Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къща за гости във Велико Търново става дом на медици под карантина

| обновено на 24.03.20 в 14:52
Снимка: Здравка Маслянкова

Благороден жест по време на криза направиха няколко адвокати. Те предоставиха безвъзмездно къщата си за гости във Велико Търново за настаняване на медици от областната болница, които работят под режим на карантина, за да се изолират от семействата си. Първи в къщата са пожелали да пребивават две лаборантки.

Идеята къщата за гости да бъде предоставена безвъзмездно на медиците се родила спонтанно при разговор между адвокатите, които са нейни собственици. В тази неприятна ситуация за всички решихме, че това е най-малкото, което можем да направим, за да сме полезни, разказва за инициативата великотърновският юрист Дончо Бораджиев: 

„То е ясно, че сме затворили къщата и бизнесът няма да върви в момента. Ние винаги сме били ангажирани, да не говорим, че и къщата носи един дух, който задължава да сме отговорни към обществото. Не беше трудно решение. Беше бързо и спонтанно решение. Затова веднага информирах представители на нашата болница във Велико Търново, като им казахме, че сме взели решението безвъзмездно да предоставим нашата къща за гости на медицински лица при нужда и по тяхна преценка, ако искат да се поставят под карантина. Много от хората в болницата може да не са болни, но да са контактни, да се притесняват за близките си. Желателно е в тази ситуация кой с каквото може да махне всички притеснения на медиците и да ги оставим да ги оставим да вършат това, от което те разбират“.

Къщата за гости, която ще стане дом на медици под карантина, е в стария град на Велико Търново и има интересна история. Тя е била дом на най-верния съратник на Васил Левски - Христо Иванов-Големия, където той е посрещал много от българските революционери. 

От утре в къщата постъпват две лаборантки от областната болница, поясни Дончо Бораджиев:

„Подготвили сме им къщата с комплекти чаршафи, с комплекти за дезинфекция. Предоставяме им цялата леглова база и кухнята и една хубава тераса към Янтра, на която, ако изобщо им остане време, да могат да си починат и да изпият по едно кафе. Очакваме две жени - лаборантки във великотърновската болница, които имат в дома си техни близки възрастни и не искат да рискуват близките си. Обадиха се и веднага се уговорихме и им предоставяме къщата“.

Къщата за гости може да приеме едновременно седемнайсет медици в седемте си стаи.

„Нашата идея, на съдружниците, е да предоставим цялата къща, а те съответно да си преценят според случаите. Надявам се да не останем единствените, които правим така. За мен е абсурдно да се разпъват палаткови лагери, полеви болници със стари пружинени легла, при условие че само в нашия град има толкова много леглова база, която в момента е затворена и разполага с поне минимални санитарни изисквания за по-спокойно протичане на едно такова заболяване. Мисля, че, ако сме повечко солидарни, по-лесно и по-бързо ще минем през този проблем“. 

Като адвокат великотърновецът Дончо Бораджиев е по-скоро критично настроен към приетия закон за извънредното положение:

„Като адвокат, работещ със закони, по-скоро мен ме е страх от законотворчеството на нашите депутати повече от вируса. От доста време се наблюдава тенденцията управляващите максимално да си разширяват властта, максимално да вземат репресивни мерки спрямо много други граждани. Сега в тази ситуация да се използват страховете на хората само и само тази власт да се уголемява за мен е мародерство. И настоящите закони дават достатъчно правомощия и на парламента, и на Министерски съвет, и на президент да се наложат необходимите мерки за справяне със ситуацията“.

Репортажа по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тъмен кислород" се произвежда в дълбините на океаните без участието на светлина

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес, за който се изисква..

публикувано на 23.07.24 в 05:21

Камала Харис: Ще спечелим президентските избори в САЩ

Ще спечелим изборите, заяви Камала Харис в град Уилмигтън, щата Делауеър. Тя говори пред служители в седалището на предизборната кампания, които работеха за преизбирането на Джо Байдън като държавен глава, а сега ще работят за Харис. Вярваме в свободата, възможностите и правосъдието за всички, подчерта вицепрезидентът демократ и допълни, че ще възстанови..

публикувано на 23.07.24 в 05:12
Курортът Агия Напа в Кипър

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи. 64-годишна жена почина от..

публикувано на 23.07.24 в 03:34

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43