те.

Младите хора не се страхуват толкова за здравето си и особено тези в средна възраст, в трудоспособна възраст са особено загрижени за икономиката. Смъртността е достатъчно малка, че хората не се страхуват за себе си, а за икономическия ефект.

Здравеопазването в Съединените щати е крайно зависимо от това дали имаш работа, през договора идват и здравните осигуровки - има ли дебат в този момент за здравната система и колко много хора остават без достъп до грижа? Правителството мисли ли за това сега?

Мисля, че това, което е интересно за администрацията е, че те директно се свързаха с частните фармацевтични вериги като Уолгрийнс и Си Ви Ес, както и с частните фармацевтични компании - търсят тяхното партньорство за борбата срещу разпространението.

Дали нашата уникална здравна система, която зависи от частния сектор за разлика от повечето европейски системи, е ефективна - ще видим. Ще видим дали тази система е достатъчно добра, за да се справи с такова нещо, никога досега не сме изправяли пред подобно бедствие

Видяхме голяма промяна в отношението на Доналд Тръмп към коронавируса - в началото той говореше, че това не е нещо сериозно. А сега има проучване, което показва, че американците в този момент се доверяват много повече на медиите, отколкото на президента и властта?

Това е най-голямото предизвикателство за президента и за всички избираеми лидери и всички демокрации по света.

По отношение на президента Тръмп - мисля, че хората изгубиха голяма част от доверието си към него заради неговото леко отношение, инсинуациите, че медиите преувеличават потенциалната заплаха от вируса.

Проблемът на Тръмп с вируса е, че в този случай няма кого да обвиниш. Може да имаш трудна външна политика със Северна Корея и можеш да обвиниш лидера Ким Чен-ун, може да имаш трудности при построяването на стена по границата с Мексико и можеш да обвиниш Конгреса. Сега президентът не може да обвини никого за вируса. Опитва се да подчертае факта, че това е нещо, което идва отвън и това е така. Терминологията, която използва - чужд вирус, показва, че се опитва да изкара Ковид-19 като нещо, което е внесено в Съединените щати и не може да бъде контролирано. Подобни изказвания в момента са безсмислени, сега е важно да говорим как ефективно да действаме.

По цял свят настъпи паника, и тук, и в Съединените щати хората хукнаха към супермаркетите, за да се презапасяват. Но американците направиха дълги опашки и пред магазините за оръжия. Данните за продажбите са шокиращи от европейска гледна точка - близо 200 процента ръст в продажбите в Северна Каролина и Джорджия. Оръжието ли е символът за американеца за сигурност в подобни времена?

Америка винаги е имала интересна връзка с оръжията заради втората поправка в Конституцията. Това не е изненадващо. От историческа гледна точка това не е нов символ. Америка и американците се гордеят от своята независимост - от факта, че могат да разчитат на себе си. Тази нация е съставена от заселници, които са пристигнали в неизследвани земи и е трябвало да се защитават и да живеят с минимална правителствена защита.

И това е част от нас - част от нашата способност да разчитаме на себе си, а това означава и да се защитаваме сами. Американците са загрижени - независимо дали е ураган или снежна буря, всеки път ние отиваме и купуваме много храна, много вода, много тоалетна хартия. Това е част от инстинкта ни за съхранение. Това го виждаме навсякъде, но в Америка има е още едно измерение, защото тук можем да купуваме свободно оръжия.

Вашингтон, 20 март 2020 г.                 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако погледнем назад във времето при всяка трудност американците се обединяват - Пърл Харбър, 11 септември. Преди кризата с коронавируса страната беше много поляризирана - обединява ли се сега?

Аз съм умерен оптимист, че това е огромно предизвикателство, което е свързано със страдание - хората ще изгубят любими, ще изгубят работа, спестяванията ни за пенсия - под въпрос ще бъде стойността на тези пари.

Но вярвам, че това е възможност да упражним гражданското си самосъзнание, да се ангажираме в общността, да спазваме мерките с мисълта, че това ще предпази и останалите. Това може да ни обедини.

Американците станаха толкова политически разединени, че може би се изисква някакво сътресение в обществото, за да си спомним защо всички сме американци под един флаг и че имаме общи интереси.

Казвате всички сме американци под един флаг - граници се затварят, самолетите не летят, някои смятат, че тези времена показват, че нацията е единственото семейство, което имаме. Това ли е ключът? Или за вируса няма държавна граница и можем да успеем само ако сме заедно всички държави, а не се затваряме навътре към себе си?

Със сигурност съм съгласен, че многостранният подход е уместен в момента - има знаци за такъв от редица международни организации, дори от частния сектор. Например собственикът на „Алибаба“ в Китай - Джак Ма, предложи да изпрати на Съединените щати половин милион маски и огромен брой тестове за коронавирус. Това е пример за един човек, който е готов да помогне на хората, с които го дели цял океан. Подобни знаци са обнадеждаващи.

Но фактът, че точно сега държавите затварят граници - това е напълно приемлива мярка. Това, което виждаме в Иран, макар там новините да са контролирани, но със сигурност това, което научаваме за Северна Италия - тези общества, в които няколко поколения живеят под един покрив, за тях е изключително важно здравеопазването да не бъде сринато от прекалено много случаи и е важно да бъде спряно движението. Ще видим как ще стоят нещата след няколко седмици, но към този момент е правилно да се затворят граници и да се спре движението.

Френският математик Блез Паскал преди 350 години е казал, че всички проблеми на човечеството идват от това, че човек не може да стои сам на тишина в една стая. Това ли е големият ни проблем или пък именно това ни качество ни е накарало да еволюираме и да се развиваме?

Другият цитат, който ми идва наум е „Адът - това са другите хора“. Не знам дали бих се съгласил с тази мисъл на Паскал, защото в края на краищата хората са социални животни, разчитаме един на друг и това е заложено толкова дълбоко в подсъзнанието ни, че много от нас не осъзнават защо се нуждаем от другите хора.

Научаваме повече за себе си, когато взаимодействаме с други хора. Да опознаеш себе си, седейки в една стая е много трудно, защото тогава реалността е само такава, каквато я заложиш в главата си. Така че, не, мисля, че повечето от проблемите на човечеството идват от неспособността ни да слушаме другия, а това изисква взаимодействие, свързаност и честност. Надявам се, че можем да извлечем ползи от усамотяването, но това не е начинът, по който трябва да продължим. По-скоро трябва да използваме възможността да търсим начин да се свържем, отколкото да задълбаем още повече в навика да разчитаме само на себе си и да стоим в изолация.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова организация на движението по столичната ул. "Опълченска"

Очаква се нова организация на движението да бъде въведена по столичната улица "Опълченска", чийто ремонт започва от тази сутрин - в отсечката между булевард "Сливница" и улица "Цар Симеон". Трафикът ще се пренасочва поетапно само в едното платно като ще се промени и движението на градския транспорт, каза за БНР директорът на дирекция..

публикувано на 18.07.24 в 08:17
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Обезопасихме района около газопреносна станция "Странджа"

"Сравнително спокойно премина нощта в село Воден. Голяма част от пожара селото, както и покрай него, е овладян. През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщаща се посока на вятъра. На терен имаше близо 25 екипа на Пожарната, хеликоптер на армията, доброволци, служители от..

публикувано на 18.07.24 в 08:13
димът над село Воден

МЗ: Земеделците в засегнатите от пожарите райони, където е обявено бедствено положение, да подадат заявление в ДФЗ

Земеделските стопани в засегнатите от пожарите райони на страната, където е обявено бедствено положение -  трябва да подадат  специално заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщават от земеделското министерство. Заявлението е нужно , за да няма проблеми при изплащането на субсидиите за обработваеми площи и за..

публикувано на 18.07.24 в 07:58
димът над село Воден

"За 10 минути изгоря като факел." Огънят изпепели домове и пасища

"Още днес трябва да тръгнат комисии да описват щетите. Всичко е опожарено. Животните стоят в едни голи полета и блеят по цял ден. Хубавото е, че има поне вода." Това каза в предаването "Преди всички" Симеон Караколев, съпредседател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите (НОКА). На първо време се доставят фуражи и друга..

публикувано на 18.07.24 в 07:57

Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново. Около 200 души - пожарникари, горски служители, жандармерия, военнослужещи, доброволци, тежка техника и военен хеликоптер се включиха в гасенето на огъня, който..

публикувано на 18.07.24 в 07:56

12 години от атентата на летище Бургас

12 години се навършват от атентата на летище Бургас. С възпоменателна церемония, пред мемориала на морската аерогара, отново ще бъде почетена паметта на загиналите 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. На панихидата се очаква да присъстват близки на пострадалите израелски граждани. Ритуалът ще премине при засилени мерки за..

публикувано на 18.07.24 в 07:55
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кеят ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

САЩ спират доставката на хуманитарни помощи през временен кей за Ивицата Газа

Съединените щати обявиха, че слагат край мисията си доставка на хуманитарни помощи за палестинската територия през временен кей. От средата на месец май, когато беше изградено, съоръжението се откачи няколко пъти заради неблагоприятно време. Разпределението на помощите също се оказа проблем, след като Програмата по прехраната към ООН..

публикувано на 18.07.24 в 07:50